Care au fost motivele fluctuațiilor de prețuri la benzină în ultimele zile și când vor veni adevăratele scumpiri. „Carburanții cresc prețurile la toate”

Marti, 05 Martie 2024, ora 03:40
8309 citiri
Care au fost motivele fluctuațiilor de prețuri la benzină în ultimele zile și când vor veni adevăratele scumpiri. „Carburanții cresc prețurile la toate”
O nouă majorare a accizelor la carburanți, în luna iulie FOTO: Pexels

De câteva săptămâni prețurile carburanților au tot crescut cu câțiva bani pe zi. În prezent, nu se mai găsește benzină standard sub 7 lei.

În București, costul variază în funcție de stația de carburanți, prețul pornește de la 7,10 lei și ajunge până la 7,25, luni, 4 martie, potrivit peco-online.ro.. Benzina premium se vinde de la 7,71 lei la 7,91 lei.

Și motorina s-a scumpit ușor în ultima perioadă. În prezent, litrul de motorină standard în București se vinde cu prețuri între 7,48 lei și 7,65 lei. Cea premium costă de la 7,86 lei la 8,15 lei.

Cea mai mare scumpire a fost înregistrată însă la 1 ianuarie 2024, când s-a majorat acciza. Pe 31 decembrie 2023, benzina standard costa în București 6,49 lei/litru, în mai multe benzinării. La 1 ianuarie prețurile porneau de la 6,78 lei.

Prețul pe un litru de motorină standard pornea de la 6,97 lei pe 31 decembrie. În prima zi a anului prețul varia de la 7,23 lei la 7,31 lei. O nouă majorarea a accizelor va avea loc în luna iulie a acestui an.

Specialiștii spun că prețurile sunt influențate de mai mulți factori, precum fluctuațiile prețului la petrol pe plan internațional, cursul valutar, taxele și impozitele locale, dar și de concurența dintre stațiile de carburanți.

Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor, a declarat pentru Ziare.com că situația internațională influențează foarte mult și prețurile, însă nu crede că vor mai fi scumpiri considerabile până în luna iulie.

„Înainte de sărbători se discuta ca se va face ca tot posibilul ca peste iarnă și primăvară, la nivelul Uniunii Europene să nu se mai scumpească, în afara de accize. Se căutau resurse să se găsească petrol din alte zone, decât cea rusească, Venezuela, de exemplu. America a mai stopat exportul către Europa. A crescut puțin barilul, din cauza situației internațională cu războaie.

Nu doar în România, și în Germania și Olanda, peste tot s-au scumpit. Principalul motiv este această situație cu conflicte globale, o stare de incertitudine.

Noi ne așteptam să fie o scumpire numai pentru momentul în care a fost creșterea accizei (n.r - 1 ianuarie 2024), dar au intervenit scumpiri mai dese”, a declarat Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor.

Acesta spune că în momentul în care cresc prețurile carburanților, apar scumpiri peste tot.

„În situația în care suntem, la orice buzunar se simte. Odată cu creșterea carburanților cresc prețurile la toate”, a adăugat președintele Asociației Benzinarilor, care spune că nu în toate țările se scumpesc carburanții odată cu barilul de petrol.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„De exemplu în Occident, de exemplu Germania, acolo dacă se scumpește barilul mâine nu se scumpește și la pompa, pentru că sunt stocuri, la noi dacă se scumpește barilul, a crescut și prețul.

Eu cred că dacă nu intervin alte lucruri neprevazute, până la accize nu se va mai scumpi. Nu numai în România, peste tot se caută resurse din zone unde petrolul e mai ieftin. Punctul principal este aprovizionarea cu combustibil ieftin”, spune Tache Ion.

Președintele Asociației Benzinarilor estimează că în iulie, majorarea accizelor va aduce creșteri de prețuri de cel puțin 20 de bani pe litru.

„Va aduce o scumpire la fel cum a fost și în luna ianuarie, în jur de 20 și 30 de bani, dar e de ajuns, poate 40 de bani la motorină, dar nu ne dă nimeni date exacte. Dar în principiu ar fi 20, 30 de bani.

Situația, nu numai la noi, peste tot, e dramatică. Guvernele au nevoie de bani și cauta resurse. Dacă nu au alte resurse, de unde bani? De la cetățeni. Nu se poate renunță la acciza, că Guvernul are nevoie de bani”, a mai spus președintele Asociației Benzinarilor.

Petrolul, tot mai scump

Prețurile petrolului au crescut vineri şi pe ansamblul săptămânii trecute.

Contractele futures pentru petrolul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,05%, la 83,59 dolari pe baril. Contractul futures Brent pentru aprilie a expirat pe 29 februarie la 83,62 dolari barilul.

Contractele pentru petrolul U.S. West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie au crescut cu 1,74 dolari, sau cu 2,22%, la 80 dolari pe baril.

Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 2,4% în urma schimbării lunilor contractuale, în timp ce WTI a urcat cu 4,6%.

”Aşteptările că OPEC+ va continua cu reducerile voluntare ale producţiei până în al doilea trimestru al anului 2024 este principalul accent pe piaţă”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.

O decizie privind extinderea reducerilor OPEC+ este aşteptată în prima săptămână a lunii martie, au spus surse, ţările individuale fiind aşteptate să-şi anunţe deciziile.

”Aderarea la reducerile voluntare de producţie până la sfârşitul anului ar fi un semnal puternic şi, prin urmare, ar trebui văzută ca fiind pozitivă pentru preţ”, a spus analistul Commerzbank Carsten Fritsch.

Un sondaj Reuters a arătat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a pompat 26,42 milioane de barili pe zi (bpd) în februarie, în creştere cu 90.000 de barili pe zi faţă de ianuarie.

Aşteptările mari ca Arabia Saudită să menţină preţurile la termen ale ţiţeiului pe care îl vinde clienţilor asiatici, puţin modificate în aprilie faţă de nivelurile din martie, au susţinut la rândul lor piaţa, vineri.

Între timp, tensiunea geopolitică din Marea Roşie contribuind la creşterea de vineri a preţurilor, a declarat Tim Snyder, economist la Matador Economics.

Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
Prețul aurului a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimul an, atingând în martie 2025 maxime istorice atât pe piețele internaționale, cât și la cursul BNR. Pe 11 martie, de pildă,...
SUA, din ce în ce mai aproape de recesiune, după talmeș-balmeșul taxelor lui Trump. Europa își ascute armele în fața unui război comercial
SUA, din ce în ce mai aproape de recesiune, după talmeș-balmeșul taxelor lui Trump. Europa își ascute armele în fața unui război comercial
Politicile comerciale de tip du-te-vino ale președintelui american, Donald Trump, au bulversat piețele de acțiuni. În Statele Unite, indicele marilor companii de la bursă a fost miercuri, 12...
#scumpiri carburanti, #crestere preturi, #pret benzina, #pret motorina, #accize carburanti, #majorare accize , #pret carburanti
  1. Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
  2. SUA, din ce în ce mai aproape de recesiune, după talmeș-balmeșul taxelor lui Trump. Europa își ascute armele în fața unui război comercial
  3. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  4. Noua actualizare din Google Maps le-a făcut pe plac utilizatorilor. Aplicația, din ce în ce mai asemănătoare cu Waze
  5. Un nou hormon descoperit ar putea revoluționa tratamentele pentru obezitate. Partea cea mai bună? Fără efectele secundare ale Ozempic
  6. Avertismentul lui Nicușor Dan: România se îndreaptă spre datorii mai scumpe și riscă să rămână fără noi investitori. „Știu ce trebuie făcut pentru a ne reveni”
  7. Android 16 aduce un adevărat mod desktop! Google pregătește alternativa la Windows și macOS?
  8. Datoria guvernamentală se apropie de 1.000 de miliarde de lei, după creșterea din decembrie 2024. Cei mai mulți bani vin din titluri de stat
  9. Asul din mânecă pe care îl are Canada în războiul taxelor cu SUA. Ar putea tăia accesul la cel mai popular site pentru adulți, care e canadian. „E gata, nu mai e niciun război comercial”
  10. O linie de contact a căzut peste o locomotivă în Gara de Nord. Circulația trenurilor a fost afectată