Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: ”De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a preţului la energie electrică"

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 12:26
58405 citiri
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: ”De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a preţului la energie electrică"
Angajați ai centralei nucleare de la Cernavodă FOTO Hepta

Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea USR, a afirmat luni, 6 decembrie, că peste 5 milioane de români vor suferi de la 1 ianuarie 2022 din cauza ”incompetenţei ministerului Energiei şi a ANRE”.

Ea acuză că liberalizarea pieţei de energie s-a făcut ”haotic şi neprofesionist” şi afirmă că există soluţii.

”De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a preţului la energie electrică din cauza incompetenţei ministerului Energiei şi a ANRE. În condiţiile în care preţul la energie este plafonat şi compensat până la data de 31 martie 2022, asta înseamnă că românii nu vor resimţi imediat această creştere şi vor trăi cu iluzia unor preţuri mici la energie.

Începând cu 1 aprilie 2022 această iluzie va dispărea şi se vor trezi la cruda realitate - explozia preţurilor”, a scris Cristina Prună pe Facebook luni, 6 decembrie.

Prună atrage atenţia că cei 5,5 milioane de consumatori casnici sunt în ceea ce se numeşte „piaţa serviciului universal”, adică consumatori care nu au semnat până acum un contract de furnizare de energie în piaţa concurenţială.

”Ei primesc în continuare energie electrică la preţuri reglementate, stabilite după nişte formule complicate, care vor creşte cu până la 85% de la 1 ianuarie 2022. Liberalizarea pieţei de energie ar fi trebuit să fie un lucru bun, prin care să ne putem alege furnizorul de energie şi gaze la cel mai bun preţ.

Exact aşa cum facem deja cu furnizorii de telefonie mobilă sau internet. Însă, felul haotic şi total neprofesionist în care ministerul Energiei şi ANRE au gestionat liberalizarea pieţei de energie, în care nu au fost în stare să găsească un mecanism prin care oamenii să beneficieze de cea mai bună ofertă, ne-a adus într-o situaţie în care tot românii suferă”, a mai scris Prună.

Potrivit acesteia, românii au dreptul de a-şi alege furnizorul cu cel mai bun preţ la energie, nu trebuie să fie din nou păcăliţi să accepte preţuri mari.

”Soluţia corectă este aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru facturile la energie electrică şi după 31 martie, exact aşa cum am şi propus printr-un proiect de lege aflat pe circuitul parlamentar.

Nu este singura, dar va avea un impact pozitiv direct şi imediat pentru consumatori, fără a crea distorsiuni. Iar soluţia pentru consumatorii care citesc această postare este, dacă nu v-aţi ales încă un furnizor de pe piaţa concurenţială, să o faceţi cât mai rapid”, a adăugat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#scumpiri energie electrica, #ianuarie 2022, #Cristina Pruna USR , #stiri economice