Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 ianuarie 2023: de la taxe și impozite la masa în oraș. „Până și distracția ne va costa mai mult”

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 21:47
6873 citiri
Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 ianuarie 2023: de la taxe și impozite la masa în oraș. „Până și distracția ne va costa mai mult”
Oameni ieșiți la restaurant în centrul Bucureștiului FOTO Hepta

Noul an vine cu noi scumpiri, după mai multe modificări fiscale adoptate.

După ce în 2022 s-au scumpit aproape toate bunurile și serviciile, anul 2023 continuă pe același trend. De la 1 ianuarie se vor scumpi carburanții cu 50 de bani, după ce Guvernul nu a prelungit compensarea.

După modificarea Codului fiscal apar și alte modificări, dar și unele care erau deja în vigoare.

Ziare.com vă prezintă cele mai importante schimbări fiscale din 2023:

  • Taxele și impozitele locale, indexate cu rata inflației.

Taxele și impozitele locale vor crește cu 5,1 la sută, cât era rata inflației la finalul anului 2021, așa cum prevede Codul Fiscal.

  • TVA HoReCa crește de la 5 la sută la 9 la sută.

TVA în Horeca va creşte de 5 la 9%, iar impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%, în timp ce pragul la microîntreprinderi urmează să fie redus la 500.000 euro. Și câștigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate mai mult, în funcție de valoarea lor, până la 40 la sută.

  • TVA băuturi carbogazoase crește de la 9 la sută la 19 la sută

TVA va creşte de la 9 la 19% pentru băuturile care conţin zahăr.

  • Impozit pe bacșiș: 10%

Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023, cu 10 la sută.

  • Impozitul pe veniturile din chirii crește de la 6 la sută la 10 la sută.

Pentru veniturile obținute din chirii începând cu 1 ianuarie 2023, cota de impozitare va fi de 10%. În plus, contractele vor trebui înregistrate obligatoriu la ANAF.

Consultantul fiscal Adrian Negrescu a analizat într-un interviu pentru Ziare.com modificările fiscale și creșterile de prețuri care vor avea loc în 2023.

„2023 va fi, pentru mare parte dintre români, un an greu, un an pe care l-aș putea defini drept,, Anul Fata Morgana’’.

Va fi un an al iluziilor, un an în care ni se va spune că trăim mai bine decât în 2022, o inflatie mai mică, pachete de măsuri sociale, plafonarea prețurilor la energie, însă în realitate vom trăi mai prost și mai scump.

Taxele vor fi mai mari, prețurile vor continua să crească, iar salariile și pensiile vor fi, în termeni reali, mai mici decât în 2022”, a declarat consultantul fiscal Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Specialistul spune că aceste creșteri de TVA din domeniul HoReCa vor face ca notele de plată la restaurante sau în vacanțe să fie mai mari.

„Pentru mare parte din populație, viața va fi și mai grea. De la alimente la utilități, la haine și încălțăminte, la tot ce au nevoie în viața de zi cu zi, toate vor fi mai scumpe decât în 2022. Și dacă nu era de ajuns experimentul social din 2022, în 2023 până și distracția ne va costa mai mult. De la 1 ianuarie cresc taxele pentru masa la restaurant, pentru cazare, pentru băuturi.

Să nu uităm și că, în 2023, taxele și impozitele locale vor crește cu peste 5%, că asigurările vor fi mai scumpe și că, de la 1 ianuarie, să îți cumperi o casă nouă, de 2-4 camere va deveni o misiune aproape imposibilă în condițiile în care statul a decis să crească TVA-ul la locuințele mai scumpe de 600.000 lei de la 5 la 19%.

O decizie sinucigașă pentru buget, în condițiile în care scăderea tranzacțiilor imobiliare va duce la căderi semnificative în toate industriile conexe, de la mobilă, la electrocasnice”, a adăugat Adrian Negrescu.

Acesta este de părere că ajutoarele date persoanelor vulnerabile și creșterile de venituri nu acoperă nici pe departe inflația.

„În loc să ofere românilor șansa de a trăi mai bine, de a investi într-o nouă locuință în țară și nu afară, statul le va cere mai mulți bani, le va taxa dur și tăios dorința de a avea o viață mai confortabilă.

Guvernul anunță că a construit bugetul pe o inflație medie de 8% în 2023. Asta ar însemna că prețurile ar trebui să scadă undeva în anul viitor. Crede cineva în acest scenariu?

2023 va fi, în esență, un an al iluziilor, promisiunilor neacoperite de realitate. Un an în care, de exemplu, vom vedea din nou politicienii cum se vor lăuda, de exemplu, cu,, cardurile de sărac’’, prin care oferă 4 lei pe zi celor aflați în nevoie”, spune expertul.

Consultantul fiscal compară situația din țara noastră cu cea din alte țări din UE, unde autoritățile au decis să scadă taxele.

„Între timp, în alte țări, precum Spania și Polonia, TVA-ul la alimente a fost redus la zero, la fel cum s-au redus taxele la toate serviciile importante care au legătură cu viața de zi cu zi.

Noi, din păcate, suntem singura țară din UE în care taxele cresc în vreme de criză, în care apar noi biruri și în care, prin inflație, statul ne face să trăim din ce în ce mai prost”, mai spune Adrian Negrescu.

Inflația din România, tot mai mare

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%, potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică.

În luna noiembrie, preţurile de consum au crescut cu 1,3% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,54%, cele nealimentare cu 1,03% şi serviciile cu 1,31%.

Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 15,9% iar rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 - noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 - noiembrie 2021) este 13,1%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022 este 101,24%. Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 14,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2021 - noiembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2020 - noiembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 11,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
Odată cu terminarea mandatului de la Casa Albă a lui Joe Biden, lumea se pregătește de o schimbare a politicii Statelor Unite, după 20 ianuarie 2025, când Donald Trump revine în forță....
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 33 de luni, Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, dar unele state nu s-au aliniat în totalitate la acestea. Acum, Statele Unite...
#scumpiri, #sucmpiri 1 ianuarie 2023, #cresteri preturi, #cod fiscal, #masuri economice , #stiri economice
  1. Cu cât este scoasă la vânzare o bijuterie istorică în inima Clujului, un palat renascentist cu 48 de camere. Are peste 500 de ani FOTO
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  4. Prelungește performanța SUV-ului tău! Șapte sfaturi esențiale
  5. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  6. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  7. Lovitură pentru Blue Air. Compania a pierdut definitiv procesul deschis în urma amenzii de 2 milioane de euro, pentru cursele anulate
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. Economia României dă semne de îmbolnăvire. INS a revizuit în scădere evoluția PIB. Producția a scăzut pentru a doua oară în acest an
  10. România ar putea pierde Dacia. Mașinile produse la Mioveni s-ar scumpi cu minim 2.000 de euro dacă nu am mai fi în UE. Producția s-ar putea muta în Maroc ANALIZĂ