Cum pot face față exploziei prețurilor românii cu venituri mici. „Urmează o perioadă tulbure”

Joi, 17 Martie 2022, ora 23:04
4943 citiri
Cum pot face față exploziei prețurilor românii cu venituri mici. „Urmează o perioadă tulbure”
România se confruntă cu o explozie a prețurilor pentru produsele de bază FOTO Pixabay

România se confruntă cu o explozie a prețurilor pentru produsele de bază, iar cele mai afectate sunt persoanele cu venituri mici.

Gazele naturale, uleiul alimentar, cartofii şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. În contextul în care plătim mai mult pentru facturi și mâncare, consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Ziare.com că urmează o perioadă grea pentru cetățenii cu venituri mici.

„Pentru cetățeanul de rând urmează o perioadă tulbure. Și înainte de această situație militară din Ucraina aveam probleme cu pandemia și cu criza economică.

Sfatul pentru cetățean este să fie prudent cu cheltuielile. Nu înseamnă că trebuie să devenim dintr-o dată foarte zgârciți cu toate cheltuielile, pentru că banii trebuie să circule în economie, dar să fim atenți la cheltuielile pe care le facem și dacă reușim să punem și niște bani deoparte, „bani albi pentru zile negre”, cum am învățat de la bunicii noștri, atunci vom depăși mai ușor unele creșteri de prețuri”, a declarat pentru Ziare.com consultantul fiscal Adrian Bența.

Specialistul este de părere că România nu se va confrunta cu o criză de alimente, însă, în condițiile în care prețurile continuă să crească, Guvernul ar trebui să vină cu soluții pentru persoanele cu venituri mici.

„În ceea ce privește o posibilă lipsă de alimente în România, nu cred că este posibil. Vom avea stocuri suficiente de alimente, problema pe care o văd eu este ca anumite categorii de persoane să nu aibă puterea de cumpărare, să nu poată achiziționa acele alimente. Iar Guvernul de data aceasta trebuie să găsească soluții pentru acei oameni nevoiași, pentru acele persoane care nu-și permit să trăiască de la o lună la alta și să le asigure și lor un trai”, a declarat Adrian Bența.

Adrian Bența sfătuiește persoanele cu venituri minime să mai caute o sursă de venit.

„Dacă ar fi să dăm un sfat unui cetățean care lucrează pe salariul minim pe economie, eu i-aș spune că mai găsească o altă sursă de venit”, a adăugat expertul.

Scumpiri în lanț

În intervalul februarie 2021 - februarie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 44,94%, la uleiul comestibil cu 26,12%, la cartofi cu 30,58% şi la combustibili cu 27,24%.

La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la făină (plus 16,38%) și mălai (plus 19,23%).

Comparativ cu luna anterioară, alte legume şi conserve de legume s-a scumpit în februarie 2022 cu 7,11%, cartofii cu 4,70%, iar făina cu 3,31%. Singura ieftinire a fost la fasole boabe şi alte leguminoase (minus 0,1%). Per total, comparativ cu ianuarie 2022, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 1,96%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică (plus 20,99%). Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada februarie 2021 - februarie 2022 cu 8,04%.

Faţă de luna anterioară, gazele s-au ieftinit în februarie 2022 cu 9,97%, energia termică cu 0,49%, energia electrică cu 5,96%, iar combustibilii s-au scumpit cu 4,51%. Scăderea medie a preţurilor faţă de ianuarie 2022 a fost la acest capitol de 0,3%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la serviciile poştale (plus 17,48%) şi la cele de apă, canal, salubritate (plus 12,84%).

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate în februarie 2022 la alte servicii (2,59%), igienă şi cosmetică (1,27%), precum şi la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte (1,20%). În medie, preţurile la servicii s-au majorat comparativ cu ianuarie 2022 cu 0,6%.

În ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, INS explică faptul că "s-au luat în considerare prevederile OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece".

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#scumpiri, #salarii mici, #Romania, #venituri mici , #scumpiri