Oficialii din mai multe state europene cataloghează scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 ca acte de sabotaj, acţiuni deliberate a căror sursă nu a fost încă stabilită şi apreciază că următoarele ore sunt critice, transmite CNN.
Ministrul norvegian al Petrolului spune că primele informaţii despre scurgerile de la Nord Stream "indică acte de sabotaj".
Informaţiile iniţiale privind scurgerile din conducta Nord Stream "indică acte de sabotaj", a declarat marţi ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland.
"Pe baza informaţiilor pe care le-am văzut până acum, multe indică acte de sabotaj", a declarat marţi Aasland reporterilor, referindu-se la cele trei scurgeri de gaze în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică.
El nu a oferit informaţii suplimentare în acest sens, comentariile sale fiind publicate pe site-ul guvernului norvegian.
Aasland a adăugat că guvernul norvegian a decis să sporească gradul de pregătire pentru situaţii de urgenţă în ceea ce priveşte infrastructura, instalaţiile onshore şi offshore de pe platoul continental norvegian.
"A existat un contact strâns între guvernul norvegian, poliţia, forţele armate norvegiene şi operatorii de pe platoul continental norvegian. Pe această bază, guvernul a decis să adopte măsuri pentru a spori gradul de pregătire pentru situaţii de urgenţă în legătură cu infrastructura, instalaţiile onshore şi offshore de pe platoul continental norvegian. O parte din context sunt rapoartele privind creşterea activităţii dronelor. O investigaţie este în curs de desfăşurare", a declarat el.
La rândul său, ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, a afirmat că ”acestea sunt ore critice", după ce a discutat cu omologul său suedez Ann Linde despre scurgerile de gaz din Marea Baltică, în apropierea celor două ţări.
"Acestea sunt ore critice - solicită o strânsă cooperare internaţională. Facem tot ce putem pentru a aduna informaţii şi a evalua situaţia", a scris marţi Kofod pe Twitter.
Linde a declarat că este "esenţial să se coordoneze îndeaproape şi să se gestioneze situaţia".
Guvernul şi agenţiile suedeze "monitorizează îndeaproape evoluţiile", a scris ea pe Twitter.
În plus, premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat, marţi, că scurgerile de gaze din gazoductul Nord Stream în Marea Baltică sunt "probabil o acţiune deliberată", dar "nu un atac împotriva Suediei".
De asemenea, premierul a dat asigurări că forţele de apărare ale Suediei sunt pregătite să se adapteze la situaţie.
Din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică au fost ambele afectate de scurgeri spectaculoase, misterioase, precedate de explozii subacvatice care au alimentat suspiciuni de sabotaj.
Scurgeri de gaze naturale - neexplicate în acest stadiu - au fost descoperite de către autorităţile daneze şi suedeze atîât la Gazoductul Nord Stream 1, oprit de la începutul lui septembrie, cât şi la Nord Stream 2, care nu a fost dat niciodată în folosinţă, deoarece nu a primit autorizaţie din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.
Explozii submarine au fost înregistrate înainte să înceapă să se scurgă gaze naturale din ele, ”foarte probabil cauzate de detonări”, potrivit Institutului suedez de Seismologie,.