SSD sau HDD: care este diferența?

Advertorial
Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 17:21
6565 citiri
SSD sau HDD: care este diferența?
FOTO: pixabay.com/ro

Atunci când vrei să-ți cumperi un laptop nou sau să-ți îmbunătățești performanțele PC-ului pe care îl ai deja te gândești prima dată la configurația sa. Printre componentele care fac un computer să fie performant se numără și unitatea de stocare, adică HDD sau SSD. Care este diferența, ce caracteristici au și cum să alegi între cele două?

Mai jos vei găsi informații despre SSD și HDD, diferențele între ele și care este recomandat pentru anumite tipuri de utilizare:

Solid State Drive sau SSD este un tip de unitate de stocare electronică, care nu folosește componente în mișcare. În acest caz, datele se stochează prin utilizarea de chip-uri de memorie flash nevolatila (NAND), cu performanțe vizibil superioare comparativ cu metodele clasice de stocare magnetică, adică HDD sau Hard Disk Drive.

Diferențe între HDD și SSD

Așadar, comparativ cu HDD, SSD-ul nu este construit din parti mobile și mecanice, ci din microcipuri care stochează datele în memorii nevolatile. În același timp, o diferență majoră între cele două o face și consumul de energie semnificativ mai mic în cazul memoriei SSD, comparativ cu HDD. Diferențe sunt și în la capitolul rapiditate și zgomot, SSD-ul remarcându-se printr-o utilizare silențioasa și mult mai rapidă. HDD-ul are un timp de așteptare mai ridicat.

De partea cealaltă, HDD-ul se remarcă atunci când vine vorba de recuperarea datelor. Față de SSD, unde în cazul în care există o defecțiune, procedura este mult mai complicată, la HDD le obții mult mai simplu și sunt șanse aproape de 100% să nu le pierzi.

Și prețul diferă destul de mult între SSD și HDD. Primul costă mai mult, însă și performanțele sunt mai ridicate. Totuși, dacă ții cont doar de capacitatea de stocare, HDD-ul este o opțiune mai accesibilă.

Pentru că un SSD nu are nicio componentă în mișcare, consumul de energie este redus față de HDD, ceea ce înseamnă o durată de viață mai lungă a bateriei.

Performanța SSD-ul într-o configurație și de ce să-l alegi

Cea mai mare diferență între cele enumerate mai sus între SSD și HDD o reprezintă performanța de scriere/citire a celui dintâi. Asta înseamnă o viteză de până la 6 ori mai mare pentru modelele de SSD-uri ce folosesc interfața SATA, sau de pana la 70 ori mai mare în cazul celor NVMe PCIe 4.0.

Dacă pentru un laptop nou varianta SSD este luată automat în calcul, și în cazul unui PC cu o configurație mai veche, de exemplu, trecerea de la HDD la SSD înseamnă performanțe mai bune.

Atunci când vine vorba de gaming apare și întrebarea: este SSD-ul important? E lesne de înțeles că un computer al unui gamer trebuie să aibă o viteză de reacție foarte mare, o rezoluție excelentă, deci cu alte cuvinte, o configurație foarte bună. Totuși, indiferent de tipul de SSD ales, acesta nu poate influența în mod direct performanța PC-ului tău atunci când îl folosești pentru jocuri video. O diferență față de HDD ar fi timpul de încărcare, acesta fiind mai mic în cazul SSD.

Cum alegi SSD-ul potrivit?

Dacă ai decis să aloci un buget mai mare pentru configurația laptopului tău, care va include și SSD, alegerea acestuia se face ținând cont de mai mulți factori: compatibilitatea, capacitatea de stocare și performanța oferită. De exemplu, pentru sistemele de operare OS, programe și jocuri, se preteaza SSD-urile cu performanță ridicată, cum ar fi PCIe NVMe. În cazul în care doar stochezi fișiere de orice tip, de la poze, clipuri și până la documente, poți opta pentru SSD SATA.

În general, bugetul dictează alegerile în materie de configurație, dar și tipul de utilizare al laptopului, respectiv PC-ului. Adică dacă îl folosești pentru job, pentru gaming, dacă faci grafică sau editare video. Ținând cont de performanțele dorite, vei stabili dacă ai nevoie de SSD sau de HDD, dacă înlocuiești anumite componente sau dacă investești într-un dispozitiv nou-nouț.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#sdd, #hdd, #diferente , #laptop