Bodu: Fiscalitatea redusa, singurul avantaj competitiv al Romaniei - TV Ziare.com

Marti, 15 Martie 2011, ora 18:44
2378 citiri
Bodu: Fiscalitatea redusa, singurul avantaj competitiv al Romaniei - TV Ziare.com

Competitivitatea mediului de afaceri romanesc este data de fiscalitatea redusa, ceea ce reprezinta un element extrem de important pentru economia unei tari ca Romania, este de parere europarlamentarul democrat-liberal Sebastian Bodu, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri juridice.

Chiar si asa, tara noastra mai are inca multe de modificat in domeniul fiscal, iar o prima masura in acest sens ar putea fi eliminarea taxelor "mici si multe".

"Noi avem o fiscalitate redusa, e bine sa ramana asa, e singurul avantaj competitiv al Romaniei. Asa atragi capital strain, este un element vital pentru dezvoltarea unui stat ca Romania, care a fost lovita de criza pentru ca nu a avut o baza solida in sectorul productiei. Cota unica de 16% este solutia ideala pentru Romania. Daca se va schimba puterea si va veni un Guvern de stanga, nu trebuie sa modifice cota unica. Altfel, ne va arunca in criza si mai mult.

Chiar daca Romania are o fiscalitate scazuta, trebuie eliminate taxele mici si multe. Putine tari au fiscalitate mai redusa, Irlanda are 13% cota unica si nu vrea sa renunte la ea in ciuda presiunilor colegilor din UE, caci asa a atras investitii straine", a declarat Sebastian Bodu, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Sebastian Bodu

Europarlamentarul sustine insa ca Romania sta destul de bine la capitolul transpunere de legislatie europeana, cu toate ca exista si in tara noastra probleme de aliniere, cum ar fi cele generate de OUG 50.

"Mediul de afaceri romanesc nu e reprezentat in Parlamentul European. Multe companii din Romania sunt cu capital strain, insa nici acestea nu sunt foarte bine reprezentate. Legislatia romaneasca tinde sa suprareglementeze anumite domenii. Ordonanta privind evaziunea fiscala este facuta cu intentii bune, insa creeaza bariere birocratice si ii afecteaza pe 80% din cei corecti. Nu exista tara fara evaziune fiscala, difera insa gardul acesteia. Evaziunea fiscala este generata de coruptie, iar evaziunea in Romania este destul de mare", a opinat Sebastian Bodu.

In ceea ce priveste initiativele legislativele facute de parlamentarii romani, cum ar fi impozitul pe bauturile carbogazoase sau pe produsele de tip fast food, Sebastian Bodu nu le da prea multe sanse de reusita.

"Este greu de spus, pentru ca exista si argumente si pro si contra. O taxare exagerata ar putea duce la inchiderea unor activitati si mutarea companiilor in alte tari. Trebuie taxate aceste produse, dar nu cu taxe foarte mari", a adaugat democrat-liberalul.

Taxa pe profitul bancilor nu este o solutie

De altfel, Sebastian Bodu nu se declara de acord nici cu taxa pe profitul bancilor, deoarece se creeaza asimetrii.

"Vom avea o problema de concurenta, in care capitalul se va muta in tari cu o legislatie mai flexibila, in SUA sau BRIC. O suprataxare a bancilor inseamana ca pleaca bancile si vom avea costuri mai mari cu creditele. Daca punem aceasta taxa nu rezolvam probleme decat pe termen scurt, pentru 1-2 ani. Apoi, costurile cu creditele se vor mari, se vor mari comisioanele si dobanzile.

Creditele in Romania sunt mai scumpe decat cele din Europa de Vest. In marja pe care banca o are la Euribor se adauga si riscul de tara. Cand ai risc de tara ridicat, asta se rasfrange in rata dobanzii", a precizat europarlamentarul.

O alta problema a tarii noastre este cea legata de nivelul CAS-ului, iar pedelistul considera ca, in loc sa se reduca nivelul acestuia, ar trebui majorata varsta de pensionare.

"Se vorbeste despre reducerea CAS de 12 ani incoace. Problema este ca CASca-ul este mare, dar asigurarile sociale sufera din cauza faptului ca baza de impozitare este foarte mica. Natalitatea scade, iar varsta de pensionare ar trebui sa creasca. Populatia imbatraneste, este un fapt notoriu si in tarile emergente si in cele in curs de dezvoltare. Asta duce automat la probleme cu privire la plata pensiilor. Singura alternativa este sa se mareasca varsta de pensionare cu 5-6 ani, caci altfel nu sunt bani de pensii", a opinat Bodu.

Cum a fost distrusa agricultura romaneasca?

Romania ar trebui sa profite de potentialul agricol, iar Guvernul ar trebui sa repare ceea ce a distrus Legea Fondului Funciar.

"Legat de agricultura romaneasca, cred ca legea fondului funciar a distrus agricultura, CAP-urile si IAS-urile de pe vremea comunismului nu trebuiau desfiintate. Trebuia ca oamenilor sa li se dea actiuni si nu sa se divizeze proprietatea. Asta e unul din motivele pentru care nu avem agricultura performanata", considera invitatul TV Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, este foarte greu de fiscalizat agricultura, mai ales ca in Romania se face agricultura de subzistenta si se vinde mai ales pe marginea strazii, nu in piete.

"Ne ducem in supermaket si, in loc sa cumparam alimente romanesti, cumparam alimente din strainatate, fara gust. Mi-ar placea sa gasim in magazine marfuri din Romania. Nu rezolvi insa problema daca pui un politist sau un inspector financiar la poarta fiecarui producator. Pe producatorii romani, mici si multi, nu ii intereseaza sa intre in supermaketuri, pentru ca nu vor sa fie fiscalizati", a precizat Bodu.

Pentru ca tara nostra sa poata atrage fonduri europene, atat in agricultura cat si in alte domenii, ar trebui create euroregiuni.

"Fondurile europene se distribuie pe euroregiuni, nu pe judete. Pentru a atrage fonduri trebuie lucrat la nivel regional, trebuie stranse 2-3 judete, insa, din pacate, presedintii de consilii judetene nu se inteleg intre ei. De cele mai multe ori sunt de partide diferite si nu se atrag fonduri europene. De aceea, nu finantam noi proiecte de anvergura", a precizat vicepresedintele Comisiei pentru afaceri juridice.

Potrivit acestuia, pentru a atrage fondurile europene trebuie debirocratizate comisiile de evaluare. Controlul Curtii de Conturi nu ar trebui sa fie exercitat asupra finantarilor de fonduri, pentru ca avem deja Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) si, cum avem doua institurii care supravegheaza, avem o suprareglementare.

Totodata, Sebastia Bodu considera ca trebuie incurajate parteneriatele publice - private, pentru ca "statul este inchistat birocratic si un astfel de parteneriat ar fi privit ca o delegare de competenta si privatul ar face ceva mai competent decat ar face statul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Sebastian Bodu, #mediu afaceri romanesc, #Bodu fiscalitate , #stiri Sebastian Bodu
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
CRED CA BODU VORBESTE DE GERMANIA. DESTEPTAREA , AUZI LA EL ,FISCALITATE REDUSA IN TARA CU CELE MAI MULTE TAXE.