Ce crede cel care a pornit Dosarul Transferurilor despre gratierea lui Gica Popescu

Luni, 10 Martie 2014, ora 16:09
11613 citiri
Ce crede cel care a pornit Dosarul Transferurilor despre gratierea lui Gica Popescu
Foto: Evenimentul Zilei

Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF care a deschis ancheta in Dosarul Transferurilor, in 2006, dezvaluie cat de greu a obtinut documentele necesare si subliniaza faptul ca o gratiere se face din motive umanitare, nu pe baza simpatiei publicului.

"Dosarul a pornit de la informatiile din presa, de la Gazeta Sporturilor. Nu am ascuns niciodata acest lucru. Fac mentiunea ca presa scrie multe si nu poti sa faci o investigatie pentru fiecare informatie care apare in presa cotidiana. Dar in cazul asta mi s-a parut ca informatiile sunt corecte, sunt fundamentate si reluate, adica nu a fost doar un articol izolat. Mi s-a parut o investigatie jurnalistica bine fundamentata, care merita sa se transforme intr-o investigatie fiscala", a declarat fostul presedinte ANAF, pentru Ziare.com.

O investigatie fiscala derulata in strainatate

Intrebat cat a durat ancheta, Sebastian Bodu a raspuns "Mult!".

"Un an, chiar mai mult de un an. A mers foarte greu. Initial am pornit de la contractele din Romania. Le-am cerut la Liga. Nu mi le-au dat, adica au ignorat solicitarea, dupa care am trimis o echipa de la Garda Financiara sa ia contractele cu proces verbal. Le-au luat, au venit cu vreo trei bibliorafturi.

Uitandu-ma in contractele inregistrate la Liga mi-am dat seama ca sumele inregistrate sunt ridicole. Era clar ca nu puteau fi alea sumele! Si atunci mi-am zis ca e clar ca trebuie trecut la pasul doi al investigatiei, de a gasi contractele din strainatate.

Romania la momentul acela nu era membru UE, dar a semnat in anii '70 cu aproape toate tarile civilizate acorduri de evitare a dublei impuneri, care sunt in vigoare si acum. Ele prevand la sfarsit, printre altele, si o procedura de schimb de informatii pe care ANAF nu il folosise niciodata.

Am facut solicitari catre 'ANAF-urile' din tarile unde activau jucatori ale caror contracte mi se parusera subevaluate vadit, Italia, Spania, Germania, Turcia, Ucraina", a adaugat Sebastian Bodu, in prezent europarlamentar PDL.

Fostul sef ANAF a relatat cum a obtinut contractele cerute in strainatate.

"Primii mi-au raspuns nemtii, destul de repede. Cam dupa doua luni am primit contractele din Germania - punandu-le fata in fata cu cele din Romania am vazut ca diferentele de sume sunt uriase.

Am continuat si cu celelalte state, unde a mers ceva mai greu, din motive care mie mi s-au parut ridicole, dar asta e. De exemplu, in Italia am scris Fiscului si mi-au raspuns ca nu se ocupa ei, ci Guardia di Finanza. Ei mi-au reprosat ca de ce nu ne-am adresat lor de la bun inceput, ca ei nu se iubesc cu cei de la Fisc si sunt o institutie veche de 200 de ani. Mi-au dat pana la urma documentele, dar stramband din nas.

In Spania, cand am scris la ANAF-ul din Barcelona s-au suparat ca de ce le-am scris in spaniola si nu in catalana. M-am crucit cand am vazut. Din fericire, avand o relatie buna cu ANAF-ul din Spania, pentru ca cel din Romania e creat dupa model spaniol, cu asistenta spaniola (e o replica), l-am sunat pe presedinte si mi-a dat contractele.

Din Ucraina nu am apucat sa le primesc, le-au trimis ulterior plecarii mele de la ANAF. Cam acestea au fost chestiile mai picante", a declarat Sebastian Bodu.

"Nici nu ma bucur, nici nu imi pare rau"

Rugat sa comenteze evolutia lenta a dosarului si pedepsele stabilite de instanta, acesta s-a ferit sa o faca.

"Nu am urmarit dosarul in mod deosebit, citeam doar stirile. Nu a fost o actiune din razbunare personala, pur si simplu, mi-am facut treaba. Nu pot sa comentez pedepsele, in ceea ce priveste cuantumul lor. Nu am dreptul sa fac asa ceva, in calitatea mea de politician.

Ce pot sa spun este ca nici nu ma bucur, nici nu imi pare rau. Eu mi-am facut treaba. Am considerat ca asta este jobul meu si, indiferent cine e subiectul unei investigatii fiscale, eu trebuie sa aplic legea, fara discriminare.

E adevarat ca m-am lovit de scepticism maxim in ANAF. Mi se spunea 'Chiar vrei sa faci asa ceva?!'. Erau foarte mirati ca am curaj, nu se asteptau sa fiu hotarat, nu in sensul de a ma bloca, pentru ca oamenii erau bucurosi ca eu chiar vreau sa merg pana la capat", a mai povestit Sebastian Bodu.

"Fii pantera pana la capat!"

In ceea ce priveste gratierea lui Gica Popescu, solicitata de politicieni si mari sportivi ai Romaniei, Sebastian Bodu a subliniat ca "o cerere de gratiere trebuie facuta de familie sau de reprezentantul legal al condamnatului, listele de semnaturi nu au valoare juridica; pana ca presedintele sa decida, trebuie ca familia sa ceara gratierea".

"In al doilea rand, avizul Ministerului Justitiei se da numai pentru cazuri umanitare, conform legii. Caz umanitar inseamna cineva care e in inchisoare si are cinci copii acasa sau sufera de o boala incurabila, asa ceva. Nu are legatura cu simpatia publica! Din punct de vedere al legii, ea nu e luata in considerare nici macar la individualizarea pedepsei.

Cel mult, poate fi luat in considerare statutul persoanei, de exemplu atunci cand este un medic celebru, care salveaza vieti, sau un ONG-ist care face acte umanitare. Simpatia publica nu este un motiv pentru a motiva o cerere de gratiere, conform legii romane.

Pe de alta parte, vad o multime de persoane, cum ar fi Gigi Becali, care inainte de a intra la puscarie se credeau zei, injurau procurorii, judecatorii, ma injurau pe mine, se credeau deasupra legii. Gigi Becali se credea 'pantera' si de cand a ajuns in inchisoare e 'gaina', si-a descoperit toate bolile de pe lume, e trist, e deprimat... Fii pantera pana la capat, nu?", a comentat fostul sef al ANAF.

Intrebat de ce solicita politicienii cu atata insistenta gratierea lui Gica Popescu, Sebastian Bodu a replicat: "Din motive politice".

"Gica Popescu este un mare fotbalist, a fost un simbol al echipei nationale. Dar trebuie facuta distinctie intre Gica Popescu-fotbalist si Gica Popescu-impresar. El nu a fost condamnat pentru ca a jucat prost fotbal, ci pentru ce a facut ca impresar", a mai subliniat acesta.

Sebastian Bodu a precizat si faptul ca, desi multi sustinatori ai gratierii spun ca Gica Popescu ar fi dat banii inapoi, acest lucru nu este adevarat.

"Nu. Gica Popescu a dat doar o parte de bani inapoi, nu toti. El a avut mai multe contracte, pentru unul a platit impozitul retroactiv, dar nu pentru toate. O parte din prejudiciu a fost recuperat", a mai punctat fostul presedinte ANAF.

Sebastian Bodu a inceput ancheta in acest dosar, dar nu a apucat sa o finalizeze pentru ca in 2007 a fost demis de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu. In 2008 ancheta a fost preluata de procurorii DNA.

Lista condamnarilor din Dosarul Transferurilor

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, marti, la inchisoare cu executare pe cei opt oameni de fotbal implicati in Dosarul Transferurilor, dupa cum urmeaza:

Ioan Becali - 6 ani si 4 luni

Cristi Borcea - 6 ani si 4 luni

Victor Becali - 4 ani si 8 luni

George Copos - 3 ani si 8 luni

Mihai Stoica - 3 ani si 6 luni

Jean Padureanu - 3 ani si 4 luni

Gigi Netoiu - 3 ani si 4 luni

Gica Popescu - 3 ani, 1 luna si 10 zile

Cei opt condamnati, acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, au creat un prejudiciu total de peste 11,5 milioane de dolari.

Toti condamnatii au ajuns la inchisoare inca de marti seara. In foarte scurt timp, mai multi politicieni au inceput sa sustina gratierea lui Gica Popescu, lor alaturandu-li-se mai multi sportivi cu notorietate si mii de microbisti.

Deocamdata Gica Popescu nu a facut cerere de gratiere pentru ca inca nu a fost data publicitatii motivarea sentintei.

Singurul sportiv gratiat de presedintele Traian Basescu este Ion Draica, fost mare campion olimpic, mondial si european la lupte greco-romane. Acesta a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, dar pentru ca era supraponderal a prezentat documente medicale din care reiesea ca are probleme cu inima, reusind sa-si amane intrarea la inchisoare si sa obtina gratierea, in noiembrie 2007.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Sebastian Bodu dosar Transferuri, #Sebastian Bodu gratiere Gica Popescu , #stiri Sebastian Bodu