Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi sa verifice cum a cheltuit BOR banii publici

Miercuri, 07 August 2013, ora 13:59
3510 citiri
Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi sa verifice cum a cheltuit BOR banii publici
Foto: brasovultau.ro

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu solicita Curtii de Conturi sa dispuna un control asupra fondurilor publice directionate catre Biserica Ordodoxa Romana, cel putin in ultimii 5 ani.

"Va rog sa examinati posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, directionate catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) in ultimii 5 ani cel putin.

Motivul pentru care va adresez aceasta scrisoare deschisa, in calitate de europarlamentar, este acela ca, potrivit relatarilor mass-media, de-a lungul ultimilor 23 de ani, sume foarte mari de bani au fost alocate de catre stat catre BOR, in special pentru constructia de biserici, astfel incat, potrivit unor statistici, s-au construit peste 4.000 de lacase de cult, in conditiile in care s-au construit, in aceeasi perioada, 0 scoli, 0 gradinite si 0 spitale publice", arata Sebastian Bodu intr-o scrisoare deschisa adresata lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, postata si pe blogul europarlamentarului.

In opinia fostului sef ANAF, tine "de bunul simt sa se prezinte contribuabililor cat din impozitele lor au fost directionate catre BOR, fara sa luam in calcul, desigur, salariile preotilor, ca bugetari".

"Cred ca cetatenii sunt indreptatiti sa stie cat din impozitele pe care ei le platesc se duc catre BOR, asa cum stiu cum se folosesc banii publici de catre guvern, ministere, agentii, primarii si alti ordonatori de credite.

Este o simpla chestiune de informare iar tot ce este in legatura cu banul public trebuie sa fie o informatie publica. In acest context Curtea de Conturi este singura in masura sa faca un astfel de calcul care apoi sa fie livrat publicului in serviciul caruia Curtea se afla", subliniaza Sebastian Bodu.

Totodata, acesta crede ca si BOR ar trebui sa prezinte modul in care a folosit banii publici.

"Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul, ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valoarea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern", se arata in incheierea scrisorii deschise, Sebastian Bodu anuntand ca o va prezenta si in plenul Parlamentului European.

In urma cu cateva zile, presa a relatat despre faptul ca Ioan Turbatu, condamnat penal pentru abuz in serviciu in "dosarul Transformatorul" se ocupa in mod direct de achizitiile si licitatiile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, Patriarhia Romana nu gaseste nimic in neregula in aceasta situatie.

Un condamnat din "lotul Fenechiu" se ocupa de achizitiile pentru Catedrala Mantuirii Neamului

De asemenea, marti, Patriarhia Romana a dat o replica dura jurnalistilor de la BBC, care au relatat despre faptul ca la fiecare trei zile o noua biserica este construita in Romania, aceasta situatie contrastand cu starea de fapt din restul Europei la nivel religios si cu situatia economica problematica a acestei tari, multe dintre aceste biserici fiind marcate de opulenta.

Patriarhia raspunde BBC: Mai bine biserici noi si pline, decat biserici goale ca in Occident

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Bodu control bani Biserica, #Bodu Curtea Conturi BOR, #Bodu cheltuieli Biserica , #stiri Sebastian Bodu