Sebastian Bodu ii cere premierului Canadei sa ridice vizele impuse romanilor

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 19:59
2165 citiri
Sebastian Bodu ii cere premierului Canadei sa ridice vizele impuse romanilor
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PSD Sebastian Bodu a trimis o scrisoare deschisa premierului Canadei, Stephen Harper, prin care ii solicita premierului ridicarea vizelor impuse cetatenilor romani, in caz contrar existand posibilitatea blocarii in Parlamentul European a acordului de liber schimb UE - Canada negociat in prezent, prin votul cumulat al eurodeputatilor romani, cehi si bulgari.

Eurodeputatul roman Sebastian Bodu este co-semnatarul unei scrisori deschise adresata premierului canadian, impreuna cu Antonya Parvanova din Bulgaria si Pavel Poc din Republica Ceha.

"Romanii, bulgarii si cehii continua sa aiba nevoie de vize pentru a calatori in Canada de teama valului de cereri de azil politic care ar putea urma drept consecinta a ridicarii acestora. In loc insa sa modifice regimul de acordare a azilului politic, astfel incat sa fie eliminata posibilitatea folosirii acestei proceduri in mod abuziv de catre anumiti cetateni romani, bulgari si cehi, autoritatile canadiene prefera sa mentina vizele pentru toti romanii, bulgarii si cehii", sustine Sebastian Bodu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In scrisoare, i se aminteste premierului Stephen Harper ca soarta acordului de liber schimb depinde de votul eurodeputatilor, care ar putea sa nu fie acordat daca nu se ridica vizele.

"Ne exprimam speranta ca problema vizelor va fi rezolvata pana ce acordul va ajunge in plenul legislativului european, spre a fi aprobat prin vot. Altfel, nu este exclusa o blocare a votului pe acord in Parlamentul European din partea celor 70 de eurodeputati ai celor 3 state membre, in conditiile in care numarul minim de eurodeputati care pot forma o minoritate de blocaj este de 40. Speram ca ambele probleme de pe agenda comuna a UE si Canadei sa isi gaseasca in acest fel rezolvarea cat de curand", se mai arata in documentul oficial.

Sebastian Bodu a declarat ca "22 dintre cele 40 de milioane de europenii care au nevoie de vize pentru a calatori in Canada sunt romani, iar autoritatile canadiene nu mai pot invoca nici macar rata de refuz a vizelor solicitate de romani".

"Am trimis aceasta scrisoare deschisa impreuna cu un deputat liberal bulgar si un deputat socialist ceh pentru ca am constatat, de mai bine de doi ani de cand sunt membru al Delegatiei interparlamentare UE - Canada, ca Romania singura nu poate obtine ridicarea vizelor. Pentru Canada, Romania singura nu exista.

La fel se intampla si cu Bulgaria si Cehia. In schimb exista Uniunea Europeana iar noi, eurodeputatii romani, bulgari si cehi putem face impreuna ce nu putem face fiecare separat, in tara lui. Mi-ar parea rau ca un acord de liber schimb negociat timp de doi ani sa ajunga sa fie blocat, insa nu cred ca putem vorbi intr-un astfel de acord despre libera circulatie a bunurilor si capitalurilor in lipsa unei libere circulatii a persoanelor", a conchis Sebastian Bodu.

I.U.

#Sebastian Bodu europarlamentar PDL, #scrisoare deschisa premier Canada, #ridica vize romani , #stiri Sebastian Bodu