Sebastian Bodu: Romanii s-ar simti mai europeni cu pasaport albastru - TV Ziare.com

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:52
4309 citiri
Sebastian Bodu: Romanii s-ar simti mai europeni cu pasaport albastru - TV Ziare.com

Sebastian Bodu, europarlamentar PD-L, este de parere ca realizarea unor pasapoarte unice albastre pentru statele membre UE va ajuta la dovedirea apartenentei la Uniunea Europeana si va elimina dubiile de la granita.

"Cei care arata un pasaport cu sigla UE vor fi perceputi ca cetateni europeni, in momentul in care pasaportul este albastru, putem vorbi de o cetatenie europeana la modul propriu.

Poti dovedi ca esti cetatean european fara ca cineva sa stea sa se intrebe daca Romania este sau nu membra a UE", a declarat Sebastian Bodu, care a depus o propunere legislativa in acest sens, pentru TV Ziare.com.

Intrebat cum va ajuta, concret, romanii acest pasaport, Bodu explica: "Romanii s-ar simti mai europeni si mai integrati daca ar avea un pasaport albastru si nu rosu atunci cand calatoresc in UE".

Propunerea se refera la pasapoartele pentru cetateni nou emise din momentul in care devine lege si va presupune ca pe coperta albastra sa fie afisate stelutele de pe steagul Uniunii Europene. Sebastian Bodu adauga ca nu face aceasta propunere pentru a bulversa sistemul, urmand ca cei care au pasapoarte vechi sa le pastreze si sa le schimbe doar daca doresc, contra cost.

"Propunerea se refera la pasapoartele nou emise, nu am propus sa se inlocuiasca peste noapte toate pasapoartele, ci doar cele noi din momentul in care propunerea devine lege. In conditiile in care cineva doreste sa isi preschimbe vechiul pasaport o face pe cheltuiala sa", explica europarlamentarul democrat-liberal.

N-am propus ca pasaportul sa fie portocaliu

Sebastian Bodu adauga ca este o cutuma europeana (si nu o lege in acest sens) in ceea ce priveste culoarea pasapoartelor, acestea fiind fie verzi, fie rosu inchis, fie negre sau albastru-inchis. "UE isi poate decide singura culoarea pasaportului, n-am propus sa fie nici portocalii, nici rosii, nici de alta culoare, apropos de culorile de partid", a adaugat Sebastian Bodu.

Europarlamentarul sustine ca e posibil ca o astfel de propunere sa intampine opozitie din partea unor state eurosceptice precum Marea Britanie, insa propunerea are nevoie doar de majoritate in PE si nu de unanimitate, asa ca are mari sanse sa fie aprobata.

"Din fericire, rezolutia mea se incadreaza sau poate fi vazuta ca parte a politicii comune externe, iar aceasta se face la Bruxelles si nu in statele membre. Sansele sa treaca sunt destul de mari, avand in vedere ca decizia se ia la Bruxelles cu majoritate si nu cu unanimitate, s-ar putea ca rezolutia sa treaca cu majoritate.

Propunerea va intra in comisia de fond pentru Afaceri Externe, iar in Parlamentul European majoritatea este formata din eurooptimisti, cred ca initiativa va primi sustinere din partea colegilor", a spus Bodu.

Europarlamentarul a adaugat ca, in cazul in care rezolutia va fi adoptata, pasapoartele vor fi redactate in limba oficiala a statului emitent si nu va cuprinde si pasapoartele diplomatice si cele de serviciu, pentru ca acestea sa fie usor recunoscute.

Sebastian Bodu propune PE un model unic de pasaport pentru toate statele din UE

Sebastian Bodu a raspuns si intrebarilor cititorilor legate de tendinta de federalizare a Uniunii Europene, aratand ca problemele financiare aparute in ultima vreme au slabit aceasta orientare.

"Daca m-ati fi intrebat acum un an, as fi spus ca asta e tendinta (n red. de federalizare a UE), daca ma intrebati astazi, cred ca au aparut probleme care au incetinit mersul catre un stat federal, ma refer la problemele cu deficitul bugetar ale unor state care atrag probleme ale altor state, cu moneda euro, problemele cu zona Schengen, asadar in momentul de fata nu mai putem vorbi de o tendinta de federalizare. (...) Trendul este in acest moment de a uniformiza legislatia europeana", a explicat Bodu.

Citește și:
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat miercuri, 5 octombrie, că a inițiat o petiţie prin care solicită demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălăşoiu. Petiţia online,...
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a participat miercuri, 5 octombrie, la un eveniment dedicat educației rutiere. În cadrul evenimentului, Radu Mihaiu a testat cum este resimțit un accident...