Ministrul Energiei, atac la campania de dezinformare demarată de Georgescu despre depozitele de gaz: „Mai contează adevărul? Cifrele? Sau ne predăm în fața avalanșei de știri false"

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 14:07
1975 citiri
Ministrul Energiei, atac la campania de dezinformare demarată de Georgescu despre depozitele de gaz: „Mai contează adevărul? Cifrele? Sau ne predăm în fața avalanșei de știri false"
Sebastian Burduja, ministrul Energiei FOTO Facebook/Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, avertizează că dezinformările privind sectorul energetic continuă să fie propagate și intensificate de grupuri cu interese ascunse. Acesta subliniază că astfel de atacuri sunt menite să submineze independența energetică a României și să inducă panică în rândul cetățenilor.

„Ziua și dezinformarea în sectorul energetic. Exact așa cum am spus, războiul împotriva extremismului toxic, izolaționist și falimentar nu s-a oprit după decizia CCR de la finalul anului trecut. Acesta s-a intensificat. Pentru că energia este totul, parte din traiul zilnic al românilor, dar și cheia competitivității economice românești, sectorul energetic este țintă principală pentru atacurile de dezinformare. Se rostogolesc în mod repetat inepții bine finanțate și promovate de armate de trolli: de la vânzarea lacurilor către străini, la golirea barajelor, „bișnița cu energie” (cum că dăm gratis energie și gaze în Republica Moldova și importăm scump din Ucraina), până la lipsa gazului în plină iarnă, minciuna că centralele eoliene nu produc energie, că sistemul energetic este în colaps sau că plătim „cel mai mare preț al energiei din Europa”. Totul este fals, dar repetat insistent pentru a crea nesiguranță și neîncredere”, a declarat Burduja.

Acesta a evidențiat un exemplu recent de dezinformare cu privire la gazele naturale ale României: „Ultimul episod palpitant este despre gazele României. Tema a fost atent pregătită din noiembrie, când a apărut afirmația că „depozitele de gaz sunt goale”. Nimic mai fals! La acel moment, gradul de umplere era de peste 85%! Ulterior, programul de extracție din depozite a fost depășit, ceea ce a dus la un control pe care l-am dispus la Depogaz, unde vor urma măsuri drastice. Dar acest aspect nu pune sub nicio formă în pericol securitatea aprovizionării cu gaze pentru cetățeni și companii. Știrile de tipul «România rămâne fără gaz» sunt false și iresponsabile. România a importat în fiecare an gaze în perioada de iarnă, pentru că este un proces normal: consumul crește, extracția scade pe final de sezon rece, iar diferența este acoperită prin importuri. Dar în anii trecuți, acest lucru nu genera panică, pentru că nu existau aceste manipulări coordonate”, a explicat ministrul.

Burduja a subliniat că miza reală a acestor dezinformări este strategică: „Miza acestor atacuri este independența energetică a României. Se încearcă discreditarea capacității noastre de a ne asigura energia necesară, astfel încât să ne vedem obligați să apelăm la alte surse externe, după o agendă clară. Programul energetic al candidatului Călin Georgescu începe cu fraza: „independența energetică nu înseamnă decuplarea de import”, ceea ce, în traducere, înseamnă dependență de importuri din Rusia. Aceasta este agenda reală: să ne vândă iluzii despre „suveranitate”, în timp ce lumina se aprinde cu energie de la Est”.

Ministrul a oferit și date concrete despre starea sectorului energetic din România: „Adevărul trebuie spus. România a devenit anul trecut cel mai mare producător de gaz din UE. Romgaz are o producție record, după ani mulți de stagnare sau declin. Proiectul Neptun Deep este perfect în grafic, la Caragele sondele au depășit 4.000 de metri, iar din 2027 ne vom dubla producția internă de gaz. În 2024, România și-a acoperit 99,9994% din consum din producția internă. Aceste realități îi dor pe cei care ar vrea să ne șantajeze cu închiderea robinetului și pe „idioții utili” care rostogolesc aceste minciuni”.

În final, Burduja a făcut un apel la responsabilitate și informare corectă: „Mai contează adevărul? Cifrele? Argumentele? Sau ne predăm în fața avalanșei de știri false, minciuni și aberații? Acesta este apelul meu la responsabilitate. Răspunsul îl vom da fiecare dintre noi: lumea politică, liderii de opinie, mass-media, influencerii, cetățenii. Puterea și răspunderea de a afla adevărul sunt ale fiecărui român”, a concluzionat ministrul.

Ministrul Energiei demontează un nou fake-news: "Dă apă la moară celor care vor să creeze o impresie de fragilitate în partea instituțiilor statului român"
Ministrul Energiei demontează un nou fake-news: "Dă apă la moară celor care vor să creeze o impresie de fragilitate în partea instituțiilor statului român"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, respinge speculațiile privind un posibil blackout în România, catalogând informațiile drept false și menționând că țara are capacitatea necesară...
Ministrul Energiei scoate în față investițiile străine. „România poate progresa doar prin muncă, prin investiții, nu prin izolaționism și populism”
Ministrul Energiei scoate în față investițiile străine. „România poate progresa doar prin muncă, prin investiții, nu prin izolaționism și populism”
România rămâne o țară atractivă pentru investiții, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un mesaj de duminică, 16 martie. Oficialul vorbește despre o investiție germană,...
#sebastian burduja, #ministrul energiei, #dezinformare, #depozite gaze , #stiri Sebastian Burduja
  1. O mare putere nucleară îi dă peste nas lui Putin. ”Vom face mutarea în Ucraina, fără acceptul Rusiei”
  2. Savanții britanici fac o descoperire misterioasă în Marea Neagră: 40 de structuri neatinse de secole VIDEO
  3. O țară neutră de decenii se sperie de legătura Trump-Putin: Schimbare dramatică de teama Rusiei
  4. Un colonel britanic îl atacă pe Trump, care primește o lovitură. Putin calcă pe cadavre și are un singur scop
  5. Relațiile comerciale și de securitate ale Canadei sunt prea centrate pe SUA, crede noul premier. Soluția găsită de Mark Carney pentru a scăpa de dependența de America VIDEO
  6. Cele două țări UE care s-ar opune planului de dublare a ajutorului militar pentru Ucraina: ”Așteptăm discuția telefonică Trump-Putin”
  7. Mărturia unei supraviețuitoare din iadul de la Kocani, unde cel puțin 59 de tineri au ars de vii. "Oamenii au început să calce peste mine. Sora mea a murit" VIDEO
  8. Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraş. Avertismentul salvamontiștilor din Brașov pentru turiști
  9. Câți bani a cheltuit Israelul în războaiele din Gaza și Liban
  10. Trump pare că a văzut "luminița de la capătul tunelului" înainte de convorbirea cu Putin de marți. "Nu am fost niciodată mai aproape de pace ca acum"