CSM: Declaratiile lui Ghita privind dosarul sau, de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca

Luni, 24 August 2015, ora 19:30
2892 citiri
CSM: Declaratiile lui Ghita privind dosarul sau, de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca
Foto: Digi 24

CSM a hotarat, luni, ca declaratiile lui Sebastian Ghita, conform carora dosarul sau ar fi fost constituit abuziv, in scop politic, iar judecatorii ar lucra sub presiunea procurorilor si lucratorilor din servicii, sunt nefondate si tendentioase si de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, luni, ca afirmatiile deputatului Sebastian Ghita referitoare la activitatile desfasurate de magistratii investiti cu solutionarea unor cauze penale sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara ca urmare a solicitarii din data de 25 iunie 2015 a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precizeaza CSM.

Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile lui Ghita privind faptul ca dosarul in care este cercetat de catre DNA este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilata unui demers politic, precum si lipsa de independenta a judecatorilor determinata de presiunea exercitata de procurori si lucratorii din cadrul serviciilor specializate in culegerea de informatii in vederea pronuntarii unor hotarari judecatoresti favorabile acestora, sunt "nefondate si tendentioase, de natura a pune in discutie deontologia profesionala a judecatorilor si procurorilor", arata CSM.

"Prin prisma functiei domnului Ghita Sebastian Aurelian, respectiv deputat in Parlamentul Romaniei, s-a apreciat ca afirmatiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea judecatorilor si procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege", arata sursa citata.

Totodata, CSM mentioneaza ca, in perioada 2013 - 2015, Sebastian Ghita nu a adresat nicio sesizare Inspectiei Judiciare prin care sa reclame incalcarea responsabilitatilor profesionale de catre judecatorii care au instrumentat si solutionat dosarele in care are calitatea de parte sau a dispozitiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Sebastian Ghita, Mircea Cosma si Vlad Cosma, veste proasta de la curtea suprema

Plenul CSM a mai apreciat ca declaratiile deputatului Sebastian Ghita "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, aducand atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de Sebastian Ghita, pe 24 iunie 2015, dupa ce a fost la DNA Ploiesti, in dosarul in care este urmarit penal, sub control judiciar, pentru fapte de coruptie, spalare de bani, evaziune si coruperea alegatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#declaratii Sebastian Ghita subminare autoritate judecatoreasca, #CSM declaratii Ghita, #CSM Sebastian Ghita , #DNA