Cum a scapat Ghita? Misterele disparitiei si cine e de vina

Joi, 22 Decembrie 2016, ora 12:07
27772 citiri
Cum a scapat Ghita? Misterele disparitiei si cine e de vina
Foto: Arhiva Hepta.ro

Disparitia lui Sebastian Ghita in chiar prima zi in care a ramas fara imunitate ar putea deveni un nou caz Hayssam, dar cu responsabilitati mult mai greu de stabilit dupa ce, prin decizia CCR, SRI a pierdut dreptul de a asigura supravegherea tehnica in dosarele penale.

Sebastian Ghita, anchetat de DNA in patru dosare penale, se afla sub control judiciar dupa ce Camera Deputatilor respinsese cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii acestuia.

Controlul judiciar presupunea obligatia lui Ghita de a se prezenta periodic la politie. O prima ciudatenie este ca obligatia avea termene foarte largi, saptamanale, nu la interval de cateva zile ca in cazul altor suspecti.

Faptul ca Sebastian Ghita urma sa ramana de marti fara imunitate parlamentara, deci ar fi putut fi oricand retinut de procurorii DNA, nu era un secret pentru nimeni. De aceea, din informatiile care exista pana acum, Sebastian Ghita fusese pus sub filaj. Aceasta operatiune, pana la inceputul anului de competenta SRI, nu mai putea fi executata insa decat de Directia de Operatiuni Speciale din minsiterul de Interne (DOS).

Ceea ce se pare ca s-a si intamplat. Trebuie spus ca DOS face filajul pe judete, deci tinta este predata practic de la o echipa la alta. Ramane de vazut in ce judet a fost pierdut.

Luni seara, dl Ghita se duce la receptia conducerii SRI cu membrii Comisiei de Control la final de mandat, dupa care dispare. Cea mai stranie este insa alta informatie despre care vorbesc surse din politie, si anume ca, desi Ghita a fost pierdut luni seara, procurorii nu au fost anuntati decat marti dupa-amiaza. Deci exista o inexplicabila fereastra de aproape 24 de ore. Incompetenta crasa sau intentie?

Fapt este ca, miercuri, Sebastian Ghita nu s-a prezentat la DNA Ploiesti, unde fusese citat in dosarul "Tony Blair", iar avocatii au comunicat ca nu au mai putut lua legatura cu el si exista suspiciunea ca a fugit in tara in Turcia sau Israel.

DNA a emis pe numele lui Sebastian Ghita mandat de aducere, politistii DNA l-au cautat la toate adresele cunoscute, Politia Prahova a organizat filtre pe sosele, insa deocamdata e de negasit.

Procurorii pot cere acum mandat de arestare pentru sustragere de sub ancheta sau poate cere inlocuirea controlului judiciar. Politia la randul ei poate sesiza ICCJ pentru nerespectarea termenilor controlului judiciar.

Sebastian Ghita era sub interdictia de a parasi Romania in dosarul "Tudose". Instanta ii ridicase aceasta interdictie, insa DNA a contestat, decizia nu a ramas definitiva si ICCJ urma sa se pronunte. Daca Ghita a parasit tara fortand intedictia, situatia devine extrem de grava si greu de explicat, pentru ca e greu de crezut ca un ofiter de frontiera si-a asumat pe cont propriu sa-l lase sa plece pentru a intra la puscarie practic in locul lui.

Despre relatia lui Sebastian Ghita cu serviciile de informatii s-a speculat foarte mult. Era membru in Comisia de control SRI si el insusi facea parada de anumite relatii privilegiate pe care le-ar fi avut in zona serviciilor secrete.

Dupa disparitia lui Omar Hayssam, in 2006, efectul a fost devastator in zona serviciilor secrete, sefii acestora fiind schimbati din functii. De aceasta data, insa, potrivit legii, singura care avea responsabilitati legale in zona supravegherii lui Sebastian Ghita era DOS.

Se poate pune problema de ce nu a cerut SRI mandat de supraveghere pe siguranta nationala, dar nu e deloc clar care puteau fi temeiurile pentru o asemenea solicitare, cat timp Sebastian Ghita era deja anchetat intr-un dosar penal.

La nivelul MAI, oricum urmeaza schimbarea ministrului si de aici posibile schimbari si la nivelul conducerii structurilor interne.

Elena Lasconi, acuzații grave la adresa lui Ciolacu după amânarea alegerilor: ”Ori nu înţelege, ori este un plan mult mai bine pus la punct decât îl simţim noi”
Elena Lasconi, acuzații grave la adresa lui Ciolacu după amânarea alegerilor: ”Ori nu înţelege, ori este un plan mult mai bine pus la punct decât îl simţim noi”
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a precizat că instituţiile statului nu au prezentat răspunsuri la întrebările legate de alegerile prezidenţiale şi a subliniat că USR nu va organiza propriul...
George Simion, reacție după violențele de la protest: „Mulţi dintre aceşti participanţi consideră că o parte dintre televiziuni mint şi dezinformează grav"
George Simion, reacție după violențele de la protest: „Mulţi dintre aceşti participanţi consideră că o parte dintre televiziuni mint şi dezinformează grav"
George Simion a oferit prima reacție, după ce echipe de jurnaliști de la Digi 24 și B1 TV ar fi fost atacate la protestul AUR din București, prin care s-a cerut continuarea sau reluarea...
#Sebastian Ghita disparut , #DNA
  1. UPDATE Copilul de 4 ani dat dispărut după ce plecat din fața casei sale, unde se juca, a fost găsit mort
  2. Președintele CJ Mureș, reacție de ultimă oră în scandalul centrelor de plasament pentru copii: „Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea sau viaţa beneficiarilor"
  3. Roboții sexy au făcut senzație la CES Vegas VIDEO
  4. Zelenski, deschis la schimburi de prizonieri care să includă soldați nord-coreeni. Unul dintre ei nu vrea însă să se întoarcă acasă VIDEO
  5. Milanovic va obține un nou mandat de președinte al Croației cu 78%, potrivit sondajelor. Adversarii politici îl etichetează drept „pro-rus"
  6. CTP, despre atacurile grave lansate la adresa sa de Ilie Năstase, Gigi Becali și Radu Banciu: "Se va găsi cine să le traducă îndemnurile distinșilor domni în fapte?"
  7. Trump și Putin vor discuta la telefon în curând. Cine ar mai putea fi inclus în apelul liderilor puterilor mondiale
  8. Polonia susține propunerea lui Trump de a cheltui 5% din PIB pentru apărare, dar are o condiție
  9. "Burlacul" din Ucraina, erou de război cu picioarele amputate: "Nu a fost doar sex, ci un pas înapoi spre viaţă"
  10. Cine i-ar putea lua locul lui Justin Trudeau. 4 nume de favoriți, potrivit presei internaționale