Procesele lui Ghita si Ponta, la un pas de rejudecare: Inalta Curte asteapta motivarea deciziei CCR privind completurile specializate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 13:15
7160 citiri
Procesele lui Ghita si Ponta, la un pas de rejudecare: Inalta Curte asteapta motivarea deciziei CCR privind completurile specializate
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a amanat audierile in dosarul in care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, este acuzat ca i-ar fi dat mita fostului primar al orasului Ploiesti, Iulian Badescu, deoarece Curtea Constitutionala nu a motivat decizia in cazul completurilor nespecializate in fapte de coruptie. Urmatorul termen: 7 octombrie.

UPDATE Si dosarul Turceni-Rovinari, in care sunt judecati Victor Ponta si Dan Sova, a fost amanat, din motive similare, tot pe 7 octombrie.

Completul de 5 judecatori trebuia sa audieze astazi mai multi martori, dar procurorul DNA a cerut ca procesul sa se amane pentru ca CCR sa publice motivarea deciziei in Monitorul Oficial.

Decizia CCR

Sebastian Ghita si Iulian Badescu au fost achitati in acest dosar, in septembrie 2017, de un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte. In iulie 2019, CCR a stabilit ca procesele de coruptie judecate in faza de fond de completuri de 3 judecatori de la Inalta Curte vor fi rejudecate de completuri specializate in judecarea faptelor de coruptie.

CCR a explicat ca este vorba de cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti si solutionate de aceasta, in prima instanta, anterior datei de 23 ianuarie 2019, cand a fost emisa Hotararea Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care sunt formate completuri specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Cel putin 25 de dosare de mare coruptie aflate pe rolul Inaltei Curti, in care au fost pronuntate sentinte in prima instanta de catre completuri nespecializate in fapte de coruptie, sunt afectate de aceasta decizie.

Cazul lui Sebastian Ghita si Iulian Badescu este unul din dosarele afectate de aceasta decizie. Asa ca luni, vicepresedintele Inaltei Curti, Iulian Dragomir, a anuntat ca procesul se amana pe 7 octombrie.

Sanctiuni pentru politisti

La termenul de luni a fost adus in sala, insotit de un jandarm, unul dintre martorii cheie, Iulian Tanase, denuntator in acest dosar.

Presedintele completului a anuntat ca in cazul politistilor din Prahova care nu au pus in aplicare la timp mai multe mandate de aduce, au fost date sanctiuni disciplinare, fara a da alte detalii.

Supararea judecatorului

In luna iunie, completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a trimis o adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, si sefului Politiei Romane, chestorul Ioan Buda, pentru a face un control la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Prahova, dupa ce politistii nu au pus in aplicare mai multe mandate de aducere.

"A devenit Romania stat federativ si Prahova nu pune in executare mandatele?", a spus nervos presedintele completului, judecatorul Iulian Dragomir.

El s-a aratat suparat de faptul ca la ultimile 4 termene Politia din Prahova nu l-a putut aduce la audieri pe Iulian Tanase.

Judecatorul a fost ferm.

"La termenul din 9 septembrie sa fie adus cu insotitor. De data asta, mandatul va fi executat de jandarmi, prin Brigada Speciala a Jandarmeriei Bucuresti. Facem adresa in atentia inspectorului general, Catalin Sindile.

Facem adrese si la ministrul de Interne, Carmen Dan, si in atentia inspectorului general al Politiei Romane, chestiorul Ioan Buda. Pentru demararea unei cercetari administative la Politia Prahova pentru neindeplinirea mandatului, din februarie si pana in mai. Cercetarea va fi facuta dupa caz de corpul de control al MAI sau al IGPR. In adresa vom indica faptul ca politia nu a adus martorul", a explicat Dragomir.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Sebastian Ghita DNA, #Sebastian Ghita coruptie, #Sebastian Ghita Iulian Badescu , #DNA