Ziare.com

Ghita, implicat in contractul pentru Internet in scoli? Cine a castigat licitatia

Luni, 23 Februarie 2015, ora 18:14

   

Ghita, implicat in contractul pentru Internet in scoli? Cine a castigat licitatia
Contractul pentru "Internet in scoala ta" a fost castigat la finele lunii noiembrie 2013 de un consortiu format din Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom pentru suma de 148,6 milioane de lei (TVA inclusa), a declarat directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin.

"Contractul a fost castigat de Omnilogic la finele lunii noiembrie 2013, in consortiu cu Avitech Co. si Romtelecom. Avitech Co. a furnizat o serie de produse IT, iar Romtelecom a conectat scolile la Internet. In acest contract, Omnilogic nu a avut nicio relatie comerciala cu 2K Telecom, nu a fost subcontractorul nostru. Nu stiu daca Avitech sau Romtelecom (in prezent Telekom Romania Communications - n.red.) au avut relatii contractuale cu 2K Telecom", a afirmat Marin.

Programul "Internet in scoala ta. Conectarea la Internet broadband a unitatilor scolare din zona rurala si mic urbana" a fost semnat in data de 2 decembrie 2013, la Ministerul Educatiei.

Contractul are o valoare de 119.840.458 de lei, fara TVA, o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni.

Proiectul prevede conectarea a 2.446 de scoli la Internet.

Procurorii DNA au efectuat perchezitii, luni, la doua firme din Voluntari, judetul Ilfov, dintre care una apartine fratelui deputatului Sebastian Ghita, intr-un dosar privind o licitatie a Ministerului Educatiei din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, in valoare de 33 de milioane de euro.

Perchezitii DNA la o firma a fratelui lui Sebastian Ghita: Sunt ridicate documente (Video)

Ponta dezvaluie cum va vota PSD in cazul Hellvig. Ghita are zilele numarate in comisia SRI (Video)

Surse judiciare au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Perchezitiile au loc intr-un dosar in care se fac cercetari in legatura cu o licitatie a Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, din 2013, pentru proiectul "Internet in scoala ta", finantat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

DNA arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza "suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului pentru proiectul 'Internet in scoala ta', finantat integral din fonduri europene".

In acest dosar, procurorii fac perchezitii la doua adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale, a precizat DNA.

Procurorii sunt sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

2K Telecom SRL, in vizor

Mihnea Costoiu, care in acea perioada era ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, declara ca, dupa conectarea a 2.446 de scoli la Internet, de acest serviciu ar urma sa beneficieze, alte 7.000, in cadrul unui proiect sectorial derulat in perioada 2014-2020.

La sfarsitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consortiilor formate din Asesoft International si Orange Romania, respectiv Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom.

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita - 67,12%, Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%.

Numele firmei apare si in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, in care se arata ca au fost constatate nereguli privind conditiile in care reprezentantii MAI au semnat un contract cu 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reteaua voce-date din cadrul Centrului de Contact).

Specialistii sustin ca, la data efectuarii misiunii de audit, sistemul call center nu era functional, desi contractul a fost incheiat la data de 16.10.2009, cu o durata initiala de 26 de luni.

Perioada a fost modificata prin 11 acte aditionale pana la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui avand ca efect "uzura morala a echipamentelor si a solutiilor software alese, situatie care genereaza cheltuieli suplimentare de upgradare".

In acelasi timp, Curtea de Conturi a atras atentia cu privire la faptul ca prin contract au fost incluse servicii de mentenanta, garantie si suport in valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garantiei acordate.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe undeva,prin punctele esentiale,

penibil dar adevarat,un Vanghelie a deschis ochii DNA-ului.El a spus:"Daca auziti de un contract pe bani europeni,abonatul este Ghita!"Altfel nimeni nu stia nimic.Cica.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor