Inalta Curte se suceste si renunta la amenda aplicata sefului Politiei Prahova

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 13 Mai 2019, ora 15:19
16963 citiri
Inalta Curte se suceste si renunta la amenda aplicata sefului Politiei Prahova
Foto: Octav Ganea/ Mediafax/Hepta.ro

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte care solutioneaza unul dintre dosarele lui Sebastian Ghita l-a amendat, luni, pe seful Inspectoratului Judetean de Politiei (IJP) Prahova cu suma de 1.000 de lei. Motivul: politistii nu au pus in aplicare un mandat de aducere in cazul unuia dintre martorii cheie din dosar, asa ca procesul a fost amanat pentru data de 3 iunie.

Trei martori trebuiau sa fie audiati astazi la completul de 5 judecatori in dosarul in care fostul deputat Sebastian Ghita este judecat ca i-ar fi dat mita o casa fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei Asesoft.

Ghita si Badescu au fost achitati in faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

La termenul de astazi, trebuia sa fie audiat Iulian Tanase, persoana apropiata lui Iulian Badescu si unul dintre denuntatorii din acest dosar. Desi era citat cu mandat, politistii din Prahova nu l-au adus la Bucuresti. Din acest motiv, Inalta Curte a decis amendarea inspectorului sef al Politiei Prahova.

Instanta a mai decis aducerea cu mandat la urmatorul termen a celor trei martori din proces, deoarece procurorul DNA insista cu audierea acestora.

Reactia IPJ Prahova

Intr-o reactie adresata Ziare.com, IPJ Prahova a transmis ca la nivelul unitatii pana luni la amiaza nu a fost receptionata nicio instiintare cu privire la aplicarea acestei amenzi judiciare.

"In urma primelor verificari, a rezultat faptul ca Sectia Nr. 4 a Politiei Municipiului Ploiesti a primit, spre a fi pus in aplicare, un mandat de aducere, emis pe numele unui ploiestean, in varsta de 43 de ani.

Vineri, 10 mai a.c., barbatul a fost cautat la domiciliu, in vederea aducerii la cunostinta a continutului mandatului, insa nu a fost gasit", transmite IPJ Prahova.

In document se precizeaza ca si luni dimineata politistii s-au deplasat, din nou, la domiciliul acestuia, pentru a pune in aplicare mandatul de aducere, insa barbatul nu a fost gasit nici de aceasta data.

"Intrucat au fost desfasurate activitati de depistare a celui in cauza, comunicarea acestor aspecte catre instanta de judecata nu s-a putut realiza pana la termenul inscris in mandat (ora 09:00, ci la ora 11:00).

De asemenea, conducerea I.P.J. Prahova a dispus, prin Biroul Control Intern, demararea unor verificari, in vederea stabilirii situatiei de fapt si, in functie de aspectele constatate, luarea masurilor legale care se impun", se mai arata in precizare.

UPDATE Ca urmare a explicatiilor venite de la Ploiesti, magistratii instantei supreme au decis sa renunte la amenda pentru seful IPJ Prahova in acest caz.

Instanta a revenit asupra amenzii de 1.000 de lei dispuse pentru ca echipajele nu au pus in aplicare un mandat de aducere a unui martor.

Potrivit magistratilor, a ajuns la sediul ICCJ o adresa de la Politia Prahova prin care se explica faptul ca martorii nu au fost adusi pentru ca nu se aflau la domiciliu.

Acuzatiile DNA din acest dosar

In iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Sebastian Ghita si Iulian Badescu sub acuzatiile de dare, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.

Potrivit DNA, in cursul anului 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar la Ploiesti si ordonator principal de credite, cu incalcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghita, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiesti, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local, in suma de 1.500.000 de lei.

Pentru alocarea acelei finantari, Iulian Badescu ar fi pretins si primit de la Sebastian Ghita, prin intermediul unei societati comerciale controlate de omul de afaceri, o casa de locuit situata in Ploiesti, in valoare de 1.041.600 de lei, suma din care Badescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Adrian Cioroianu și Raluca Turcan, chemați în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, după scandalul de la Biblioteca Națională
Adrian Cioroianu și Raluca Turcan, chemați în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, după scandalul de la Biblioteca Națională
Președintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, Iulian Bulai, i-a invitat pe directorul interimar al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, și pe ministrul Culturii,...
Nicușor Dan, încrezător că bugetul Capitalei va fi adoptat: ”O să avem mâine o foarte lungă discuţie pe buget, pe amendamentele partidelor”
Nicușor Dan, încrezător că bugetul Capitalei va fi adoptat: ”O să avem mâine o foarte lungă discuţie pe buget, pe amendamentele partidelor”
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat luni, 4 martie, că este foarte optimist că miercuri Primăria Capitalei va avea bugetul aprobat, după „o discuție foarte lungă” pe amendamentele...
#amenda Sebastian Ghita, #seful politiei prahova amenda, #Inalta curte amenda seful politiei , #DNA