Sebastian Ghita nu stie pentru ce fapta penala s-a autodenuntat. A ajutat-o pe Kovesi din prietenie, dar pe Ponta nu Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 16:35
24362 citiri
Sebastian Ghita nu stie pentru ce fapta penala s-a autodenuntat. A ajutat-o pe Kovesi din prietenie, dar pe Ponta nu Interviu
Foto: Hepta.ro

Sebastian Ghita nu stie pentru ce fapta penala s-a autodenuntat la Parchetul General, marti, cand a dus o hartie scrisa de mana, in care se autoacuza ca ar fi falsificat raportul tehnic cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, acoperind astfel un plagiat.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul ne-a declarat ca nu stie daca Codruta Kovesi a plagiat sau nu si nici nu il intereseaza sa afle.

Insa, din prietenie pentru cea care in 2012, atunci cand au aparut suspiciunile, era procurorul general al Romaniei, a facut demersuri pe langa expertii din comisia tehnica insarcinata cu teza lui Kovesi, care sa-si insuseasca raportul de expertiza.

Fara sa aiba nicio calitate oficiala in acest caz, Ghita a obtinut cooperarea acestor experti, pe care refuza sa ii numeasca, temandu-se de interventiile DNA asupra lor.

Sebastian Ghita mai afirma ca, pe langa prietenie, grija pentru imaginea Romaniei l-a impins sa ii roage pe acesti experti sa semneze raportul de neplagiat fara nicio verificare si sustine ca acestia au fost convinsi fara niciun fel de presiune (santaj sau mita).

Sebastian Ghita ne-a mai spus ca doar in cazul Kovesi a alergat prin tara dupa semnaturile expertilor, in schimb plagiatul amicului Victor Ponta nu l-a interesat deloc si nu a facut nicio interventie.

Ati despus ieri la Parchet un autodenunt pentru falsificarea raportului tehnic in cazul dnei Kovesi. Pentru care fapta penala anume va autodenuntati?

Am si spus acolo ca, impreuna cu alti demnitari, carora nu le-am dat numele pentru a incerca sa-i protejez, pentru ca procurorii sa poata ancheta fara interventiile celor de la DNA, am participat la elaborarea acelui document tehnic si la semnarea acestuia.

In ce calitate ati participat?

Avand o relatie foarte apropiata cu dna Kovesi, fiind practic prieteni la vremea aceea, si dansa temandu-se de un potential rezultat negativ al comisiei tehnice, vorbind in mai multe randuri cu dansa si eu cunoscandu-i pe cei care se ocupau de intocmirea raportului tehnic, am convenit ca impreuna cu ceilalti sa avem grija ca raportul sa fie pozitiv.

Aveati calitate oficiala?

Nu, nu eram nici deputat, nici desemnat in comisie, nu am avut nicio calitate oficiala.

De aceea, va si intreb: pentru ce v-ati autodenuntat? Ca sa comiteti un fals intelectual ar fi trebuit sa aveti calitatea oficiala de a intocmi acel raport falsificat.

In mod evident, nu aveam calitate oficiala. Expertii desemnati sa analizeze teza erau alte persoane, noi doar am scris documentul in locul lor.

Deci care e fapta dvs penala pentru care v-ati autodenuntat?

Eu nu stiu.

Deci v-ati denuntat pentru ca, fara a avea o calitate oficiala, ati scris o hartie asumata de altii?

Eu si alte persoane.

Cine erau expertii care au semnat raportul ajuns pe masa CNE?

Cu toata dragostea pentru hotararea cu care puneti intrebari, o sa va rog sa-mi dati voie sa le spun procurorilor, pentru ca numele acelor persoane in spatiul public nu cred ca ii va feri de presiunile DNA.

Eu vreau sa aflu chestiuni tehnice, punctuale si oficiale. Raportul tehnic este intocmit de experti care in mod normal ar trebui sa fie cunoscuti si pusi pe site-ul CNE, potrivit regulamentului CNE. Cine sunt? Este vorba despre calitati oficiale.

Nu doresc sa va spun dvs, le voi spune procurorilor.

Este vorba despre juristi?

Experti in stiinte juridice.

Comisia e diferita de aceea care a analizat teza dlui Ponta?

Nu stiu.

Dl Mateut a facut parte din comisia dnei Kovesi?

Asa cum am zis, nu voi confirma sau infirma niciun nume pentru ca mi-e frica de ce le va face DNA acelor oameni.

Deci dvs in virtutea simplei prietenii cu dna Kovesi...

Nu era simpla, era procurorul general.

Simpla prietenie, nu simpla persoana.

Nici prietenia nu era simpla. Era serioasa.

De cand erati prieteni?

Din 2009, daca nu ma insel.

Si dna Kovesi v-a cerut sa faceti acest lucru?

Au trecut patru ani de atunci... Am avut o discutie cu dansa si exprimandu-si ingrijorarea si eu spunandu-i "draga, dar ii cunosc eu pe oamenii aia", am convenit ca ma asigur ca raportul va iesi favorabil.

Cum i-ati convins sa faca o fapta penala pentru care sesizati Parchetul?

N-a fost simplu, ca erau presiunile celor de la Antena 3, ale lui Ciuvica, Kovesi era vazuta ca echipa lui Basescu. Nu voia nimeni din tara sa semneze pentru dna Kovesi.

Cu atat mai mult

Am folosit argumente serioase, zic eu. Convingandu-i ca si asupra Romaniei si asupra institutiei Parchetului General vor plana umbre serioase si riscam sa ne decrediblizam ca tara. Si unii au acceptat sa mearga pe aceasta logica.

Fara bani, fara santaj?

Cu siguranta nu a fost vorba de santaj sau bani.

Ziceti ca i-ati gasit greu prin tara. Deci dvs ati determinat componenta comisiei?

Nu.

Nu inteleg... Dl Ciuvica a depus plangere, CNE a stabilit comisia de experti, ziceti ca nu dvs ati determinat componenta ei, dar ca ati gasit greu prin tara oameni dispusi sa semneze

Dupa aceea, mi-am dat seama ca eu si inca 2 persoane ii cunosteam pe experti si i-am spus dnei Kovesi. Dansa a fost bucuroasa si...

Daca ii cunosteati, de ce ati alergat prin tara dupa semnaturi?

Asa am facut.

Dar comisia era deja alcatuita, ziceti.

Nu cred ca s-a strans niciodata.

Nu credeti sau stiti?

Nu cred ca s-a strans vreodata si semnaturile pe documentul elaborat de noi le-am luat alergand dupa fiecare membru al comisiei prin tara.

De unde ati stiut sa elaborati un raport tehnic pe domeniul juridic. Nu aveti formatia necesara.

N-am stiut eu. Nu am fost eu cel care a asezat considerentele tehnice. A fost o alta persoana.

Dl Costoiu, dupa cum zice Traian Basescu?

Nu am folosit eu numele. Nu confirm, nu infirm nume de persoane. Traian Basescu a fost presedintele Romaniei, a avut destule informatii de la servicii si de multe ori arunca si astfel de chestiuni. Sa spuna de unde stie. Eu nu am spus nici procurorilor si nici public. M-a surprins Basescu, cand a venit cu astfel de date si de nume.

V-a surprins invocarea numelui Costoiu?

Da, nu de la mine stie.

Anul 2012 a fost complicat pentru prietenii dv, pentru dl Ponta, USL. Parchetul General condus de dna Kovesi a declansat o ancheta privind referendumul, a ridicat documente, oameni pusi sa jure pe capota masinii....

De la un anumit moment dna Kovesi a devenit vehementa. Multi si in parchete si din servicii se saturasera de dl Basescu chiar in 2012.

Si daca erati prieteni buni n-ati discutat si acest aspect al anchetei referendumului?

Ba da.

Nu i-ati amintit ca ati ajutat-o?

Nu, nu i-am reamintit. I-am spus ca oamenilor li se pare o exagerare si riscati ca, incercand sa mentineti puterea cu orice pret, sa incalcati regulile democratice.

Sunteti convins ca teza dnei Kovesi e plagiata?

Nu, nu ma pricep.

Si atunci de ce ati considerat necesara falsificarea raportului? V-a spus dna Kovesi ca teza e plagiata?

Nu, o tinea sus si tare ca nu e plagiat, dar nici nu era sigura cum va iesi raportul tehnic.

Deci ati facut presiuni sau ati rugat frumos expertii sa falsifice raportul fara sa fiti sigur ca e nevoie de asa ceva?

Nu i-am rugat sa falsifice. Le-am prezentat un document asa cum l-am scris noi si explicandu-le acele ratiuni si i-am rugat sa si-l insuseasca.

I-ati rugat frumos si ei au zis da? Atat?

Repet, era vorba de a prezenta faptul ca pe o chestiune importanta pentru stat si institutie si oamenii aceia au inteles in acel moment.

Si niciunul nu a vrut sa vada daca nu cumva teza chiar e in ordine?

Ce sa zic....

Nu inteleg, e vorba despre experti totusi.

Fiind o admiratoare a dnei Kovesi, incercati sa nu intelegeti. Nu v-am zis nimic nici de Kovesi, nici de plagiat, nici ca-i buna, nici ca-i rea, eu am zis despre mine, nu am vrut sa-i fac rau lui Kovesi nici sa ramana in functie, nici sa o dea jos, nici sa ancheteze oameni pe capote.

Am zis ca eu am facut asta in 2012. Mi-am prezentat si argumentele pentru ca doi ani de dosare masluite si hartuieli, doar pentru ca am fost prezent intr-o campanie electorala, am obtinut o decizie a ICCJ care a returnat un dosar masluit celor de la DNA, am decis ca e momentul sa spunem oamenilor si adevarul.

Repet si dna Kovesi e om ca noi toti, nu e imparateasa Romaniei. DNA nu e o institutie suprastatala si trebuie sa fie in rand cu celelalte institutii. Nu se poate ca dna Kovesi sa fie stapana noastra.

Nu spun ca dna Kovesi trebuie sa fie imparateasa. Ceea ce vreau sa inteleg, cu mintea mea poata putina...

Aveti o minte foarte ordonata, dar sa o folositi la a afla adevarul. De multe ori, faceti acest lucru si vorbiti drept in articolele dvs.

Asta incerc sa aflu cu mintea mea, va multumesc, ordonata atunci. Adevarul. Cum ati convins niste experti sa faca un fals, sa certifice un lucru pe care nu l-au verificat, fara sa faceti presiuni, sa mituiti sau sa santajati? Si de ce ati facut-o fara sa stiti daca e plagiat sau nu, ba chiar dna Kovesi sustinea "sus si tare" ca nu e?

Am facut-o pentru ca eram prieten cu dna Kovesi si se plangea ca e un risc. N-a fost nevoie de presiuni sau alte forme de motivare, pentru ca era vorba de dna Kovesi si intelegeau ca, daca dupa discutia cu plagiatul lui Ponta apare si discutia cu plagiatul procurorului general, avem o problema, Romania are. Oricum o avem.

Ati facut acelasi tip de interventie si pentru raportul tehnic al dlui Ponta?

Nu, n-am avut legatura cu acel subiect.

Deci va era mai prietena dna Kovesi decat dl Ponta?

Nu mi-era mai prietena. Daca va aduceti aminte dl Ponta era deja prim-ministru.

Exact. Un plagiat de prim-ministru e mai bun pentru tara decat unul al procurorului general? Acolo nu ati incercat sa-i convingeti ca nu e bine pentru tara?

Nu-i cunosteam pe acei experti si dl Ponta nu s-a plans ca avea probleme cu lucrarea.

Deci ii cunosteati doar pe cei din comisia dnei Kovesi?

Nu m-a preocupat subiectul. Ponta n-a zis "ce dracovenie, ce o sa se intample". Era convins ca n-a plagiat si a obtinut decizia.

Care apoi a fost rasturnata. In cazul dlui Ponta exista si o comisie internationala cu profesori de la Strasbourg si Sorbona.

Sunt convins ca in cazul dnei Kovesi va exista o comisie interplanetara care va declara ca nu a plagiat.

E suficient CNATCDU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). De ce nu sesizati CNATCDU?

Eu nu am treaba cu CNATCDU si nici cu plagiatul dnei Kovesi, eu am cu mine. Mi-am facut autodenunt. Nu am zis nimic de Kovesi plagiat. Am zis "dragi procurori, vreti sa aflati adevarul? Uite ce mi s-a intamplat in acesti 10 ani", a fost un exercitiu prin care sa arat ca si noi, cetatenii cei multi si huliti, putem spune adevarul in fata cetatenilor.

Si de ce nu ati facut-o pana acum? In zece ani...

Abia ieri am obtinut dovada de la ICCJ ca sub supravegherea dnei Kovesi se fac dosare masluite cu probe ilegale. Lucrurile nu functioneaza normal si dvs in loc sa ne bagati si pe noi in seama cand va spunem ca ne sunt santajate rudele si prietenii, zeci de oameni, ca am inlocuit baronul Cosma cu baronul Negulescu. Firmele lui merg la licitatii, pe ale altora le distruge.

Daca aveti dovezi ca dl Negulescu face ceva ilegal, de ce nu depuneti denunt?

Am vazut pe Luju.

Deci nu stiti dvs ca oamenii necajiti au cunostinta si nu-i ia nimeni in seama?

Suntem 200 de mii de oameni in Ploiesti si stim toti ce face Negulescu, dar nu vreti sa vedeti la Bucuresti.

Repet, ati depus denunt daca stiti?

S-au depus 10 denunturi. Si la CSM, si la DNA, si la Parchetul General de doi ani de zile.

La CSM nu se depun denunturi. Revenind la raport, de ce ati tacut pana acum in privinta falsului?

Pentru ca ieri a aparut decizia ICCJ care imi dadea voie sa vorbesc cu o decizie a unui judecator in fata.

In alt dosar. N-are nicio legatura cu autodenuntul dvs.

Pentru mine ce se intampla intr-un dosar se intampla si in celelalte.

Dvs considerati ca ati comis o fapta penala, doar de aceea v-ati autodenuntat. Considerandu-va dvs insiva infractor, nu ar trebui sa demisionati cel putin din Comisia de Control SRI?

Nu, nu consider. Consider ca aceste presiuni pe care le faceti personal si ale altor jurnalisti impotriva Parlamentului si a parlamentarilor reprezinta o greseala. Cand comunistii au arestat conducerea partidului taranesc au avut aceeasi abordare.

Ce presiuni am facut eu asupra dvs?

Mi-ai pus o intrebare sugerandu-mi sa-mi dau demisia.

V-am pus o simpla intrebare

Raspunsul e nu. Tocmai faptul ca sunt parlamentar imi da posibilitatea sa lupt cu faradelegile din interiorul legii.

Cu ce va ajuta aceasta calitate in autodenuntul depus?

Nu pot sa ma aresteze. Pot merge in fata colegilor sa le spun de ce am declarat ce am declarat si ca cei la DNA vor sa ma bage in inchisoare. Asa cum a fost data trecuta cand m-au obligat sa-l denunt pe Ponta se poate intampla din nou.

In inchisoare va baga, eventual, judecatorii, nu procurorii.

Am vazut in cazul acestui procuror cum intr-un aranjament cu judecatorii Dinu si Teisanu au arestat pe primarul Ploiestiului dupa ce au mers la nunti, la petreceri.

Exista fond si apel pentru orice decizie

Unul era la Tribunal si unul la Curtea de Apel.

E maniplulat sistemul ECRIS (aplicatia folosita la nivelul instantelor judecatoresti pentru repartizarea electronica a dosarelor)?

Da. Din toate calitatile mele, va spun asta.

Si cum ati luptat din calitatile acestea cu manipularea ECRIS care e si o chestiune informatica pe deasupra?

La introducerea datelor in calculator, o grefiera desteapta plimba hartiile dintr-un dosar in altul.

Ati facut o sesizare oficiala in privinta aceasta?

Nu pot lupta cu totul in tara asta. Lupt cu cate imi vin la indemana. Cum le aflu lupt.

Ziceti ca stiti deja cum se manipuleaza ECRIS-ul.

O sa fac o plangere si in acest sens.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Sebastian Ghita autodenunt, #Sebastian Ghita Laura Kovesi plagiat , #DNA