Procurorul din dosarul lui Ghita cere sesizarea CCR in cazul prevederilor OUG 7 privind Sectia Speciala

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 18 Martie 2019, ora 09:48
13090 citiri
Procurorul din dosarul lui Ghita cere sesizarea CCR in cazul prevederilor OUG 7 privind Sectia Speciala
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul de sedinta din dosarul in care fostul deputat PSD Sebastian Ghita este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de mai multi sefi din Politie si parchete din Prahova, a solicitat astazi sesizarea Curtii Constitutionale in cazul OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitie.

Solicitarea a fost facuta dupa ce avocatul fostului sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, a cerut Inaltei Curti sa trimita o cerere la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita si Sectia de investigare a magistratilor, pentru a intreba daca aceasta unitate isi mentine apelul in acest dosar.

Aceasta este una dintre prevederile introduse prin OUG 7/2019: exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivit OUG 90/2018, sunt de competenta acestei structuri.

Sectia pentru investigarea magistratilor este condusa de procurorul-sef Gheorghe Stan si adjunctul acestuia, Adina Florea (foto) .

Aceasta prevedere a ramas in OUG 7/2019, chiar dupa modificarile legislative prin care au fost abrogate mai multe dispozitii controversate. Iata detalii aici - Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader

Solicitare: Adresa catre SIIJ

Toti avocatii din acest caz, inclusiv ai lui Sebastian Ghita, au sustinut aceasta solicitare. Alti aparatori au explicat ca anchetatorii de la DNA Ploiesti, care au instrumentat acest caz, sunt cercetati la Sectia Speciala.

Presedintele completului, judecatorul Ioana Bogdan, a decis sa respinga solicitarea de a se trimite adresa la SIIJ: "La momentul actual, noi avem o cale de atac exercitata in acest caz".

Avocatul a sustinut solicitarea: "In momentul de fata avem o norma derogatorie, privind retragerea apelului. Actul normativ nu contine norme tranzitorii. Aceasta este o chestiune prealabila."

Procurorul de sedinta, care este din partea Parchetului General, a explicat instantei ca era previzibila formularea acestei cereri: "A fost formulata si in alte dosare". A fost momentul in care a invocat exceptia de neconstitutionalitate.

Judecatorul Ioana Bogdan a pus in vedere partilor sa vina pregatite pentru termenul din 10 iunie, pentru a pune concluzii pe aceasta exceptie.

UPDATE Aceeasi exceptie a fost ridicata de procurorul de sedinta si in dosarul in care magistratul Catalin Nicolae Ceort contesta condamnarea la 4 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

"Sectia judiciara a Parchetului General nu este in subordinea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie", insista procurorul.

Presedintele completului de 5 judecatori, Lucia Rog, i-a spus procurorului ca aceasta exceptie urmeaza sa fie discutata pe 20 mai.

"Pana la acest termen sa intrebati la SIIJ daca isi mentin apelul in acest caz", a spus Lucia Rog.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
#CCR OUG 7, #Sectia Adinei FLorea OUG 7 , #proces