Barca de salvare a lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 23:50
16501 citiri
Barca de salvare a lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: ziuanews.ro

Ceea ce anticipam in urma cu cateva zile pare sa prinda contur. Sebastian Ghita anunta formarea unui nou partid.

"Am avut o discutie cu mai multi dintre cei cu care am colaborat in campanie pentru domnul Victor Ponta. Si pentru ca pe toti ne-a preocupat politica, ne-am gandit ca de ce nu un nou partid politic. O noua miscare politica, o noua platforma politica va avea succes. Din ianuarie vom incepe strangerea de semnaturi pentru un nou partid politic", a declarat dl Ghita.

Anuntarea acestei intentii nu face decat sa confirme, cred, faptul ca declaratiile extrem de violente ale lui Sebastian Ghita la adresa lui Ion Iliescu si a baronilor din PSD au avut rolul unei incarcaturi de dinamita pusa la baza partidului in vederea unei viitoare sciziuni.

Logica miscarii nu e una principial gresita. In starea in care a ajuns, PSD nu cred ca mai este un partid reformabil. In viziunea mea, vorbim despre un partid complet feudalizat, impartit intre baroni deveniti cu mult prea puternici, care au la mana absolut toate parghiile financiare si ale masinariei electorale, si in fata carora conducerea centrala, oricare ar fi ea, nu prea mai are cum sa se impuna. PSD are, asadar, in acest moment o problema structurala foarte greu, daca nu imposibil, de corectat.

Din cauza acestei probleme structurale, PSD a intrat intr-un proces de pierdere a electoratului sau traditional, captiv, adica pensionari si categorii sociale defavorizate. Si nu este vorba doar despre un efect, sa-i zicem, natural, prin diminuarea numerica inevitabila a populatiei in varsta.

Turul al doilea al prezidentialelor a aratat ca populatia in varsta, inclusiv cea rurala, poate fi puternic influentata de tinerii plecati la munca in strainatate, cu care PSD a intrat intr-o coliziune letala. Milioanele de telefoane primite in preajma lui 16 noiembrie au schimbat in mare masura soarta alegerilor.

Pe de alta parte, pentru populatia saraca, PSD transmite un mesaj contradictoriu. Exista cadourile electorale si declaratiile pline de compasiune, contrazise insa de opulenta, adesea aroganta, pe care o afiseaza liderii PSD.

Cand te adresezi unui electorat sarac, nu mi se pare o idee buna sa "spargi" milioane pe lansari faronice de tipul celei de pe Stadionul National.

Si poate cea mai mare problema a PSD cred ca este ca, in timp ce pierde din electoratul traditional, care l-a pastrat mereu undeva in jur de 30%, nu are acces la categorii noi de electorat. La tineri, cu care nu face in niciun fel priza, la salariatii din mediul privat, care par a vedea in PSD un partid nici macar neocomunist, ci unul ipocrit, profund corupt si constant antijustitie.

Ruperea PSD ar urma, asadar, sa izoleze partea neocomunista si evident corupta a PSD intr-un partid bidon care sa se stinga incet pe cale naturala si crearea unui partid de stanga nou, cu o alta imagine si acces la alt electorat.

In plus, noul partid poate fi barca de salvare a lui Victor Ponta, care stie bine ce soarta il asteapta dupa pierderea alegerilor. Victimizat intens pe linia adversitatii comunistilor si a baronilor, dl Ponta, supravietuitor prin excelenta, ar avea astfel sansa sa treaca in alt vehicul politic, facand din infrangere o victorie.

Deja vedem o schimbare de mesaj substantiala: cel care promitea dreptate pentru Costica Nicolescu, fostul presedinte CJ Arges ajuns dupa gratii, il exclude acum fara mila si in timp record pe Cristinel Bigiu, presedintele CJ Buzau, acuzat de luare de mita.

Pana sa fie insa credibil in aceasta schimbare de atitudine, cred ca Ponta are insa o lista mare de excluderi de efectuat. Si tata-socru Sarbu e urmarit penal, n-ar trebui exclus? In felul acesta, mi se pare ca Victor Ponta nu face decat sa accentueze adversitatea penalilor din partid impotriva sa si deci, implicit, victimizarea sa.

Am spus ca principial ideea unui nou partid este o ideee corecta. Practic, insa, nu stiu cat e de fezabila.

Pentru ca exista riscul ca noul PSD sa devina doar un partid al lupilor tineri, deloc diferiti pe fond de vechii pesedisti, ci doar mai smecheri, mai agili, mai "fatuiti" european, dar cu aceleasi apucaturi.

Si cand spun asta ma uit chiar la dl Sebastin Ghita. Un om foarte bogat, atat de bogat incat isi permite, de exemplu, potrivit propriei declaratii de avere pe 2013, sa dea imprumut 90 de milioane de euro unui director din Romania TV. De unde aceasta avere fabuloasa? In mare masura in urma unor contracte cu statul, unele dubioase, dupa cum dezvaluie Riseproject.

Nu fac parte dintre cei care se uita acum la Marian Vanghelie ca la un guru, dar nici nu pot ignora ceea ce afirma domnia sa despre dl Ghita: "Va spun cum se discuta in partid - 'Ba, este o licitatie acolo. A, e Sebi Ghita'. Sunt oameni pusi de el si el e in spate".

Daca asta e barca de salvare a lui Victor Ponta, ma tem ca ea este destul de gaurita. Da, e nevoie de un nou partid de stanga, cu adevarat de stanga, dar nu cred ca Sebastian Ghita este cel care poate sa-l fondeze.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Victor Ponta Sebastian Ghita partid nou, #Ponta corupti PSD , #PSD