Cum a impartit statul averea lui Sebastian Ghita pentru recuperarea prejudiciului in dosarul Tracia-Asesoft

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 06:49
23947 citiri
Cum a impartit statul averea lui Sebastian Ghita pentru recuperarea prejudiciului in dosarul Tracia-Asesoft
Foto: Marius Dumbraveanu/ Mediafax/ Hepta

Madalina Ghita, fosta sotie a lui Sebastian Ghita, a fost de acord sa-i plateasca fostului deputat PSD suma de 1.585.320 de lei, jumatate din valoarea unei vile din Ploiesti pe care cei doi au achizitionat-o cand erau impreuna.

O parte din acesti bani, suma de 134.354,45 de lei, urmeaza sa ajunga in conturile statului roman, pentru a acoperi prejudiciul din dosarul istoric Tracia-Asesoft. Detaliile se afla in decizia in cazul de partaj al bunurilor familiei Ghita, deschis de Fisc la Judecatoria Ploiesti.

Un caz istoric

Dosarul denumit "Tracia-Asesoft" a fost primul caz in care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, a fost trimis in judecata. Procesul a stat pe rolul instantelor de 14 ani, din 2002 in 2016.

Sebastian Ghita era acuzat de procurori de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi.

In martie 2016, Curtea de Apel Bucuresti a incetat procesul penal in cazul fostului deputat, dar si al celorlalti inculpati, ca urmare a prescrierii faptelor.

Totusi, instanta a admis actiunea civila si i-a obligat pe toti inculpatii la plata catre ANAF a sumei de 1.730.951 de lei.

Sebastian Ghita ar fi trebuit sa plateasca, in solidar doar cu Dan Florin Berendel si societatea Yato Romania SRL, suma de 134.354 de lei. Fostul parlamentar a fost obligat si la plata sumei de 1.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Procesul de la Ploiesti

Pentru recuperarea prejudiciului, Fiscul a cercetat ce avere are Sebastian Ghita. Dar nu a gasit mare lucru.

Citeste ce avere a declarat Sebastian Ghita ca are in 2016 - Ghita nu a devenit mai bogat in ultimii patru ani, dar si-a imprumutat apropiatii cu zeci de milioane de euro

Insa inspectorii ANAF au observat ca sotii Ghita au dobadit impreuna mai multe bunuri: 2 imobile, de 369 de mp si 87 mp, si un teren de 1.306 mp, toate in Ploiesti.

Asa ca au deschis in iulie 2017 un proces la Judecatoria Ploiesti, sa imparta imobilul, iar din partea lui Sebastian Ghita sa acopere plata prejudiciului.

"Avand in vedere ca Ghita Sebastian Aurelian nu a achitat sumele retinute in sarcina sa nici pana in prezent, iar cota ce ii revine lui Ghita Sebastian Aurelian din aceste imobile reprezinta bun urmaribil al acestuia in calitate de debitor, apreciem pe deplin intemeiata prezenta actiune, prin care Statul Roman, in calitate de creditor, solicita sa se dispuna partajarea bunurilor comune detinute de numitul Ghita Sebastian Aurelian si sotia sa Ghita Madalina", preciza Fiscul in cererea de chemare in judecata.

Sebastian si Madalina Ghita s-au casatorit in 21 august 2004. Cei doi au divortat in timpul procesului de partajului deschis de Fisc, pe 14 februarie 2018.

Vrea sa ramana in casa

In timpul procesului, Madalina Ghita si-a aratat disponibilitatea sa achite ea prejudiciul retinut in sarcina fostului sot, suma de 134.354,45 de lei, in contextul in care conturile acestuia sunt blocate.

Femeia a aratat ca vrea sa ramana in casa in care locuieste alaturi de copiii sai, si sa-i plateasca o sulta, o parte, lui Sebastian Ghita, in cota stabilita de instanta.

"Pentru a asigura continuitate cresterii si educarii copiilor, este necesar ca locuinta lor sa ramana aceeasi", explica Madalina Ghita.

Cu acest punct de vedere a fost de acord si Sebastian Ghita, potrivit unei intamponari trimise la Judecatoria Ploiesti pe 19 iunie 2018.

Imobilul, evaluat

Un expert a evaluat imobilul fostului deputat si a stabilit ca aceasta valoareaza 3.170.640 de lei. Potrivit deciziei, imobilul ramane in proprietatea Madalinei Ghita, iar acesta trebuie sa-i plateasca fostului sot suma de 1.585.320 de lei, bani care urmeaza sa fie platiti in 12 luni de la data ramanerii definitive a sentintei.

"Avand in vedere necesitatea ca reclamantul (ANAF- n.red.) sa isi poata satisface creanta pe care o detine impotriva paratului (Sebastian Ghita - n.red.), instanta urmeaza sa dispuna ca din sulta ce urmeaza a fi achitata pentru egalizarea loturilor in cuantum de 1.585.320 lei de parata Ghita Madalina, catre paratul Ghita Sebastian Aurelian, aceasta sa achite sumele datorate de parat, in limita creantei pentru a carei recuperare a fost formulata de reclamant prezenta actiune, in termen de 12 luni de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari", conchide Judecatoria Ploiesti.

Minuta Judecatoriei Ploiesti din acest caz, pe portalul instantelor.

Quarterly Report - Editia 4

Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
În contextul în care șefia NATO pare tot mai greu de obținut pentru Klaus Iohannis, șeful statului ar ținti și spre alte funcții la nivel european. PNL şi PSD vor să îşi împartă...
#Sebastian Ghita divort, #Sebastian Ghita partaj, #sebastian Ghita FISC, #Tracia Asesoft Ghita , #PSD