Basescu: E esentiala o interventie a lui Iohannis pentru extradarea lui Ghita

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 07:40
5652 citiri
Basescu: E esentiala o interventie a lui Iohannis pentru extradarea lui Ghita
Foto: Arhiva Hepta.ro

Traian Basescu sustine ca o interventie a presedintelui Klaus Iohannis pe langa omologul sau sarb in vederea extradarii lui Sebastian Ghita cat mai repede in Romania este esentiala.

Basescu a aratat ca autoritatile sarbe trebuie sa decida daca dau prioritate extradarii lui Ghita in Romania sau anchetarii si condamnarii acestuia pentru utilizarea de documente de identitate false pe teritoriul tarii vecine.

"Categoric va fi o decizie politica, daca va fi o decizie politica insa depinde si de presiunea pe care o face statul roman. O interventie a presedintelui este esentiala, o cooperare a ministrului Justitiei din Romania cu ministrul Justitiei din Serbia este esentiala. Daca vor sta si vor spune 'eu am citit in ziar, ma consider informat', ma indoiesc ca va fi o decizie politica", a spus Basescu, luni seara, la Romania TV.

De asemenea, fostul presedinte a amintit de faptul ca el a intervenit pe langa liderul sirian Bashar al Assad in vederea extradarii lui Omar Hayssam, si a adaugat ca si presedintele Iohannis si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar trebui sa intreprinda demersuri pe langa autoritatile sarbe pentru ca Sebastian Ghita sa fie trimis cat mai repede in Romania.

Totodata, Basescu a mai adaugat ca justitia sarba nu ii poate da lui Ghita o pedeapsa mai mare de trei ani de inchisoare pentru utilizarea de documente de identitate false, insa aceasta ar putea fi mai degraba de circa un an si jumatate, iar apoi tot va fi adus in tara.

Fostul presedinte a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca Serbia ii poate acorda lui Ghita azil politic, daca acesta va solicita un astfel de statut, avand in vedere faptul ca autoritatile de la Belgrad au ca obiectiv aderarea la UE.

"Nu stiu daca Serbia ii acorda azil politic (...) E greu de crezut ca ii acorda azil politic, ar fi imposibil din postura de tara candidata sa faca lucrul acesta (...) Isi va respecta statutul de tara care cere intrarea in UE", a afirmat Basescu.

Citeste mai multe despre retinerea lui Sebastian Ghita si ce urmeaza sa se intample cu el:

Extradarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita in baza Conventiei europene de extradare, incheiata la Paris la 13 decembrie 1957, si a protocoalelor sale aditionale, incheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 si la 17 martie 1978, ratificate de Romania prin Legea 80/1997, a precizat, vineri, Ministerul Justitiei.

Reactia MJ vine dupa ce fostul deputat Sebastian Ghita a fost localizat si retinut de politisti in Belgrad, in cursul noptii de joi spre vineri.

Potrivit comunicatului MJ, procedura extradarii este una speciala care priveste persoane date in urmarire internationala si care s-au refugiat pe teritoriul altor state in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala, judecata sau de la executarea unei pedepse.

Ministerul Justitiei are atributia de a solicita extradarea dintr-un stat strain a unei persoane date in urmarire internationala, persoana cu privire la care exista confirmarea localizarii sau arestarii (in vederea extradarii) de pe teritoriul statului solicitat, se mai adauga in comunicat.

#Ghita extradare Serbia Iohannis, #Basescu Ghita extradat Serbia , #retinut
Comentarii