Ziare.com

Cum ar putea fi adus in tara Sebastian Ghita, desi nu exista acord de extradare intre Romania si Serbia

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 11:17

   

Cum ar putea fi adus in tara Sebastian Ghita, desi nu exista acord de extradare intre Romania si Serbia
Sebastian Ghita poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii '60.

Astfel, intre Romania si Serbia functioneaza, potrivit Ministerului Justitiei, prin declaratie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 intre Republica Socialista Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica. Documentul a intrat in vigoare in 6 februarie 1961.

Potrivit Tratatului, partile se obliga sa-si extradeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei.

"Extradarea in vederea urmaririi penale si judecarii se admite numai pentru infractiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Parti Contractante, se poate da o pedeapsa mai mare de un an privatiune de libertate sau o pedeapsa mai grea", prevede documentul.

In tratat se mentioneaza ca extradarea nu are loc in cazul cand persoana a carei extradare se cere a savarsit o infractiune de natura politica, o infractiune pur militara (care consta exclusiv in incalcarea obligatiilor militare) sau o infractiune de presa.

De asemenea, extradarea nu are loc daca persoana a carei extradare se cere este, la data primirii cererii de extradare, cetatean al Partii Contractante solicitate (Serbia - n.red.) sau infractiunea este savirsita pe teritoriul Partii Contractante solicitate.

"La cererea de extradare se anexeaza:

a) copia certificata a mandatului de arestare (decizia organului competent despre privare de libertate) sau a hotararii de condamnare cu mentiunea ca este definitiva. In aceste acte trebuie sa se expuna starea de fapt, cu indicarea timpului si locului savarsirii infractiunii, precum si calificarea ei juridica. Daca prin infractiune s-au produs pagube materiale, se va indica dupa posibilitate si dat privind cuantumul stabilit sau probabil al acestora;

b) textul legii penale in care se incadreaza infractiunea pentru care se cere extradarea, atat al Partii Contractante solicitante, cat si al statului pe teritoriul caruia s-a saviasit infractiunea;

c) dovezi si date despre cetatenia persoanei a carei extradare se cere, date si mijloace pentru stabilirea identitatii acesteia (semnalmente, fotografia, amprente digitale), daca persoana ceruta nu este identificata pe teritoriul Partii Contractante solicitate, ca si date despre adresa acesteia, toate acestea in masura in care este posibil", se mai arata in Tratat.

Documentul mai prevede ca, daca autoritatile sarbe considera ca sunt necesare date suplimentare, vor cere partii romane, ca, intr-un termen nu mai lung de doua luni, sa-i trimita aceste date.

"La cererea Partii Contractante solicitante, termenul de mai sus se poate prelungi. Daca in termenul fixat sau prelungit nu se primesc datele cerute, procedura de extradare va inceta, iar persoana a carei extradare se cere, va fi pusa in libertate. Procedura va continua daca ulterior se primesc datele cerute", se mai arata in Tratat.

Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad, in noaptea de joi spre vineri. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

Fostul deputat si-a schimbat si infatisarea, potrivit unei fotografii publicate de Politia Romana. Astfel, fostul deputat si-a lasat barba si s-a ras in cap.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca Ghita a fost capturat dupa ce fratele sau a fost urmarit. Aflat initial la Istanbul, fratele lui Ghita a plecat catre Serbia.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 7782 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Cum ar putea fi adus in tara Sebastian Ghita, desi nu exista

acord de extradare intre Romania si Serbia"

- adica un tratat de pe vremea lu' tito , e inca in vigoare ! ? :o)))

 

"Cum ar putea fi adus in tara Sebastian Ghita?" La fel ca cetateanul

debarcat cu forta din avionul american: taras, cu nasul spart si doi dinti lipsa :)

Ghitza, am un singur sfat sa iti dau: GUITZA! Guitza cat te tin plamanii si mai ales, nu il uita pe Ponta :) Nu uita pe nimeni, de altfel ... Scuipa tot! Doar asa vei putea sa dormi in patul de sus, langa oberlicht :)

 

Ce gluma, l-a invatat semi-albanezul ponta limba sarba?

"Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia"
Cum dre.ak sa circuli prin Serbia cand orice vanzator la butic poate observa ca nu stapanesti limba respectiva? Chiar si blegosul alias marian 2134 ar fi observat.

*Jugoslavia e pentru mine si multi altii o tara de trista amintire: pe vremea lui ceasca daca ajungeai sa treci acolo neimpuscat de romani, aveai sansa sa fii dat inapoi de sarbi:-(((
** guitza s-a plimbat prin serbia, turcia, bulgaria. tari aflate sub influenta rusa, unde ponta are relatii stranse. Asa ca...

 

Cum il aducem in tzara ? Pai le dam un vagon de sare la schimb

cum le dădeam pentru tot transfugul roman.
Hai două, că sa fim chit.

Cu ani in urma,Ponta a facut o deplasare prieteneasca...

...sa-l "lamureasca" pe Panait ca poate zbura !
La ce foame au si sarbii,nu m-ar mira sa-l lase pe Ghita "nesupravegheat"...doar un minut !
Conform tratatului pus in discutie,repatrierea nu ar trebui sa dureze nici-o saptamana;cerintele sunt TOTAL indeplinite....dar se vrea?
Actele/dovezile exista la dosar.
Sarbilor,va roaga romanii sa nu-l "sinucideti" pe Ghita!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor