Ministerul Justitiei nu mai stie nimic de extradarea lui Sebastian Ghita

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 20:13
16381 citiri
Ministerul Justitiei nu mai stie nimic de extradarea lui Sebastian Ghita
Foto: Arhiva Digi24 TV

Ministerul Justitiei arata, intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax, ca nu a fost informat de catre Ministerul Justitiei al Republicii Serbia cu privire la stadiul procedurilor de extradare realizate in cazul omului de afaceri Sebastian Ghita.

"Solutionarea cererii de extradare privindu-l pe numitul Ghita Sebastian este supusa exclusiv legislatiei nationale a Republicii Serbia, prin aceasta intelegand inclusiv procedura, durata de solutionare a cauzei si termenele", precizeaza Ministerul Justitiei (MJ), in raspunsul solicitat.

Conform sursei citate, autoritatile din Romania nu au fost informate cu privire la stadiul procedurilor de extradare.

"Instrumentul international aplicabil (Conventia Europeana de Extradare, Paris, 13 decembrie 1957) nu prevede un termen pentru derularea procedurii de extradare, timpul de solutionare a cererii ramanand la latitudinea statului solicitat, potrivit legislatiei sale", au conchis reprezentantii Ministerului Justitiei.

Pe numele fostului deputat Sebastian Ghita sunt in vigoare doua mandate de arestare preventiva.

Omul de afaceri Sebastian Ghita este judecat, in total, in patru dosare.

In primul dintre ele, fostul deputat este judecat pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani. Procurorii sustin ca Sebastian Ghita i-ar fi dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, pentru ca acesta din urma sa finanteze o asociatie sportiva sustinuta de Ghita, pentru a disimula provenienta casei cei doi semnand un contract fictiv.

Cel de-al doilea dosar aflat pe masa judecatorilor este cunoscut sub numele de "Ponta-Blair". Potrivit DNA, Ghita i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012, iar banii ar fi fost folositi pentru organizarea unei vizite in Romania a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Al treilea dosar penal al lui Ghita vizeaza activitatea infractionala in care ar fi fost implicat si cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Hertanu. Sebastian Ghita, Vlad Cosma, Mircea Cosma si Iulian Hertanu sunt acuzati de DNA de deturnare de fonduri europene in cadrul lucrarilor de extindere a canalizarii din orasul prahovean Comarnic.

O alta cauza penala aflata pe rolul instantelor de judecata este cea in care Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pe 28 iunie pentru doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis.

De asemenea, in dosar mai sunt judecati Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Viorel Dosaru - fost sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Constantin Ispas - ofiter de politie, Aurelian Constantin Mihaila - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Fostul parlamentar a fost prins in Belgrad, pe 13 aprilie, dupa ce fugise din Romania. Potrivit unor surse apropiate anchetei, retinerea lui Sebastian Ghita s-a facut la ora 23:45, acesta fiind pe o strada din Belgrad, alaturi de fratele sau. La legitimare, Ghita a prezentat un act de identitate si un permis sloven, in timp ce fratele sau le-a dat politistilor actele reale.

Sebastian Ghita a fost arestat, dar autoritatile din Serbia au decis, ulterior, sa il palseze in arest la domiciliu, dupa ce fostul parlamentar a platit o cautiuni de 200.000 de euro.

In Romania, fostul parlamentar a fost vazut ultima oara in noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, cand pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat in calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de control, moment in care politistii care il filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut.

Potrivit unor surse, Ghita conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe politisti. Ulterior, masina lui Ghita a fost gasita la locuinta sa, astfel ca politistii au crezut ca doarme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Ghita extradare, #Sebastian Ghita Serbia , #Serbia