Presedintele Comisiei parlamentare de Control al SRI, Claudiu Manda, a declarat miercuri, la finalul audierii lui Adrian Sarbu, ca acesta a sustinut in fata comisiei ca SRI era interesat in 2010 de controlul asupra conducerii postului Realitatea TV prin intermediul lui Sebastian Ghita, dar si ca persoane din conducerea serviciului s-au implicat in Grupul Intact.
" (Adrian Sarbu - n.red.) a facut referire la o situatie din 2010, cand a fost rugat de catre domnul Maior sa-l ajute pe Sebastian Ghita cu sfaturi cum sa conduca institutia Realitatea TV din punct de vedere managerial", a declarat Claudiu Manda dupa audierea patronului Mediafax, Adrian Sarbu.
"A fost cautat de domnul Ghita, au avut mai multe intalniri si inclusiv domnul Ghita i-a confirmat aceasta implicare", a adaugat Manda.
Senatoul PSD a mai spus ca persoane din conducerea SRI din 2010 si-au dorit sa preia conducerea Realitatii TV prin intermediul lui Sebastian Ghita.
"A fost aspectul legat de intentia de a fi preluata conducerea si, mai tarziu, eventual intreaga institutie media, respectiv Realitatea TV, pe care si-ar fi dorit persoanele din conducerea SRI din acea vreme sa o preia prin intermediul domnului Ghita", a mai spus Manda.
"In opinia domniei sale, spune ca s-au creat premisele ca, la momentul respectiv (2010 - n. red.), SRI sa se implice mai mult in ce inseamna preluarea de institutii media, plantarea de ofiteri acoperiti sau atragerea de catre Serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnalisti pe mandate de siguranta nationala", a mai sustinut Claudiu Manda.
Presedintele Comisiei de Control SRI a spus ca Adrian Sarbu a explicat si interesul SRI pentru grupul Intact.
"Al doilea exemplu pe care a dorit sa-l prezinte a fost implicarea persoanelor din conducerea SRI in ce inseamna postul de televiziune Antena sau Grupul Intact si a dat exemplu (...) Spune ca a fost martor cand domnul Coldea i-a spus ca are solutie pentru domnul Voiculescu, inainte sa se pronunte instanta, facand referire la ce s-a intamplat la instanta si toate aspectele pe care le stiti prezentate in spatiul public", a relatat Manda.
"L-am intrebat daca are probe, daca au fost si alti martori care au fost imprejurarile, domnia sa a spus ca nu doreste sa detalieze acum in fata Comisiei, dar daca va fi dat in judecata pentru aceasta afirmatie, fiind marturia domniei sale in cadrul Comisiei ca deja o proba, daca va fi dat in judecata, va veni cu probe acolo", a conchis el.
De asemenea, potrivit presedintelui Comisiei SRI, Adrian Sarbu a sustinut ca s-a incercat implicarea Serviciului la momentele respective in coordonarea editoriala a institutiilor prin persoane apropiate de SRI si facand referire la un articol aparut in mass-media, in care fostul sef al SRI Geroge Maior ar fi confirmat ca exista ofiteri acoperiti in mass-media.
Potrivit lui Manda, Adrian Sarbu a spus ca va veni data viitoare cu probe, in sensul ca "va arata punctajele care veneau catre diferite persoane si cum erau descrise in spatiul public, pe baza punctajului, elementele acestea, inclusiv persoane care, spunea ca, prin redactii au surse apropiate, primesc rechizitorii, primesc documente si erau cumva mai bine informati decat altii".
Potrivit lui Manda, Sarbu a mai spus ca acest fenomen de implicare in conducerea, in partea de management a institutiilor media in sensul dosarelor, arestarilor unora sau altora sau problemelor care s-au creat, sigur ca a descurajat foarte multi dintre jurnalisti; fie acestia au cautat diferite solutii, au parasit spatiul media, dar sigur ca a fost o activitate de distrugere, in opinia sa, a celei de-a patra puteri in stat.
Intrebat daca in cadrul audierii Adrian Sarbu a facut referire doar la Realitatea TV si Antena, Manda a precizat: "A facut referire in aceasta prima auditie la episoadele de la Realitatea, la episodul de la Antena si inclusiv la ce a insemnat in opinia domniei sale o incercare de preluare a Mediafax".
Claudiu Manda a mai spus ca membrii Comisiei SRI considera ca este necesara audierea lui Sebastian Ghita, avand in vedere afirmatii ale acestuia, precum si ale altor persoane audiate.
"Consideram ca este necesara audierea domnului Ghita, avand in vedere afirmatiile sale din spatiul public la momentul la care le-a facut, atat referiri la domnia sa nu numai azi, si cu ocazia altor audieri", a afirmat Manda, adaugand ca ar putea utiliza acelasi tip de linie de comunicare ca la audierea lui Ghita in instanta.
El a explicat ca, in contextul in care toate lucrarile comisiei sunt informatii clasificate si se desfasoara cu respectarea legii informatiilor clasificate, toate celelelate audieri pot fi facute fara sa fie folosite mijloace de transmitere a informatiilor audio-video securizate si acreditate ORNISS.
"Din cate stiu, in instantele din Romania domnul Ghita a fost prezent printr-o linie comerciala", a argumentat Claudiu Manda.
Presedintele Comisiei SRI a spus ca nu a fost stabilita o data pentru audierea fostului deputat si ca nu a avut loc o discutie cu acesta sau cu avocatii sai pe tema unei eventuale audieri.
"Al doilea exemplu pe care a dorit sa-l prezinte a fost implicarea persoanelor din... Vezi tot