Romania lui Ghita are PRISM (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 18:40
4750 citiri
Romania lui Ghita are PRISM (Opinii)
Foto: Arhiva

Adevarul e ca singurul lucru care ramasese a fi facut in Romania era introducerea programului PRISM, in rest politicienii punand cruce tuturor problemelor care au tras tara in jos in ultimii zeci de ani si au tinut-o la marginea Europei.

Asa ca un deputat PSD s-a grabit sa vina in ajutorul democratiei si sa lipeasca la propriu Romania de Statele Unite in cel mai mare scandal care a zguduit lumea dupa caderea blocului comunist - programul american de spionaj PRISM.

Initiativa apartine lui Sebastian Ghita, deputat PSD si membru al Comisiei pentru exercitarea controului parlamentar asupra SRI, care lucreaza la un proiect de lege prin care toate cartelele telefonice pre-platite sa poata fi interceptate de catre serviciile secrete.

Mai mult, mogulul de la Romania TV vrea sa introduca si supravegherea comunicatiilor efectuate prin intermediul Internetului, exact la fel cum procedeaza si PRISM, invocand ca argument cazul teroristului de la Iasi din urma cu cateva zile, care s-a incurcat in fitile si a fost culcat la pamant de un student moldovean.

Intrebat daca se gandeste chiar la programul american care a dat fiori intregii lumi si a scandalizat mai degraba presa si cetatenii din cateva state occidentale, decat oficialii tarilor supravegheate si spionate de agentia americana NSA, Ghita o spune pe sleau:

"Da, cred foarte tare ca serviciile romanesti ar trebui, fie in relatie cu ceilalti parteneri de afara, fie ele direct, sa isi construiasca astfel de instrumente. Daca nu si-au si construit. (....) De urgenta trebuie sa se gandeasca si trebuie sa le alocam resurse financiare astfel incat (serviciile secrete - n.red.) sa fie capabile sa culeaga aceste informatii." (hotnews.ro)

In primul rand, deputatul PSD rateaza dezbaterea si, mai grav, revoltele din toate colturile lumii in legatura cu actiunile de spionaj efectuate de americani prin programul PRISM in numele luptei impotriva terorismului. Invocand caracterul "top secret" al datelor obtinute in urma supravegherii efectuate de catre agentia NSA, administratia Obama pastreaza tacerea asupra subiectului si asmuta si mai mult nervii celor care simt ca de data asta Washington-ul a depasit o limita greu de digerat: SUA au intrat cu bocancii pana in maruntaiele fiecarui utilizator al unui calculator conectat la Internet.

In presa din strainatate s-au scris sute si mii de articole despre ce inseamna bomba pe care a lansat-o Snowden. In cateva state din Uniunea Europeana au loc inca dezbateri aprinse asupra consecintelor pe care ar putea sa le aiba dezvaluirile facute de Edward Snowden, fostul angajat CIA, acuzat de spionaj in SUA.

In prezent, tanarul a cerut azil politic in Rusia si spera sa nu fie extradat in America. Intre timp, singura putere a Uniunii Europene care a cerut cat de cat niste raspunsuri de la administratia Obama a fost Germania, insa si asta datorita faptului ca acolo Merkel a fost si este inca supusa unui val de critici extrem in legatura cu acuzatiile aduse SUA.

Insa chiar daca majoritatea oficialilor UE si ai celor mai mari puteri din Europa nu au facut presiuni foarte mari in directia Washington-ului (un fapt usor de inteles, din moment ce criza a ingenuncheat si mai mult fostele mari puteri in fata Americii), opinia publica, presa si societatea civila (acolo unde ea chiar exista) au reactionat si au taxat dur practicile guvernantilor americani.

Este dezbaterea cea mai importanta in prezent si o tema care ne spune cum si in ce directie va evolua lumea in urmatorii ani.

Singurul lucru bun pe care a reusit sa il faca Ghita este ca a pus in discutie un subiect extrem de important si foarte fierbinte. Probabil a mizat pe lipsa de interes si intelegere a majoritatii romanilor fata de o tema care va modela viitorul, iar astfel isi imagineaza ca proiectul va trece fara prea mare zgomot prin Parlament.

Posibil sa isi fi facut calculele corect. Dar asta inseamna ca nu a inteles nimic din afacerea care l-a facut ceea ce este in prezent, nici din spiritul ei si nici din potentialul urias pe care il ascunde.

Inseamna doar ca Ghita a invatat perfect tehnicile securistice de control ale celor care nu au fost binecuvantati de sistem sa aiba noroc in viata si sa le dea statul totul de-a gata in traista.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege supraveghere convorbiri telefonice, #lege Ghita cartele preplatite, #supravegheri telefonice Romania , #stiri Sebastian Ghita