Prescripția bagă discordie între doi "colegi" faimoși de dosar penal. Tacticile separate alese de Sebastian Vlădescu și Mircea Costea

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 22:00
3179 citiri
Prescripția bagă discordie între doi "colegi" faimoși de dosar penal. Tacticile separate alese de Sebastian Vlădescu și Mircea Costea
Sebastian Vlădescu (stânga) și cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Costea. FOTO: Ionuț Mureșan (colaj)

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu se declară hotărât să navigheze contra curentului în dosarul „Mită la CFR”, deși a primit pe fond o pedeapsă de 8 ani și 6 luni pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În schimb, cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Costea (7 ani de închisoare), precum și un fost secretar de stat, Constantin Dascălu, au cerut luni, 7 noiembrie, încetarea procesului penal.

„Deși se consideră nevinovat, vrea să se termine, nu mai suportă”, a arătat în fața instanței supreme Dan Lupașcu, avocatul lui Mircea Costea.

În Dosarul „Mită la CFR” se va discuta problema intervenției prescripţiei la următorul termen, pe data de 5 decembrie. Atunci, judecătorii îi vor întreba pe fiecare dintre inculpați cum se raportează la decizia CCR din 26 mai 2022, care a statuat că România nu a avut legislație pe tema prescripţiei vreme de patru ani.

Tot atunci, judecătorii îl vor audia pe Florin Hozoc, cu privire la a cărui depoziție s-au creat dezbateri aprinse la termenul de luni. Florin Hozoc este un „baron farma”, singurul distribuitor de imunoglobulină care a continuat să livreze această substanță pe piața din România.

O parte dintre inculpați s-au opus audierii acestuia arătând că Forin Hozoc a primit o rezoluție de clasare într-un dosar al DNA în 2022, fiind în vizorul procurorilor antocorupție încă din 2017.

„Vreau să văd motivarea rezoluției de clasare a dosarului care îl privea pe Hozoc Florin (foto), pentru că această cauză a fost deschisă în 2017 și închisă în 2022. Deci, DNA a stat 4 ani până s-a hotărât dacă Hozoc Florin e martor, denunțător sau inculpat”, a arătat avocatul.

De ce a luat „cu spor” fostul ministru Sebastian Vlădescu

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost implicat „în toate segmentele activității infracționale” din dosarul Mită la CFR și a profitat de funcție pentru a obține „sume uriașe de bani”, notează judecătorii în motivarea deciziei de condamnare a acestuia la pedeapsa de 8 ani și 6 luni de închisoare.

Pe fond, în data de 24 martie, secția penală a ICCJ a pronunțat următoarele pedepse:

  • Sebastian Vlădescu - 8 ani şi 6 luni închisoare (luare de mită şi trafic de influenţă)
  • Cristian Boureanu (foto)- 4 ani şi 3 luni închisoare (trafic de influenţă)
  • Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) - 7 ani închisoare (trafic de influenţă şi luare de mită)
  • Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - 5 ani şi 6 luni închisoare (luare de mită)
  • Mihaela Mititelu, o apropiată de conducerea Companiei Naţionale CFR - 4 ani pentru (complicitate la trafic de influenţă)

Faptele, cu atât mai grave cu cât au fost săvârșite în perioada crizei

Ziare.com prezintă extrase din motivarea Secției penale a ICCJ, în care judecătorii explică de ce au ales să pronunțe pedepse grele pentru toți inculpații din dosarul Mită la CFR.

„Înalta Curte constată că inculpații au ales să comită fapte antisociale, deși au beneficiat de o educație adecvată, iar nivelul de inteligență și percepție este ridicat, aspecte ce ar trebui să confere, în plus, un grad ridicat de moralitate și responsabilitate. În schimb, comportamentul inculpaților relevă un grad de indiferență și o lipsă de interes față de normele legale, care impune stabilirea unui tratament sancționator adecvat în scopul reeducării și îndreptării inculpaților prin inocularea unor valențe comportamentale în strictă concordanță cu cerințele de respectare a dispozițiilor cuprinse în normele de drept penal”, reține ICCJ în decizia de condamnare pe fond.

Cu privire la Sebastian Vlădescu și la Constantin Dascălu, instanța reține că au profitat de funcțiile lor pentru a obține sume uriașe de bani.

„În ceea ce-i privește pe inculpații A. (n.r. – Sebastian Vlădescu) și D. (n.r. – Constantin Dascălu), Înalta Curte constată că aceștia au profitat de autoritatea conferită de funcțiile pe care le dețineau la momentul comiterii faptelor pentru a obține sume uriașe de bani, ignorând exigențele de etică pe care le presupune calitatea de înalt funcționar public, cu rang de demnitar.

Modul în care inculpații și-au îndeplinit atribuțiile funcțiilor pe care le ocupau a condus la deturnarea dispozițiilor legale inerente procesului decizional în alocarea fondurilor publice în scopuri personale, faptele fiind cu atât mai grave, prin prisma contextului în care au fost săvârșite, respectiv într-o perioadă în care România trecea printr-o gravă criză economică și financiară.

Or, inculpații și-au folosit prerogativele de putere publică în scopul câștigării facile a unor sume importante de bani din bugetul statului, respectiv din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului”, notează magistrații.

Citește și:
De ce nu s-au prescris faptele lui Sorin Oprescu nici după decizia CCR. Instanța: „În ipoteza avansată de el, ar putea săvârși infracțiuni și în 2022” - MOTIVARE
De ce nu s-au prescris faptele lui Sorin Oprescu nici după decizia CCR. Instanța: „În ipoteza avansată de el, ar putea săvârși infracțiuni și în 2022” - MOTIVARE
Infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită și constituire de grup infracțional organizat pentru care Sorin Oprescu s-a ales, definitiv, cu pedeapsa de 10 ani și 8 luni de închisoare nu...
Bogdan Olteanu și Tal Silberstein, printre „greii” citați la procesul lui Tăriceanu să vorbească despre șpăgile dintr-un contract celebru
Bogdan Olteanu și Tal Silberstein, printre „greii” citați la procesul lui Tăriceanu să vorbească despre șpăgile dintr-un contract celebru
Bogdan Olteanu (fost șef al Camerei Deputaților), Dan Motreanu (fost ministru al Agriculturii), Eugen Teodorovici (fost ministru de Finanțe) și Karoly Borbely (fost ministru al Comunicațiilor)...