Despre Sebastian Vladescu

Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu este economist de profesie si s-a remarcat ca politician, ocupand in doua randuri postul de ministru de Finante, in Guvernul Tariceanu (2005-2007) si din nou din 23 decembrie 2009 in guvernul Boc II. A fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

Nascut pe  3 aprilie 1958, Vladescu este divortat.

Vladescu are o lunga cariera in administratia centrala si a fost un abonat al consiliilor de administratie in diverse societati detinute de stat.

In plus, incepand din 1997, a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, fiind apoi consilier, secretar de stat, ministru si din nou secretar de stat la Ministerul Finantelor.

Studii

In 1997, a urmat studii postuniversitare in specializarea Piete de capital, investitii directe, organizate de Merryl Lynch SUA.

In 1983, a absolvit Facultatea de Comert din Academia de Studii Economice din Bucuresti

Activitate profesionala

In aprilie 2005 a fost presedinte in Consiliu de Supraveghere BCR  

In 2005 a fost membru in Consiuliul de Administratie al PETROM  

Intre 2002 si 2005 a fost membru in Consiliul de Administratie al UPETROM 1 Mai, Ploiesti

In perioada 2002-2003 a fost membru in Consiliul de Administratie PETROM SERVICE

Din 2001 pana in 2005 a revenit la MEDIST S.A , ca director financiar

In 2000, Vladescu a fost presedinte al Consiliului de incredere al AVAB, presedinte al Camerei Auditorilor, in Comisia Interministeriala de Garantii pentru credite externe de la EXIMBANK, membru in Comisia de privatizare BCR, membru in Consiliul de Administratie al CEC.

In 1998 si 1999, a fost actionar si director financiar la MEDIST S.A., Bucuresti, functii detinute si in perioada 1994-1997

Intre 1992 si 1994 a avut aceleasi functii la Comp Banc SRL Bucuresti  

In perioada 1990-1992 a fost director si actionar la Gas Prod Com SRL Bucuresti

In perioada 1983-1990 a fost economist (insarcinat cu derularea de programe de investitii, achizitii, plati catre furnizori) la IRVMR Bucuresti

In 1983 a lucrat ca economist (insarcinat cu recuperarea creantelor) la COS Targoviste

Activitate politica

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru de Finante in Guvernul Emil Boc II

In perioada aprilie – octombrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor

In perioada august 2005- aprilie 2007 a fost ministru de Finante in Guvernul Tariceanu

A fost membru PNL  in organizatia Bucuresti, sector 5, in perioada 1998 – 2002.

In perioada ianuarie – decembrie 2000 a fost secretar de stat in Ministerul de Finante

In perioada  ianuarie – aprilie 1998 si octombrie - decembrie 1999, a fost consilier al ministrului de Finante, pe probleme bugetare, piete de capital, dezvoltare activitati IMM

In perioada iulie-decembrie 1997 a fost consilier al ministrului Industriei si Comertului, reprezentant al acestui minister in negocierile cu FMI si BM si privind derularea acordurilor incheiate.

Intre februarie si august 1997, a facut parte din Comisia Interministeriala de Garantii pentru credite externe la EXIMBANK.

Intre ianuarie si iunie 1997, a fost secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului, avand ca responsabilitati compartimentul financiar, angajare plati inclusiv subventii si transferuri. A fost de asemenea reprezentantul Ministerului Industriei si Comertului in negocierile cu FMI si BM.

Ministru de Finante

Sebastian Vladescu a devenit ministru al Finantelor Publice in august 2005, cand l-a inlocuit in functie pe Ionut Popescu. El a detinut aceasta functie pana in aprilie 2007, cand, in urma restructurarii Guvernului, Ministerul Finantelor a fost comasat cu cel al Economiei, la conducerea institutiei fiind nominalizat atunci Varujan Vosganian.

In perioada in care Vladescu a fost ministru de Finante, in noiembrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare. Fondul a criticat atunci politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru a diminua deficitul bugetar.

Plecarea din Guvern

Ca urmare a reorganizarii Ministerului Economiei si Finantelor, Vladescu a fost numit secretar de stat cu relatiile internationale si trezorerie.

In vara anului 2007, el a intrat in conflict cu ministrul Varujan Vosganian, deoarece a sustinut ca bugetul nu dispune de resurse financiare pentru marirea pensiilor, reprezentand un pericol pentru stabilitatea macroeconomica.

"Este un efort bugetar de circa doua miliarde de euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum", a declarat el.

Vosganian a declarat ca finantarea pensiilor marite va fi asigurata de venituri suplimentare la buget, determinate de cresterea economica.

Sebastian Vladescu si-a dat demisia din functia de secretar de stat la data de 22 octombrie 2007, dupa finalizarea procesului de privatizare a Automobile Craiova (unde detinea functia de presedinte al Comisiei de privatizare) cu compania americana Ford.

Ministrul surpriza in Guvernul Boc

In decembrie 2009, presedintele reales Traian Basescu l-a numit pe Emil Boc la conducerea Guvernului. Romania aflandu-se intr-o criza profunda, pentru portofotoliul de ministru de Finante erau vehiculate mai multe nume, printre care si Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Surprinzator, insa, a fost desemnat pentru aceasta functie Sebastian Vladescu, un fost membru PNL.

Guvernul Emil Boc II a primit investitura Parlamentului pe 23 decembrie 2009. Vladescu a fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

Vedetele-consilieri

Imediat dupa preluarea functiei de ministru al Finantelor, Vladescu a facut doua numiri controversate. Intai l-a angajat pe realizatorul TV Andrei Gheorghe drept consilier  pe probleme de comunicare. Apoi l-a adus pe cantaretul Dan Bittman drept consilier pe probleme cu populatia.

"Dan Bittman n-o sa cante imnul finantelor, insa o sa incerce sa gaseasca o modalitate de comunicare cu cetatenii, din postul de consilier al ministrului de Finante", a declarat Vladescu.

La nici doua luni dupa ce si-a preluat postul, in februarie 2010, Andrei Gheorghe a  renuntat la jobul de consilier la Ministerul Finantelor.

"Va aducem la cunostinta ca, incepand cu data de astazi, 26 februarie 2010, Ministerul Finantelor Publice a incetat relatiile contractuale cu domnul Andrei Gheorghe", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Dupa ce a plecat de la minister, Andrei Gheorghe a spus despre Sebastian Vladescu ca, desi este un om inteligent si seducator, este "ciufut, capos si nu asculta".  

Viata privata

Dincolo de politica, viata lui Sebastian Vladescu nu e lipsita de picanterii.

A fost nasul de cununie al lui Cristian Boureanu (fost liberal, actualmente membru PD-L), in primul mariaj al acestuia, cu Irina Boureanu. Vladescu a avut insa o idila cu fina sa, care a divortat de Boureanu in 2004. Vladescu s-a despartit si el atunci de sotia cu care fusese casatorit timp de 20 de ani si s-a casatorit cu Irina Boureanu, pentru o scurta perioada de timp, si acest mariaj esuand.

Alt scandal rasunator a fost cel in care Vladescu a fost acuzat de furt intelectual. Concret, una dintre firmele lui Sebastian Vladescu – Romanian Soft Company - ar fi preluat si utilizat ilegal codurile unor programe software, ISIS si ISIS Net. Ulterior, prin utilizarea codurilor-sursa, firma in cauza a realizat pachete de programe pe care le-a vandut prin intermediul unei alte societati a lui Vladescu, Medist SA.

Sebastian Vladescu
Sebastian Vladescu

Data nasterii: 3 aprilie 1958

Cariera:  economist, secretar de stat, ministru de Finante

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Sebastian Vladescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Sebastian Vladescu

Unui ministeriabil: -Ce ati face in aceste vremuri,daca ati gasi un portofel cu 100...citeste tot bancul
Angajatii unei companii multinationale sunt intrebati de un ziarist ce vor face cu...citeste tot bancul