Ipocrizia care il critica pe Vladescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:51
8654 citiri
Ipocrizia care il critica pe Vladescu
Foto: Zf

Trebuie sa fii incarcat cu o doza mare de ipocrizie si/sau prostie ca sa critici atat de dur ideile de impozitare pe care ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, le-a impartasit cu destula generozitate in ultimul timp. As extinde aceeasi judecata chiar si pentru ideea lui Seitan de a taia si a face ordine in alocatiile copiilor, masura care s-a "bucurat" de aceeasi primire rece si hotarata in randul aproape tuturor categoriilor sociale.

Pe de o parte, este limpede ca actualul Guvern s-a trezit cu visteria goala si fara resurse de a intretine costurile uriase ale unui stat care in prezent a ramas si fara economie si fara mare parte din ivestitiile straine. In momentul in care Guvernul a constatat decesul economiei si golirea constanta a bugetului secatuit de pensiile si salariile uriase in raport cu contributiile celor activi, singura filosofie care mai poate salva statul de la faliment este imprumutul extern (facut deja) si taierea cheltuielilor statului (ceea ce se incerca acum sa se faca).

Asadar, economic, suntem muribunzi. Si ca orice om aflat pe moarte suntem disperati sa gasim mijloacele prin care sa ne salvam viata. Ne uitam in jur si ne dam seama ca, inca!!, de salariile de la buget si de pensii nu ne putem atinge - revolta populatiei ar fi prea mare deocamdata. Insa stim ca in afara de acestea inca mai sunt resurse de a strange bani la buget. Impozitele! Ori, trebuie sa o recunoastem, suntem o tara care, desi are mai multe taxe si impozite ca multe alte state din Europa, inca nu isi impoziteaza inteligent cetatenii. Sunt case a caror valoare sare de jumatate de milion de euro in sus, iar proprietarul plateste un impozit, in cel mai bun caz, ca pentru una de 50.000 de euro.

Tranzitia haotica si guvernarile proaste si corupte de dupa 1990 au facut ca impozitele in Romania sa ii taxeze mai degraba pe cei saraci, tocmai pentru ca ei au fost intotdeauna cei mai multi, si nu pe cei mai bogati, care de cele mai multe ori si in cele mai multe cazuri au scapat de impozitarea la adevarata valoare a bunurilor pe care le au. Casele, masinile, terenurile a caror valoare depaseste sute de mii de euro, sunt taxate si impozitate nu cu mult diferit fata de celelalte.

Desi suntem constienti ca in functie de impozitele si taxele pe care le platim depind si serviciile publice pe care le primim de la stat, ne isterizam si criticam din toti bojocii orice idee si tentativa de a impozita mai bine si mai corect proprietatile de lux. Nu trebuie sa ne facem iluzii ca, cel putin in prezent, banii mai multi pe care i-am plati la impozite s-ar duce in modernizarea serviciilor si bunurilor publice si nu ar merge direct la plata pensiilor si salariilor de la buget, insa a face critica din principiu unei idei care ar moderniza si normalize un stat in care cei bogati sunt egalii celor saraci la plata impozitelor si taxelor la stat, inseamna ceva mai mult decat ipocrizie.

Bineinteles ca atunci cand orice roman aude ca urmeaza sa se impozite agricultura si produsele agricole, intr-o tara ca Romania, intr-un stat in care taranii mor de foame, orice om are prima tendinta de a se revolta si a se opune unei astfel de intentii. Insa ii scapa ca peste tot in lumea civilizata acest lucru se intampla, iar intr-o tara in care proportia mediului rural este atat de mare ca in Romania, impozitul pe agricultura ar fi o buna sursa de venit cu ajutorul careia sa se ia de la cei care au foarte mult si sa se subventioneze activitatile agricole mai putin performante, dar vitale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#critici impozite Vladescu, #masuri anticriza impozitare, #program guvernare impozite , #guvern