Ziare.com

Cum arata taxa pe avere in Europa?

de Lucian Hainarosie
Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 12:35

   

Cum arata taxa pe avere in Europa?
Dezbaterile pe marginea bugetului au readus in prim-planul mediatic necesitatea modificarii sistemului fiscal, astfel incat sa se poata asigura un plus de venituri, desi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat in repetate randuri ca in acest an nu se vor modifica taxele si impozitele.

Daca totusi se va modifica codul fiscal, ministrul Finantelor a acceptat faptul ca ar putea exista un impozit pe avere. Propunerea apartine social-democratului Vasile Bleotu, care nu are insa un proiect clar in acest sens.

Deputatul PSD propune sa fie impozitate suplimentar toate veniturile anuale care depasesc 100.000 de euro. Ca pas de impozitare, acesta propune 50.000 de euro, iar ca procent de impozitare, Vasile Bleontu nu exclude posibilitatea ca acesta sa depaseasca 50%.

Averile mari si foarte mari sunt impozitate suplimentar in mai multe state din Europa, printre care Franta, Elvetia, Liechtenstein sau Norvegia. Atat procentele de impozitare, cat si valorile de la care acestea se aplica variaza de la stat la stat.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Astfel, in Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %. Procentul din urma se aplica pentru activele a caror valoare depaseste 16,02 milioane de euro. De la calcularea ei sunt excluse, printre altele, drepturile de autor, colectiile de arta si veniturile din pensiile private.

In Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in Elvetia. Cei care nu sunt rezidenti platesc o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia. Indivizii a caror avere este sub un anumit prag sunt scutiti de la plata acestei texe. Taxa anuala pe avere se situeaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor.

In tarile nordice se inregistreaza unele dintre cele mai mari taxe pe venituri. In Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%, in timp ce in Suedia taxa pe venit variaza intre 31%, pentru venituri anuale mai mici de 23.000, si 56%, pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

In Rusia, taxa pe avere se refera in special bunurilor imobile. Astfel, locuintele a caror valoare este mai mica de 12.000 de dolari sunt impozitate cu 0,1%, in vreme ce pentru orice locuinta mai valoroasa de 20.000 de dolari se plateste un impozit de pana la 2%.

Un sistem asemanator de impozitare a averilor este practicat si in Ungaria. Vecinii nostri sunt obligati sa plateasca o taxa de lux pentru orice locuinta mai valoroasa de 100 milioane forinti, echivalentul a 375.000 euro. Aceasta taxa se aplica suplimentar fata de impozitul pe cladiri datorat autoritatilor locale.

Pe de alta parte, in Uniunea Europeana exista si state in care taxa pe avere a fost eliminata. Un exemplu in acest sens este Grecia, stat in care nu mai exista o astfel de taxa inca de acum un an de zile.

In aceeasi categorie se incadreaza si Luxemburgul, unde rezidentii si nerezidentii nu mai sunt supusi unei astfel de taxe din ianuarie 2006.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8219 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bogatii sunt putini iar saracii sunt multi ;

Tot impozitarea saracilor este mai eficienta

 

fi mai deschis

aratane si noua de unde incepe saracia la roman si de unde incepe bogatia ar fi interesant de stiut

Impozitarea ,

este de doua feluri una pe venit iar alta pe proprietate,cea pe venit se refera la venitul net iar unele tari scutesc taxarea in cazul reinvestirii profitului,iar cea pe proprietate este taxata in functie de locatie si valoare(ai masina scumpa platesti taxe mari ,ai casa scumpa in buricul targului- taxe mai mari ).Si tot asa ...

Si cum ii impoziteaza daca au averea in conturi offshore?

...intrebam si eu

 

offshore

vai ce poliglot mai esti mucea!toti prin romania va credeti americani

si tu ce esti , mai *** fracturat?

ce altceva decat vreun decult parlit,boschetar, cu 'beshini' pe tine de puti a hazna?

Simplu

Ii impoziteaza OFF...vai de noi si of si iarasi of...

Dar taxa pe bandele mafiote?

Ucigasii bandelor mafiote, in numar de peste 100 (bandele, nu mafiotii) in toata tara, asteapta comezi si se antreneaza in aceste vile din apropierea oraselor.
Propun un impozit platit de Masonerie pentru fiecare banda de asasini. Indiferent daca victimei i s-a taiat gatul, i s-a produs un infarct, a fost aruncata de la etaj sau i s-a "aranjat" masina.

Care avere

Averea trebuie evaluata de institutii cu adevarat competente.Trebuie dovedit de asemenea ca averea este dobandita in mod licit.Si dupa aia sa o impozitezi. Dar la noi nu am vazut pe nimeni cercetat pentru venituri ilicite (din 1989)si , in plus , exista miraculoase matusi Tamara , veri , cuscri , bunici. Propun sa ne declaram , experimental , stat american , land german sau canton elvetian si sa aducem de acolo niste baieti.Sa vedeti cum dispar masinile bengoase , gentile Hermes si alte nebunii. Sa vedeti cum se dubleaza banii incasati la buget.... Aoleu , iar am visat.

 

de cind e lumea

au existat bogati si saraci... de ce trebuie ca eu care muncesc 18 ore pe zi , care economisesc , nu cheltui etc , trebuie sa dau mai mult din economiile mele pt un mizerabil care sta in circiuma , puturos si asistat social?? de ce sunt silit sa devin si eu lenes? sa ma complac la ajutorul social care vine de fapt tot de la cei care trudesc??nu e chiar asa usor sa vrei ...

 

o noua lege 18,

cu alte valori de referinta,dar ce nu poate fi justificat trecut integral in buget,si pedpsirea conf.legii pana la impuscare.Vedeti daca nu au fost impuscati in 89 toti nenorocitii ce au tinut tara in intuneric,acum au devenit parlamentari ,si-au facut legi care sa ii protejeze,fac politica la nivel inalt,sunt ministri,ba chiar prim ministri,vezi boc,nastase,stolojan,vacaroiu.Legea sa fie scurta si clara,daca nu justifici in 4 luni de zile [ca ex] avereaconfiscata ,iar cei ce au averi mai mari de 1 milion euro nejustificata impuscati imediat,deoarece sunt cei mai mari banditi,nu trebuie pierdt timpul cu judecarea lor.Daca in 89 erau 4 mil.de membri de partid comunisti[parati]acum sunt in jur de 10 mil.care traiesc pe spinarea p.r.ostilor,acestia toti fura incepand de la portarul sediului de partid pana la seful partidului.

 

complectare la legea 18 ( 1€ = 1.95583 DM )

AI DREPTATE!!!! cred ca NU se pot dovedi in Romania averi de peste 150.000 € dar de milioane sa fim cinstiti citi au salar in romania de 2000€ si pot economisi 5000€ pe luna,revin la idea ta : atunci in 1989 trebuiau linsati TOTI comunisti, de la adjunctul sefului de echipa in sus vad ca in vest se cistiga bine sa zicem 4000€/ brutto ! sa zicem ca mai ramane omul cu 3000€ / netto sa zicem ca din banii astia nu consuma nimic ! sa zicem ca la 20 ani incepe sa cistige acesti bani si la 65 de ani iese la pensie, scadem din 65-20 = 45 X 12= 540 ( luni ) X 3.000€ = 1.620.000€ ramane ca fiecare sa gindeasca toata povestea asta este stintifico fantastica si sa fim mai realisti cind auzim ca unul si altul..... din munca cinstita ........

Propun sa fie pedepsiti alfel...

De ce sa-si incarce cineva constiinta prin impuscarea acestor escroci?
Eu propun sa fie inecati, jupuiti, spanzurati apoi arsi.
Sa vedti cum se vor gandi de 10 ori inainte de a mai fura...

un tabel era mai clar

un tabel era mai clar - impozitarea bogatilor in timp de criza e o solutie si pentru ei pentru caaverea nu cade din cer

 

Curs bancar

374.000 Skr reprezinta 36575,70 Euro, nu 366.000.
In Danemarca a exista o astfel de taxa pe avere dar a fost desfiintata de multi ani, nu mai retin cind cca. 5 10 ani.
Impozitul este in trei trepte, cu deductie pentru primele cca. 2000Dkr. Se fac deductii pentru rentele platite la banca, in diferite proportii. Pentru a usura impozitarea imensa considerata cea mai mare din lume.
Dar scoala este gratuita, la fel si sistemul sanitar.
O taxare la acest nivel este buna daca este si folosita cu cap in interesul populatiei.

 

FURT LEGALIZAT

se FURA LEGAL:
- baruri/restaurante/boutique-uri ce cumpara de ex 50 de sticle de whisky si la vinzare au 400;
- recuperarea TVA din cumpararea prin firme a masinilor personale, bunurilor, alimentelor, mobilierului, samd;
- supermarketurile vind multe produse cu adaos > 50% (datorita taxelor de magazin?);
- produsele sint trecute prin 5-8 firme inainte de a ajunge la vinzare;
- SPECULA CAPITALISMULUI: pretul de productie se regaseste in multe produse in proportie de < 10% din pretul de vinzare; (dar ni se spune ca e "economie de piata"!!!!);
- multe 'servicii' oferite de anumite ramuri (stomatologie, notariat, avocatura, samd) sint conforme cu 'economia capitalista';
- pensiile si salariile nesimtite din sistemul bugetar;
- modul in care judecatorii i-si atribuie singuri salariile si primele, fara a cere acordul finantelor; (mai sint si alte ramuri in aceasta situatie?);
- luxul adevarat si multiplele proprietati detinute de multi romani este 'incurajat' prin taxele simbolice aplicate; sa nu uitam ca luxul si proprietatile sint obtinute cu ajutorul celor de jos, muncitorimii, averea nu cade din cer;

omul modern este sclavul economiei mondiale, globalizate, in care grohii si baronii pling ca nu au cu ce ii plati dar i-si permit vacante de lux, masini unicat, prime si salarii de sute de mii/milioane EUR/USD.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor