Sebastian Vladescu: Toate pensiile trebuie impozitate

Luni, 22 Februarie 2010, ora 09:08
8156 citiri
Sebastian Vladescu: Toate pensiile trebuie impozitate

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a afirmat ca se gandeste la un sistem prin care sa-i taxeze pe beneficiarii asigurarilor sociale. Conform lui Vladescu, toate pensiile ar urma sa fie impozitate.

"Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social", a declarat Sebastian Vladescu intr-un interviu acordat Money.ro.

Vladescu a explicat ca Romania nu taxeaza pensia la momentul platii, ceea ce scoate din circuitul de taxare o suma foarte importanta care se impoziteaza in toata lumea.

Potrivit ministrul Finantelor, in acest mod ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB.

"As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, sase milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a precizat Vladescu.

Ministrul a apreciat ca, pentru a face posibil acest lucru, are nevoie mai intai de modernizarea intregului sistem si de "un sistem foarte coerent de taxe si impozite". Cand acest lucru va fi posibil, vor fi impozitati si alti beneficiari ai contributiilor sociale.

"Pe aceeasi idee, beneficiarii sistemului de asigurari de sanatate sunt 18 milioane, pe langa cei numai trei milioane care contribuie. Sunt foarte multe categorii sociale care sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari de sanatate. Acolo iar este o sursa importanta de venituri", a adaugat ministrul, care mai este de parere ca si terenul agricol, munca in agricultura sau produsul agricol ar trebui taxate.

Sebastian Vladescu este singurul ministru al Finantelor de dupa Revolutie care a fost rechemat sa conduca ministerul. El a mai ocupat aceasta functie in primul Cabinet Calin Popescu Tariceanu, intre august 2005 si aprilie 2007.

Citeste si:
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat luni, 8 august, după ce Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat că politicianul este executat silita pentru neplata unor datorii către stat....
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Comentarii
rank
Presupunem ca un angajat si angajatorul sau vor contribui lunar impreuna pentru o perioada de 40 de ani, la fondul de pensii de stat cu o suma de 100 US$. In cele 480 luni ( = 12 x 40 ani ) vor plati suma de 48.000 US$ net.