Vladescu a primit cartonas galben de la Boc

Joi, 22 Iulie 2010, ora 08:29
4606 citiri
Vladescu a primit cartonas galben de la Boc

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a incasat un cartonas galben de la premier, pentru afirmatiile sale legate de eliminarea cotei unice, oficialul neavand mandat sa discute public despre aceasta tema. Boc i-a luat insa apararea, afirmand ca Vladescu "a facut-o intr-o maniera nevinovata".

"L-am mustruluit pe ministru si a fost sanctionat cu un cartonas galben, pentru ca nu a avut mandat sa lanseze o astfel de tema. El a facut-o cu o maniera nevinovata. Inainte sa dai cartonasul rosu, dai cartonasul galben", a spus Boc miercuri seara, la TVR.

Ministrul Finantelor a sustinut, saptamana trecuta, ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.

Noile impozite, inclusiv cele impuse drepturilor de autor, pentru sistemul de pensii

Premierul Boc a declarat ca largirea impozitarii, inclusiv la persoane platite cu drepturi de autor, este necesara pentru sprijinirea unui sistem public de pensii care nu se poate autosustine, aratand ca nu pot fi acordate exceptii chiar daca majoritatea jurnalistilor contribuie la pensii private.

"Ne plangem ca nu avem o sanatate buna, ca nu avem un sistem de pensii sustenabil, dar la sanatate aproximativ 10 milioane de oameni sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari de sanatate. Ne plangem ca nu avem bani suficienti sa platim pensiile, dar avem exceptii in toata linia cu privire la plata contributiilor de tot felul.

Atunci s-a decis largirea bazei de impozitare, ca toti cei care au un venit - cu protejarea, de exemplu, in cazul drepturilor de autor a acelora care sunt autori cu adevarat si creeaza, nu acelora care sunt si soferi, si maturatori intr-o institutie - sa beneficieze de o asemenea prevedere.

Deci, practic, prin ceea ce facem noi doar incercam sa aplicam aceste lucruri, si anume facilitatile pentru cei care au drept de autori pentru aceia care cu adevarat sunt creatori in domeniile arta, cinematografie, teatru", a spus Boc.

"Guvernul si-a pus pe masa mandatul cu scopul de a apara cota unica si TVA. Am fost impiedicati de Curtea Constitutionala si am fost fortati sa majoram TVA. Nu exista fonduri suficiente la bugetul de stat pentru a plati pensiile, astfel am fost nevoiti sa crestem taxele", a afirmat seful Executivului.

"De exemplu, in domeniul jurnalismului, stiu ca la prima vedere pare foarte facil pentru un jurnalist sa ia parte pe cartea de munca, salariul minim, si sa primeasca pe drepturi de autor foarte multi bani ca diferenta, pentru ca platesc 10%, si nu 16%, nu platesc CAS, dar exista doua probleme: in primul rand, cand iese in somaj, multi dintre acestia nu pot beneficia nici macar de ajutor de somaj, iar cand ajung la pensie nu au contribuit cu nimic si nu pot nici sa isi ia pensie", a spus premierul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Sebastian Vladescu cartonas galben, #Sebastian Vladescu cota unica, #impozit drepturi autor , #impozite