DNA ii trimite in judecata pe fostul ministru Vladescu si Cristian Boureanu. Spaga din dosar e de 20 de milioane de euro

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:27
12421 citiri
DNA ii trimite in judecata pe fostul ministru Vladescu si Cristian Boureanu. Spaga din dosar e de 20 de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, fostul deputat Cristian Boureanu, fostul sef al Eximbank Ionut Costea, fostul secretar de stat Constantin Dascalu si un administrator de firme, persoana apropiata de conducerea CFR, au fost trimisi in judecata in dosarul privind reabilitarea caii ferate Bucuresti-Constanta.

Astfel, Vladescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita si a unei infractiuni de trafic de influenta; Boureanu - pentru trafic de influenta; Costea - pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita; Dascalu - pentru luare de mita si administratorul firmelor - pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

DNA anunta ca dosarul are ca obiect infractiuni de coruptie savarsite in perioada 2005-2017, respectiv plati in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro facute de catre o companie straina, cu titlu de comisioane, catre oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora, in legatura cu incheierea si executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

DNA noteaza ca activitatea infractionala in acest dosar s-a desfasurat in doua etape:

Prima etapa: In anul 2005, in contextul licitatiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentantii companiei straine au convenit cu Vladescu, Costea si cu persoana apropiata de conducerea CFR sa le plateasca esalonat, pe toata durata contractului, un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman.

In schimbul acestor sume, inculpatii au promis sa efectueze demersuri pentru a asigura finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului, precum si plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au ajuns la inculpati, astfel:

- O prima veriga a fost reprezentata de incheierea unui contract de consultanta cu o societate de avocatura, in baza caruia compania a platit, in perioada 2006-2011, suma totala de 39.363.071 lei, desi nu au fost prestate servicii;

- Urmatoarea veriga a fost reprezentata de incheierea mai multor contracte fictive intre societatea de avocatura sau societati offshore afiliate acesteia cu societati controlate de inculpati, prin care sumele de bani au ajuns la acestia.

In acest mod, Vladescu a primit un milion de euro, Costea a primit 3.121.328,41 de lei si 2.320.698 de euro, iar persoana apropiata de conducerea CFR a primit 3.083.498 de lei si 1.050.087 de euro.

A doua etapa: In cursul anului 2009, pe fondul schimbarii Guvernului si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii companiei straine au ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman catre Vladescu, Dascalu si Cristian Boureanu.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, in baza caruia societatea straina a transferat 11.781.842 de euro in conturile a doua companii offshore controlate de un cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Ulterior, sumele au fost transferate prin operatiuni succesive catre alte societati offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a ingreuna eventuala urmarire a traseului banilor.

In ultima etapa, banii au fost transferati in conturile unor firme indicate de inculpati sau au fost retrasi in numerar si au fost inmanati acestora.

In acest mod, Vladescu a primit 2.242.000 de euro, Dascalu a primit 1.114.000 de euro, iar Boureanu a primit 2.111.799 de euro. Totodata, un director al companiei straine, caruia i-a revenit 1.100.000 de euro ca urmare a contributiei sale la activitatile infractionale, a incheiat anterior un acord de recunoastere a vinovatiei, admis de instanta de judecata.

DNA precizeaza ca diferenta dintre sumele transferate de compania straina si cele primite de inculpati o reprezinta cheltuielile presupuse de operationalizarea circuitelor financiare (infiintare si functionare companii offshore, comisioane bancare, taxe etc.), precum si foloasele primite de alti participanti la savarsirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.

Faptele savarsite de compania straina si de reprezentantii acesteia fac obiectul unei investigatii deschise autoritatile judiciare din acea tara ca urmare a cooperarii judiciare cu Directia Nationala Anticoruptie.

Pentru stabilirea circuitelor financiare in care au fost implicate 43 de companii offshore si pentru identificarea bunurilor detinute de inculpati pe teritoriul altor state, DNA a cooperat cu organele judiciare din 7 tari - Austria, Elvetia, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania si Bulgaria.

Printre bunurile identificate si indisponibilizate in cursul urmaririi penale se gasesc:

- 964.187,70 de euro intr-un cont bancar din Elvetia;

- 1.684.795 de euro intr-un cont bancar din Marea Britanie;

- 527.265 de euro la mai multe banci din Romania;

- 214.874 de euro intr-un cont deschis la Agentia Nationala a Bunurilor Indisponibilizate;

- o casa, 13 apartamente si 5 garaje situate in Bucuresti, un apartament in Neptun, 3 apartamente in Navodari, mai multe terenuri in jud. Ilfov si Prahova, evaluate la 2.588.140 de euro;

- o vila si un teren situate in Cipru evaluata la 910.000 de euro;

- actiuni detinute la 11 societati comerciale, evaluate la sumele de 1.435.000 de euro si770.880 de lei;

- poprirea unor sume de 7.083.784 de lei, 249.049 de euro si 92.935 de dolari datorate inculpatilor de terte persoane.

Vezi si Vladescu si-a garantat o parte din cautiunea de un milion de euro cu lingouri de aur

In cursul urmaririi penale, inculpatii au depus cautiuni insumand 4.200.000 de euro, asupra carora urmeaza sa se pronunte instanta de judecata la finalizarea cauzei.

A.G.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...