Marea ipocrizie

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 23:59
8199 citiri
Marea ipocrizie
Foto-montaj: Ziare.com

Sebastian Vladescu a fost inlocuit din functie, potrivit singurei explicatii oficiale, data de Traian Basescu, pentru ca a acordat stimulente in ministerul de Finante intr-un an de criza.

Reprosul a fost rostit chiar atunci cand inlocuitorul sau depunea juramantul la Palatul Cotroceni si presedintele a atras atentia ca asa ceva nu trebuie sa se repete caci, nu-i asa, austeritatea trebuie sa fie pentru toti. Iar Gheorghe Ialomitianu s-a grabit sa dea asigurari ca asa va fi. Suna bine principiul, nimic de zis, dar ma tem ca acest sistem egalitarist face cu mult mai mult rau decat bine pe ansamblul societatii.

Unul dintre obiectivele principale ale actualei guvernari si chiar un angajament fata de FMI este combaterea in forta a evaziunii fiscale. Cine o combate insa, in mod concret? Inspectorii ANAF si ai Garzii Financiare. Daca ei nu-si fac treaba, degeaba face ministrul strategii mirifice si degeaba da guvernul legi draconice.

Iar acesti oameni, care trebuie sa-i prinda pe marii evazionisti, au avut intotdeauna salarii mici. Cu exceptia zonei clientelare de la varful Garzi Financiare, ele nu depasesc 2.000 de lei. In aceste conditii, sursele reale de venit ale inspectorilor si comisarilor erau doua: stimulentele, primele si sporurile, primite oficial, si mita, primita neoficial.

Cum salariile au scazut cu 25%, sporurile au fost taiate, iar stimulentele sunt interzise, ma intreb ce ar fi de asteptat sa faca acesti functionari? Sa faca foamea, ei si familiile lor, sacrificandu-se pe altarul austeritatii, sau sa compenseze ceea ce pierd din veniturile oficiale prin sursa neoficiala? Adica sa se transforme in martiri sau sa devina si mai coruptibili si, chiar mai grav, coruptibili pe sume tot mai mici?

Nu stiu daca cineva intreg la minte isi poate imagina ca poti combate marea evaziune fiscala, in care se invart sume ametitoare, cu oameni care nu castiga cinstit in ani de zile banii pe care evazionistul este dispus sa-i puna pe masa intr-o clipa. Asa ca, pana la urma, totul devine o chestiune de prioritati: suntem scumpi la faina sau la tarate? Ce costa mai mult, evaziunea sau stimulentele?

Cam la fel se intampla si in Sanatate. Scaderea salariilor medicilor si asistentelor, la gramada cu ale restului bugetarilor, a avut consecinte dezastruoase: tot mai multi au parasit sistemul, deja aflat intr-un mare deficit de personal, cei ramasi sunt frustrati, suprasolicitati si tot mai dependenti de mita, iar calitatea actului medical nu are cum sa nu scada. Consecintele se vad cu ochiul liber.

Sistemul sanitar nu poate oferi calitate cat timp medicii si asistentele medicale sunt platiti sub limita subzistentei, iar un sistem sanitar de proasta calitate este, de multe ori, prin efectele sale, cu mult mai costisitor decat unul finantat decent. Asa ca revenim, si in acest caz, la o chestiune de prioritati.

Eludarea acestor adevaruri simple denota ori prostie, ori o imensa ipocrizie. Personal, cred ca este vorba despre cea de-a doua varianta, deoarece mesajele populiste si egalitariste prind foarte bine la popor, mai ales in momente de criza. Ceea ce ar trebui sa irite la maximum sunt salariile colosale pe care le incaseaza in continuare clientela politica, de care nu depinde vreun domeniu vital, vreo prioritate nationala. Ceea ce ar trebui sa deranjeze este acordarea stimulentelor fara o acoperire in performanta celui recompensat.

Dar nimic nu e mai pagubos decat sabotarea cu buna stiinta a propriilor prioritati, lucru la care acest guvern se pricepe de minune.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sebastian Vladescu remaniere Finante, #Traian Basescu sporuri Vladescu, #Basescu Vladescu combatere evaziune , #ministru Finante
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza Hera
Hera
rank 5
C. Racaru " Cum salariile au scazut cu 25%, sporurile au fost taiate, iar stimulentele sunt interzise, ma intreb ce ar fi de asteptat sa faca acesti functionari? "