Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement peentru combaterea evaziunii

Marti, 08 Iunie 2010, ora 19:54
1137 citiri
Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement peentru combaterea evaziunii
Foto: arhiva

Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement pe ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, iar guvernul va aplica masurile din ordonanta doar pana la 31 decembrie pentru a reduce riscul oricaror penalitati, a declarat, marti, ministrul de finante, Sebastian Vladescu.

"Riscul procedurii de infringement a fost asumat, insa s-a luat aceasta masura pentru a reduce evaziunea cu plata TVA in domeniul intracomunitar. Ordonanta se va aplica pe o perioada limitata pentru a diminua riscul oricaror penalitati generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca sa iesim din aceasta procedura inainte de a fi penalitati", a spus Vladescu.

Ministrul finantelor a precizat ca ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabila din aceasta saptamana sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sustinand ca este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalitatilor in ce priveste restituirea de TVA.

Vladescu a precizat ca prin masurile ce vor intra in vigoare, doreste recupererarea "a cateva sute de milioane de euro in acest an din evaziunea facuta prin contrabanda de tigari, ce se ridica la aproape 1 miliard (euro, n.r.), si mai mult de jumatate (de miliard euro, n.r.) anul viitor".

In acest context, Vladescu a precizat ca guvernul nu i-a in calcul majorarea accizelor pentru tutun si petrol in acest an.

Cea mai mare evaziune fiscala se face la tutun, alcool si produsele petroliere, precum si in zona produselor alimentare "care intra in Romania si nu au taxe, fiind in sistemul extracomunitar, acestea urmand a se vinde in diferite locatii fara factura, ceea ce pagubeste bugetul de neplata TVA", a adaugat Vladescu.

Procedura de infringement aplicata Romaniei pe sistemul de plati

Cat priveste incalcarea acquis-ului comunitar, ea preciza ca "un strain care ar face o achizitie intracomunitara in Romania si nu stie sa citeasca legea in limba romana va citi directiva europeana, iar potrivit acesteia, nu are nimic de platit. Nu plateste nimic pentru ca a respectat directiva europeana, dar va constata ca in Romania trebuia platit".

"Probabil ca va primi acea amenda intre 50.000 si 100.000 lei, plus confiscare de mijloace de transport si marfa. Iar daca va da statul in judecata, pentru ca este contrar directivei europene, ma tem ca va castiga", a adaugat ea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vladescu Romania CE, #Romania CE infringement , #ministru Finante
Comentarii
Poza Neutron
Neutron
rank 5
UE ne ajuta la combaterea evaziunii fiscale