Sebastian Vladescu: La o scadere economica de 2%, crestem taxele

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 10:44
2453 citiri
Sebastian Vladescu: La o scadere economica de 2%, crestem taxele

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a dezvaluit joi seara cateva elemente din mecanismele ce vor guverna politica fiscala a guvernului in urmatoarea perioada, in cazul in care motiunea de cenzura initiata de PSD nu va trece.

Cea mai importanta afirmatie a lui Vladescu, facuta intr-o editie speciala la The Money Channel, este legata scenariile privind marirea fiscalitatii:

"In cazul in care recesiunea economica din Romania ramane asa cum este astazi, la 0%, poate -1%, nu va fi nevoie sa luam masuri suplimentare, chiar daca vor fi probleme, facem ajustari, taiem cheltuielile. Daca vom avea o recesiune de -2%, -3%, -4%, discutam deja de un alt scenariu. Dupa parerea noastra, la anul, va fi tot 0%, sau o usoara crestere economica."

Vladescu: Nu vrem sa omoram oameni

Desigur, este greu de facut predictii asupra evolutiei principalilor indicatori macroeconomici ai Romaniei, in conditiile in care al doilea val al crizei a lovit Europa. Cel mai elocvent exemplu este Grecia, dar nici Spania si alte tari, mai ales din flancul sudic si estic al Uniunii Europene nu se simt prea bine.

Pe acest fond, au venit predictiile destul de roze facute pentru Romania de catre Banca Mondiala, care vede in acest an o scadere a PIB cu 0,5%, dar o crestere de 3,6% in 2011 si de 4,4% in 2012.

Vladescu a afirmat ca, pentru prima data in viata, spera sa mai fie in functie si saptamana viitoare, dupa votarea motiunii de cenzura.

"E prima data in viata mea cand, fiind intr-o functie, spun ca sper sa fiu si saptamana viitoare. si nu de dragul meu", a spus Vladescu.

El a precizat ca, daca legea de scadere a salariilor bugetarilor si a pensiilor va fi declarata neconstitutionala, nu-si va da demisia, ci va cauta alte solutii de reducere a deficitului bugetar.

"Nimeni nu e de neinlocuit iar eu sunt foarte usor de inlocuit, pentru ca nu sunt om politic. Nu imi voi da demisia chiar daca Curtea Constitutionala va declara aceste legi neconstitutionale si voi sta sa caut solutii. Putem analiza scenariile, ele pot fi desenate in orice moment, pana cand lucrurile se pot face calm si linistit, nu-mi voi da demisia", a mai spus Vladescu.

Ministrul Finantelor Publice a adaugat ca, pe langa scaderea de salarii si pensii, Guvernul are in plan si masuri de relansare a economiei, printre care o schema de garantare pentru absorbtia fondurilor comunitare, revizuirea sistemului de ajutor de stat si posibilitatea de a permite garantarea creditelor luate pentru dezvoltarea proiectelor de fonduri structurale, acte normative care vor fi anuntate saptamana viitoare.

Poate ca hotararea lui Vladescu de a isi duce cauza in care crede pana la capat poate fi de admirat, insa prezenta sa in angrenajul unui guvern incoerent din punct de vedere economic nu da nicio garantie asupra capacitatii sale de a isi materializa planul.

In ceea ce priveste eventuale masuri de relansare a economiei, mai intai ar trebui abrogate masurile aberante care au dus la sugrumarea economiei private, principalul contributor la formarea veniturilor pentru bugetul statului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#Vladescu majorare taxe, #scadere economica Romania, #criza economica Romania , #ministru Finante