Dupa ce si-au asumat raspunderea in fata Parlamentului si a intregii populatii ca masurile de austeritate expira la data de 31.12.2010, Guvernul Boc s-a asigurat ca lasa o portita pentru eventualitatea in care taierea pensiilor ar trebui sa fie prelungita si in 2011.
Astfel, intr-un document oficial semnat de ministrul Finantelor si trimis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, obtinut de Realitatea Tv, se arata negru pe alb ca pensiile, cel mai probabil, vor ramane taiate si in 2011.
Este vorba despre amendamentul trimis, luni, de Sebastian Vladescu, la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii.
Foto: Realitatea Tv
Vladescu a aratat ca membrii "Comisiei de munca a Camerei Deputatilor au aprobat, la dezbaterea proiectului Legii pensiilor, ca punctul de pensie sa fie de 732,8 lei la data intrarii in vigoare a acestei legi, iar deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat in perioada 2011-2013 ar fi, in aceste conditii, de 12,5 miliarde de lei pentru 2011, si 12,6 miliarde de lei in 2012 si 13,0 miliarde de lei in 2013".
"Pentru a asigura echilibrul bugetului general consolidat in conditiile in care deficitul acestuia trebuie redus sub3% din PIB in anul 2012 conform Programului de convergenta si Pactului de stabilitate, va rugam sa luati in considerare urmatorul amendament la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice astfel, art 102 (1) Pentru anul 2011 valoarea punctului de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011", scrie Vladescu in scrisoare.
Foto: Realitatea Tv
Ministrul mai propune ca "in cazul in care sunt necesare transferuri de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale de stat, valaoare punctului de pensie se va stabili prin legile bugetare anuale in functie de transferurile posibile a se acorda".
Biroul Permanent al Camerei deputatilor a decis, luni, ca amendamentul propus de Vladescu sa fie trimis la comisia de munca unde se afla in dezbatere proiectul de lege.
PD-L-istii nu mai baga mana in foc pentru ce zice Guvernul
Premierul Emil Boc, anunta, in momentul asumarii raspunderii in Parlament, ca masurile de austeritate - respectiv taierea pensiilor si salariilor, precum si desfiintarea sau reesalonarea ajutoarelor sociale, vor aplicate doar pana la data de 31 decembrie 2010.
"Aceste masuri, asa cum le vedeti, sunt cu caracter temporar pana la 31 decembrie 2010. Iar incepand cu 2011, daca acest program se aplica, vom incepe sa avem o crestere sanatoasa cu acoperire reala a salariilor si a pensiilor in Romania si ne vom putea plati - acest lucru este cel mai important - si tara nu va fi in incapacitate de plata si mediul economic va reusi sa mentina si sa creeze noi locuri de munca.
Aceasta este miza momentului. Sunt multi care n-o inteleg. Este foarte simplu, sa strigi "Jos, Guvernul!" dar, va asigur ca nu vin banii pentru finantarea deficitului cu o asemenea masura", spunea Boc, in momentul asumarii raspunderii.
Incercand sa explice situatia, Raluca Turcan a spus ca este posibil ca, din cauza contextului economic, Guvernul sa nu-si respecte angajamentele.
"Eu Raluca Turcan, reprezentant al PD-L, nu mai pot sa bag mana in foc pentru nimic. Eu cred in angajamentul Guvernului, dar nu pot sa dau niciun pronostic in acest moment pentru ca as fi ipocrita si politicianista", a spus Turcan, la Realitatea Tv.
Proiectul Legii pensiilor a fost retrimis, pe 16 iunie, de plenul Camerei Deputatilor la Comisia de munca pentru o saptamana, la initiativa grupului PDL, care a invocat necesitatea clarificarii unor inadvertente in proiect.
Anterior, Comisia de munca a stabilit ca, la intrarea in vigoare a noii legi privind sistemul unitar de pensii, valoarea punctului de pensie sa fie de 732,8 lei.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, la 2 iunie, ca stabilirea punctului de pensie la 732,8 lei nu inseamna ca pensiile vor fi inghetate in 2011 si ca doreste ca Legea unica a pensiilor sa intre in vigoare pana la finalul sesiunii, astfel incat bugetul pe anul viitor sa aiba la baza aceasta lege.