Vladescu: Si daca maream taxele, tot trebuia sa taiem salariile

Duminica, 09 Mai 2010, ora 21:19
1899 citiri
Vladescu: Si daca maream taxele, tot trebuia sa taiem salariile
foto: Antena 3

Sebastian Vladescu, Ministrul Finantelor, a declarat, duminica seara, ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale era absolut necesara, chiar si in contextul unei eventuale mariri a taxelor.

"Indiferent daca maream sau nu taxele, noi trebuia sa ajustam cheltuielilor salariale cu procentul cu care le ajustam in acest moment. (...) Analiza a aratat ca nereducerea cheltuielilor sociale intr-un sistem in care cheltuielile de pensii sunt excesive, in raport cu colectare din sistemul de pensii, iar cheltuielile sociale sunt crescute la nivele nesustenabile pentru economia romaneasca, nu ar fi rezolvat problema pe termen lung", a declarat Sebastian Vladescu.

"Riscam ca, marind taxele, undeva peste 3 sau 6 luni, sa ajungem intr-o necesitate de ajustare a acestor cheltuieli, iar cresterea taxelor ar fi insemnat automat o ajustare a nivelului consumului, inclusiv al pensionarilor, si ar fi insemnat ceva suplimentar: o majorare a poverii auspra sectorului privat, cel care s-a ajustat in cursul anului 2009", a mai explicat Vladescu.

Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii

Ministrul Finantelor sustine ca reduceri salariale cuprinse intre 20% si 50% au avut loc si in sectorul privat, anul trecut, "fara tulburari sociale si reactii violente".

"Este evident ca atunci cand trebuie sa faci o ajustare de 3% nu poti sa o faci decat in zona in care cheltuielile sunt excesive si aceasta zona este cea a cheltuielilor de personal si a cheltuielilor sociale.

Emil Boc: Guvernul a ales raul cel mai mic

De la inceput a fost foarte clar ca ajustarea de peste 3 puncte din PIB, 3,2 puncte, pentru ca deficitul estimat impreuna cu specialistii FMI si CE, dar si de noi, pentru acest an trecea de 9,1%, nu se putea face pe alt fel de cheltuieli, in niciun caz pe cheltuielile de capital, care sunt insuficiente vizavi de nevoi (...)

Iar in ceea ce priveste cheltuieli materiale, ele deja s-au ajustat din 2008 si pana acum, cu 1,1% din pPIB, de la 6,2% la 5,1 %. O buna parte din ele sunt cheltuieli pentru sistemul sanitar si in aceste conditii ajustarea lor cu 1-2% din PIB ar fi facut diferite sisteme nefunctionale", a mai exlplicat ministrul Finantelor.

Banii vin la sfarsitul lui iunie

Sebastian Vladescu sustine ca urmatoare transa FMI va veni la sfarsitul lunii iunie, urmanda ca banii acordati de Uniunea Europeana sa ajunga in tara cel tarziu pana in septembrie.

"Am stabilit toate celelalte amanunte legate de rectificarea bugetara, zone in care vor exista diminuari de venituri, zone in care vor exista reduceri de cheltuieli, urmand ca ele sa fie implementate in perioada urmatoare.

Franks: Am ajuns la o intelegere cu Guvernul

Data pana la care aceste lucruri vor trebui implementare este undeva pana la 20 iunie, in asa fel ca la momentul prezentarii scrisorii de intentie o buna parte dintre cele asumate sa fie deja implementatre, astfel incat sa primim transa de la FMI pana la sfarsitul lunii iunie, urmand ca transa de la UE sa soseasca in functie de procedurile lor interne, deci independent noi, fie pana in luna iulie, fie in luna septembrie", a mai explicat Vladescu.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#vladescu acord fmi, #termen plata fmi, #transa fmi iunie, #reduceri salarii vladescu , #ministru Finante
Comentarii