Vladescu: Si daca maream taxele, tot trebuia sa taiem salariile

Duminica, 09 Mai 2010, ora 21:19
1859 citiri
Vladescu: Si daca maream taxele, tot trebuia sa taiem salariile
foto: Antena 3

Sebastian Vladescu, Ministrul Finantelor, a declarat, duminica seara, ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale era absolut necesara, chiar si in contextul unei eventuale mariri a taxelor.

"Indiferent daca maream sau nu taxele, noi trebuia sa ajustam cheltuielilor salariale cu procentul cu care le ajustam in acest moment. (...) Analiza a aratat ca nereducerea cheltuielilor sociale intr-un sistem in care cheltuielile de pensii sunt excesive, in raport cu colectare din sistemul de pensii, iar cheltuielile sociale sunt crescute la nivele nesustenabile pentru economia romaneasca, nu ar fi rezolvat problema pe termen lung", a declarat Sebastian Vladescu.

"Riscam ca, marind taxele, undeva peste 3 sau 6 luni, sa ajungem intr-o necesitate de ajustare a acestor cheltuieli, iar cresterea taxelor ar fi insemnat automat o ajustare a nivelului consumului, inclusiv al pensionarilor, si ar fi insemnat ceva suplimentar: o majorare a poverii auspra sectorului privat, cel care s-a ajustat in cursul anului 2009", a mai explicat Vladescu.

Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii

Ministrul Finantelor sustine ca reduceri salariale cuprinse intre 20% si 50% au avut loc si in sectorul privat, anul trecut, "fara tulburari sociale si reactii violente".

"Este evident ca atunci cand trebuie sa faci o ajustare de 3% nu poti sa o faci decat in zona in care cheltuielile sunt excesive si aceasta zona este cea a cheltuielilor de personal si a cheltuielilor sociale.

Emil Boc: Guvernul a ales raul cel mai mic

De la inceput a fost foarte clar ca ajustarea de peste 3 puncte din PIB, 3,2 puncte, pentru ca deficitul estimat impreuna cu specialistii FMI si CE, dar si de noi, pentru acest an trecea de 9,1%, nu se putea face pe alt fel de cheltuieli, in niciun caz pe cheltuielile de capital, care sunt insuficiente vizavi de nevoi (...)

Iar in ceea ce priveste cheltuieli materiale, ele deja s-au ajustat din 2008 si pana acum, cu 1,1% din pPIB, de la 6,2% la 5,1 %. O buna parte din ele sunt cheltuieli pentru sistemul sanitar si in aceste conditii ajustarea lor cu 1-2% din PIB ar fi facut diferite sisteme nefunctionale", a mai exlplicat ministrul Finantelor.

Banii vin la sfarsitul lui iunie

Sebastian Vladescu sustine ca urmatoare transa FMI va veni la sfarsitul lunii iunie, urmanda ca banii acordati de Uniunea Europeana sa ajunga in tara cel tarziu pana in septembrie.

"Am stabilit toate celelalte amanunte legate de rectificarea bugetara, zone in care vor exista diminuari de venituri, zone in care vor exista reduceri de cheltuieli, urmand ca ele sa fie implementate in perioada urmatoare.

Franks: Am ajuns la o intelegere cu Guvernul

Data pana la care aceste lucruri vor trebui implementare este undeva pana la 20 iunie, in asa fel ca la momentul prezentarii scrisorii de intentie o buna parte dintre cele asumate sa fie deja implementatre, astfel incat sa primim transa de la FMI pana la sfarsitul lunii iunie, urmand ca transa de la UE sa soseasca in functie de procedurile lor interne, deci independent noi, fie pana in luna iulie, fie in luna septembrie", a mai explicat Vladescu.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...
Comentarii