Vladescu sustine ca Emil Boc are o intelegere limitata a economiei

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 10:56
3753 citiri
Vladescu sustine ca Emil Boc are o intelegere limitata a economiei
Foto: Pro TV

Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu a declarat, duminica, ca intre el si premierul Boc au existat "divergente" si ca acesta din urma "are o intelegere limitata a economiei", ca programul inceput "ar fi trebuit continuat de aceiasi oameni".

"Sper ca actuala conducere va continua programul de ajustare a deficitului bugetar", a spus el la Pro TV. "Din cate stiu eu, presedintele Basescu m-a sustinut, ceea ce n-a functionat a fost relatia mea cu prim-ministrul", a afirmat el.

"In conditiile in care decizia politica a fost ca acest guvern sa nu isi depuna mandatul, in aceasta conditie, a fost luata decizia ca primul ministru sa lucreze cu un ministru de Finante cu care sa aiba relatii mai bune", o decizie de altfel "corecta", dupa cum o califica Vladescu.

"In mod evident, intre opiniile mele si cele ale primului ministru, incepand cu necesitatea ajustarii cheltuielilor, sfarsind cu largirea bazei de impozitare, au fost unele divergente. Va dau un exemplu, majorarea TVA", a explicat Sebastian Vladescu.

"In ceea ce priveste capacitatea lui Emil Boc de a intelege complexitatea economiei romanesti, dificultatile ei, intr-un an de criza, cred ca exista o limita care e generata de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza. Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada de criza", a mai declarat Vladescu.

Intrebat de ce nu si-a dat demisia in tot acest context, Sebastian Vladescu a raspuns: "nu mi-am dat demisia pentru ca in acel moment nu ar fi avut nicio utilitate, n-ar fi generat decat mai multa destabilitate".

"Exista o ruptura conceptuala, premierul a avut puterea sa-si impuna deciziile, vom vedea rezultatele", a mai spus el.

"Port ochelari, dar nu sunt miop, cel putin in domeniul fiscal, nu"

Fostul ministru a tinut sa treaca in revista si etichetele puse lui de diverse persoane, in ultima vreme: "am auzit multe lucruri despre mine de la filozofi fiscali. Am auzit despre miopul de la finante, despre playboy-ul de la Finante. Fiecare om pune etichete", a spus el. Cu toate acestea, a tinut sa specifice "port ochelari dar nu sunt miop, cel putin in domeniul fiscal, nu".

Intrebat despre realizarile sale la carma Ministerului de Finante, Vladescu a declarat ca "s-au facut lucruri absolut necesare, care se vor vedea peste ani". "Romania a facut cam tot ce ar fi putut sa faca pentru a stimula economia, in limitele financiare pe care le are", a mai spus el, mentionand ca "va fi greu sa vad un program functional, care sa scoata economia din criza".

"Programul meu a fost acela de a stabiliza economia Romaniei pe partea de buget", a tinut el sa specifice. "Noi am intervenit aproape in ultima instanta si era foarte greu sa intervii selectiv - trebuia sa reducem cheltuielile pentru a sta intr-un deficit finantabil", a explicat Vladescu. Iar aici s-a ajuns pentru ca in 2007 si 2008, "a fost un exces de consum, oamenii au consumat in avans".

"Inca din ianuarie am avut discutii despre necesitatea reducerii bugetului"

Intrebat de cand stia Guvernul ca era nevoie de masuri de austeritate, Vladescu a dezvaluit ca inca din luna ianuarie. "Inca din ianuarie am avut discutii despre necesitatea reducerii bugetului. E o decizie extrem de greu de asumat politic. S-a sperat ca exista o alta solutie", a explicat Vladescu.

De ce a fost insa nevoie de atatea luni pana la momentul in care populatia a fost anuntata? Vladescu a explicat ca acest anunt, facut de presedinte, si nu de premier, "presupune o pierdere politica consistenta. Sa accepti aceasta pierdere e foarte greu", a mai spus el.

Vladescu prevede ca nu se va reveni la TVA de 19% cel putin 3 ani

Totusi, Vladescu ramane optimist cu privire la urmatoarea perioada, el anuntand ca in lipsa unui eveniment grav pe piata mondiala, "nu vor fi necesare nici ajustari suplimentare, nici majorarea taxelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Sebastian Vladescu Emil Boc, #Vladescu despre demisie, #Sebastian Vladescu Basescu, #Vladescu dezvaluiri guvern Boc , #ministru Finante