Vladescu vrea sa scoata cota unica

Marti, 13 Iulie 2010, ora 09:48
3365 citiri
Vladescu vrea sa scoata cota unica

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, apreciaza ca dupa sase ani de cota unica, Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011 la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor.

"Romania are mare nevoie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru functionarea in continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", a declarat Vladescu intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ministrul afirma ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. El a precizat ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.

Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei.

Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat

Vladescu sustine ca introducerea impozitului pe venitul global in trepte progresive ar permite statului sa incurajeze sistemele private de pensii si de asigurari de sanatate prin acordarea de deductibilitati substantiale, astfel fiind usurata povara care tinde sa sufoce bugetul de stat.

Ministrul spune ca optiunea pentru impozitarea progresiva este sustinuta de toate expertizele tehnice care arata ca la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% in 2010 si perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate sustine bugetul astfel incat sa fie finantate in continuare educatia, sanatarea sau pensiile.

"Pentru fiecare lucru exista o anumita perioada de viata. Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat si nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici impotriva PD-L (care a initiat cota unica si o sustine in continuare - n.r.), nici in favoarea PSD (sustinator traditional al impozitarii progresive - n.r.). Este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister", a declarat Vladescu.

Acesta nu ezita sa afirme ca din punctul sau de vedere majorarea TVA la 24% a fost o eroare economica, el pledand in schimb pentru impozitarea tuturor pensiilor - pozitie sustinuta si de presedintele Traian Basescu.

Vladescu spune ca lucreaza la un nou sistem fiscal bazat pe impozitarea progresiva a veniturilor si pe care va fi construit si bugetul pe 2011, reluand practic proiectul impozitului pe venitul global conceput in anul 2000 impreuna cu actualii oficiali ai Bancii Nationale - Valentin Lazea, economist-sef si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului bancii centrale.

In Romania a functionat un sistem de impunere pe venitul global pana in 2005, reusindu-se reducerea deficitului bugetar net sub pragul de 3% din PIB. La 1 ianuarie 2005 a fost inlocuit cu cota unica de 16% pe venit si pe profit, care treptat a adus incasari in crestere pe seama expansiunii economice foarte rapide.

O miza mare a introducerii impozitului in trepte pe venitul global este aplicarea de deductibilitati pentru contributii la pilonul III de pensii (pensii private facultative) si pentru asigurari private de sanatate.

Romania are nevoie de FMI inca 3 ani

Romania va trebui sa mentina "parteneriatul" cu FMI timp de cativa ani dupa ce actualul acord va expira in aprilie 2011, inclusiv cu o componenta de finantare efectiva, afirma Sebastian Vladescu.

"Pentru ca iesirea din recesiune va fi dificila, vom avea nevoie in continuare si de asistenta financiara, adica de bani efectivi, si de asistenta tehnica din partea FMI. Acest parteneriat ar trebui sa dureze inca cativa ani, in perioada 2011-2013", a precizat ministrul.

El spune ca ar putea fi creat un instrument comun FMI-UE dedicat tarilor europene care nu fac parte din zona euro si care sa fie mult mai flexibil, dupa modelul liniei de credit acordate de Fond Poloniei. "Mecanismul ar functiona pe baza unui set de politici verificate de Fond, statul respectiv se finanteaza de pe piete, dar are mereu in spate acest buffer si nu ramane la mana pietelor. Inca trei ani am putea folosi un asemenea instrument."

"Trebuie sa desfundam teava capitalului strain si o putem face listand pana la sfarsitul anului dintr-o data 6 - 7 companii mari de stat pentru a le atrage atentia. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa scoatem pachete de actiuni de 5 - 25% si vorbesc in primul rand despre Loteria Nationala si CEC Bank, unde Ministerul Finantelor detine controlul, dar nu vad de ce nu ar fi scoase pe bursa si companii precum Romgaz sau Nuclearelectrica. Am putea creste piata de 10 ori in trei saptamani", a mai spus Vladescu.

Sistemul fiscal al lui Vladescu

- Cote de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte foarte mici si cu zona de scutire plasata foarte jos, aproape de salariul minim pe economie care in prealabil sa fie majorat cel putin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piata fortei de munca;

- Globalizarea veniturilor cu sistem de deduceri in principal pentru pensii private si asigurari de sanatate private;

- Impozit pe profit si impozit pe dividende redus de la 16% la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei;

- Cota de TVA redusa cu doua-trei puncte procentuale fata de nivelul actual de 24%;

- Impozit forfetar pentru activitatile care sunt greu de evaluat pe baza de bilant contabil (mai ales din sectorul serviciilor);

- Impozitare solida a proprietatilor pe baza reevaluarii valorii impozabile;

- Legislatie privind impozitarea "averii vizibile", care sa asigure instrumente de taxare a discrepantei dintre veniturile declarate si valoarea bunurilor/proprietatilor detinute de un contribuabil.

Vladescu spune ca avanseaza acest plan de intarire a sistemului fiscal din pozitia de tehnician. "In final, decizia este politica. Eu sustin ca aceste proiecte decurg din profesionalism. Ca ministru al Romaniei si nu al unui partid, in 2007 m-am opus majorarii pensiilor, iar acum spun ca TVA nu trebuia majorata. Daca e vorba ca la Finante sa fie un ministru de partid, probabil ca sunt un ministru prost", a conchis ministrul.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...