Ziare.com

Vladescu vrea sa scoata cota unica

Marti, 13 Iulie 2010, ora 09:48

   

Vladescu vrea sa scoata cota unica
Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, apreciaza ca dupa sase ani de cota unica, Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011 la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor.

"Romania are mare nevoie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru functionarea in continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", a declarat Vladescu intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ministrul afirma ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. El a precizat ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.

Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei.

Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat

Vladescu sustine ca introducerea impozitului pe venitul global in trepte progresive ar permite statului sa incurajeze sistemele private de pensii si de asigurari de sanatate prin acordarea de deductibilitati substantiale, astfel fiind usurata povara care tinde sa sufoce bugetul de stat.

Ministrul spune ca optiunea pentru impozitarea progresiva este sustinuta de toate expertizele tehnice care arata ca la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% in 2010 si perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate sustine bugetul astfel incat sa fie finantate in continuare educatia, sanatarea sau pensiile.

"Pentru fiecare lucru exista o anumita perioada de viata. Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat si nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici impotriva PD-L (care a initiat cota unica si o sustine in continuare - n.r.), nici in favoarea PSD (sustinator traditional al impozitarii progresive - n.r.). Este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister", a declarat Vladescu.

Acesta nu ezita sa afirme ca din punctul sau de vedere majorarea TVA la 24% a fost o eroare economica, el pledand in schimb pentru impozitarea tuturor pensiilor - pozitie sustinuta si de presedintele Traian Basescu.

Vladescu spune ca lucreaza la un nou sistem fiscal bazat pe impozitarea progresiva a veniturilor si pe care va fi construit si bugetul pe 2011, reluand practic proiectul impozitului pe venitul global conceput in anul 2000 impreuna cu actualii oficiali ai Bancii Nationale - Valentin Lazea, economist-sef si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului bancii centrale.

In Romania a functionat un sistem de impunere pe venitul global pana in 2005, reusindu-se reducerea deficitului bugetar net sub pragul de 3% din PIB. La 1 ianuarie 2005 a fost inlocuit cu cota unica de 16% pe venit si pe profit, care treptat a adus incasari in crestere pe seama expansiunii economice foarte rapide.

O miza mare a introducerii impozitului in trepte pe venitul global este aplicarea de deductibilitati pentru contributii la pilonul III de pensii (pensii private facultative) si pentru asigurari private de sanatate.

Romania are nevoie de FMI inca 3 ani

Romania va trebui sa mentina "parteneriatul" cu FMI timp de cativa ani dupa ce actualul acord va expira in aprilie 2011, inclusiv cu o componenta de finantare efectiva, afirma Sebastian Vladescu.

"Pentru ca iesirea din recesiune va fi dificila, vom avea nevoie in continuare si de asistenta financiara, adica de bani efectivi, si de asistenta tehnica din partea FMI. Acest parteneriat ar trebui sa dureze inca cativa ani, in perioada 2011-2013", a precizat ministrul.

El spune ca ar putea fi creat un instrument comun FMI-UE dedicat tarilor europene care nu fac parte din zona euro si care sa fie mult mai flexibil, dupa modelul liniei de credit acordate de Fond Poloniei. "Mecanismul ar functiona pe baza unui set de politici verificate de Fond, statul respectiv se finanteaza de pe piete, dar are mereu in spate acest buffer si nu ramane la mana pietelor. Inca trei ani am putea folosi un asemenea instrument."

"Trebuie sa desfundam teava capitalului strain si o putem face listand pana la sfarsitul anului dintr-o data 6 - 7 companii mari de stat pentru a le atrage atentia. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa scoatem pachete de actiuni de 5 - 25% si vorbesc in primul rand despre Loteria Nationala si CEC Bank, unde Ministerul Finantelor detine controlul, dar nu vad de ce nu ar fi scoase pe bursa si companii precum Romgaz sau Nuclearelectrica. Am putea creste piata de 10 ori in trei saptamani", a mai spus Vladescu.

Sistemul fiscal al lui Vladescu

- Cote de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte foarte mici si cu zona de scutire plasata foarte jos, aproape de salariul minim pe economie care in prealabil sa fie majorat cel putin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piata fortei de munca;

- Globalizarea veniturilor cu sistem de deduceri in principal pentru pensii private si asigurari de sanatate private;

- Impozit pe profit si impozit pe dividende redus de la 16% la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei;

- Cota de TVA redusa cu doua-trei puncte procentuale fata de nivelul actual de 24%;

- Impozit forfetar pentru activitatile care sunt greu de evaluat pe baza de bilant contabil (mai ales din sectorul serviciilor);

- Impozitare solida a proprietatilor pe baza reevaluarii valorii impozabile;

- Legislatie privind impozitarea "averii vizibile", care sa asigure instrumente de taxare a discrepantei dintre veniturile declarate si valoarea bunurilor/proprietatilor detinute de un contribuabil.

Vladescu spune ca avanseaza acest plan de intarire a sistemului fiscal din pozitia de tehnician. "In final, decizia este politica. Eu sustin ca aceste proiecte decurg din profesionalism. Ca ministru al Romaniei si nu al unui partid, in 2007 m-am opus majorarii pensiilor, iar acum spun ca TVA nu trebuia majorata. Daca e vorba ca la Finante sa fie un ministru de partid, probabil ca sunt un ministru prost", a conchis ministrul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3270 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ghilotinaaaaaa! unde esti? cat scandal ai facut cand a aparut in presa ca vladescu propune impozit progresiv!

ha ha ha ha!!!!!!
si va reamintesc pentru a milioana oara, ca asta propusese PSD, inainte sa na bagati in *** pana la gat. adica inainte de alegeri! dar, de, ati ales sa salvati posta si sarea!
ha ha ha ha!
gasca de amatori!!!!

 

Inainte ca Vlădescu să incerce să mărească impozitul(mi-e indiferent) trebuie arestat și apoi qurățat stăpanul lui,găo Zeus-alcoolicus debilus nosferatus.

DENUNŢ PENAL

impotriva numitilor:
1. BĂSESCU Traian, in prezent presedinte al Republicii Romania, cu domiciliul ales in Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti, pentru: I) infractiunile prevăzute in Legea Sigurantei Nationale 51/1991, prin incalcarea Art.3, literele: k) - “sustragerea de armament, munitie, materii explozive sau radioactive, toxice sau biologice din unitatile autorizate sa le detina, contrabanda cu acestea, producerea, detinerea, instrainarea, transportul sau folosirea lor in alte conditii decit cele prevazute de lege"; l) - “initierea sau constituirea de organizatii sau grupari ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a acestora, in scopul desfasurarii vreuneia din activitatile enumerate la lit. a) - k), precum si desfasurarea in secret de asemenea activitati de catre organizatii sau grupari constituite potrivit legii"; i) - “initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savirsirea de acte teroriste"; j) – "atentatele contra unei colectivitati, savirsite prin orice mijloace"; II) Infractiunile de: conducere a unei entitati teroriste (art.35, alin.1. din legea 535/2004), asocierea in scopul săvarsirii de acte de terorism si sprijinirea unei astfel de asocieri art.35, alin.2. din legea 535/2004
2. KOVESI Laura Codruta, in prezent Procuror General al Romaniei, cu domiciliul de corespondentă in Bd. Libertătii nr. 12 -14, Sector 5, Bucuresti, pentru infractiunea de favorizare a infractorului - Art.264 alin.1, C.P si infractiunea de abuz in serviciu in formă calificată - Art. 248(1), C.P.
3. MOLDOVEANU Daniel Andrei, in prezent sef al Departamentului Securitătii Nationale din cadrul Administratiei Nationale, cu domiciliul ales in Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti, pentru: infractiunea de favorizare a infractorului - Art.264 alin.1, C.P, infractiunea de abuz in serviciu in formă calificată - Art. 248(1), C.P. si infractiunea de amenintare – Art.193 C.P.
4. ASGARI Mehrab, cetătean iranian, patron al companiei aeriene MIRAVIA, pentru infractiunile de: spălare de bani (in Romania, in vederea finantării unei lovituri de stat la Teheran) -Art.269 C.P.; incălcarea art.35, alin.2. din legea 535/2004, si a art. 3, lit.k din legea 51/1991; amenintare - Art.193 C.P.
5. COLDEA Florian, in prezent adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, cu domiciliul ales in Bulevardul Libertătii nr. 14 D, Bucuresti, pentru incălcarea literei l) a Art.3 din L.51; infractiunea de favorizare a infractorului - Art.264 alin.1, C.P
6. ŢOCU Vasile, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni, pentru complicitate la contrabandă cu armament si aderare la grup terorist organizat
7. CAZACU Aurel, fost director general ROMARM, pentru aceleasi infractiuni săvarsite de Ţocu V., dar si pentru deturnare de fonduri din arsenalul Armatei.

Gonzague, varful delirului liberal1

Baiatule, tu delirezi rau , esti un pericol public, du-te si te cauta , ca te leaga astia daca se prind cine esti. Te-a muscat vreun caine turbat si nu te-ai tratat? Saracu de tine , daca totiliberalii ar fi ca tine si ca seful tau , atunci chiar ca meritati sa dispareti. SUNTETI TOXICI PENTRU SCENA POLITICA ROMANEASCA.

un om suferind

dumneta esti bolnav omule delirezi in loc sa comentezi ce trebuie dumneata bati campii vorbim de impozite ce legatura are tanda cu manda revizuieste-ti exprimarea esti macinat de ura si multa rautate

Ungaria introduce cota unica ca masura anticriza

La noi se procedeaza de parca vor sa mentina criza la infinit.Ceea ce ii favorizeaza pe bogatii care isi ascund banii in offshore si ii omoara pe oamenii din clasa medie care isi declara corect veniturile. Inca o masura propusa de acest contabil de mina a 3 a care este Vladescu. Cine vede romania iesind din criza prin masurile luate de politicienii romani(de orice culoare) e de fapt orb. Romania e pierduta, condusa fiind de lichele si oameni fara viziune. Un pas mai aproape de dizolvarea statului roman.

 

Chiar credeti ca de cind este cota unica Romania prospera??

Spuneti-le d-voastra romanilor ca binele si opulenta in care traiesc acum este meritul cotei unice!

Vladescu are dreptate!

NUMAI PROSTII SUNT CONSECVENTI! Asa ca trebuie ascultati specialistii,(iar Vladescu ESTE un specialist!)si trebuie elaborat un nou sistem fiscal mai eficient si mai elastic, in colectarea impozitelor.

Surprinzator

Este o decizie care va bulversa viata si politica.
Asa cum a subliniat Dl.Presedinte Basescu atat domnia sa cat si PDL care si-au fundamentat campania electorala pe sustinerea cotei unice vor trebui sa paraseasca scena politica.Dl.Presedinte este un tip de caracter asa ca ne paste o grava criza politica.Dumnezeu sa ne ajute sa o depasim cu bine

 

Dumnezeu nu are legatura cu Romania

Faptul ca toate scursurile au iesit la suprafata politicii nu are nimic de-a face cu Dumnezeu. Doar cu impotenta seculara a acestui popor de a-si gasi conducatori adevarati.

ce nu spune...

Pentru a-si implementa ambitiile, cheltuielile acestui minister vor creste exponential.
Aparatul birocratic necesar va trebui cel putin dublat
(si nu cu posturi platite cu salariul minim pe economie).
Cheltuielile necesare implementarii impozitului progresiv vor creste de asemenea pe masura
(aminiti-va ca acesta a fost unul dintre motivele introducerii cotei unice: cheltuieli mai
mari decat sumele recuperate prin impozitare).

Motivul ascuns care sta in spatele deciziei este dat, probabil, de iminentele restructurari la
nivelul diferitelor ministere: oamenii dati afara de acolo trebuie sa fie reintegrati cumva, iar
modificarile fiscale vor justifica valul de (re)angajari care ar urma.

Cheltuielile statului vor creste in continuare, dar iluzia unor venituri mai mari va oferi o acoperire a acestor cresteri.

 

ajutor in luarea deciziilor

in capul listei noilor angajati pentru a sustine luarea unor decizii bine fundamentate ar trebui sa fie:
* caracatita Paul (desi retrasa, poate o convinge situatia deosebita din Romania)
* papagalul Mani (e nevoie de o alternativa la prima pozitie)
* marmota Phil (mai mult responsabil cu prognoze meteo, dar economia noastra e ca vremea)

... va rog sa continuati voi lista :)

 

Asa nea' Vlădescule !

Vinde tot. Loteria, CEC-ul basca ceva măruntis Hidroelectrica, Termoelectrica, aurul din Apuseni că doar le-ai adus de la măta de acasă.Dă-le cămătarilor de la FMI dreptul să mai jefiuască ce a mai rămas de jefiut din Romania. Si după ce termini de vindut, de unde mai faci rost de bani, că industria s-a cam dus, iar Ceausescu nu mai e să facă alta.

 

Cota unica

Cred ca e bine sa se schimbe sistemul de impozitare in Romania avand in vedere situatia economica actuala.
Trebuie sa existe un sistem separat de impozitare pentru firme (business-uri) si un sistem separat pentru veniturile persoanelor indiferent care este provenienta veniturilor (salariu, pensii etc.). Pentru persoane trebuie neaparat introdus impozitul progresiv. Nu e logic ca o persoana care castiga sa zicem 500 lei sa plateasca acelasi procent ca o persoana care castiga 5000 lei.Nu e "fair".

 

progresiv...

Chiar asa! Nu este corect ca la un venit de 5000 lei sa platesti un impozit (800 lei) care sa acopere doar putin peste un bugetar cu 500 lei (al carui impozit este, evident, de 10 ori mai mic). Regula de baza ar trebui sa fie modificata: la venituri mai mari, mai multi bugetari acoperiti: la 4000 lei, doi bugetari cu 500 lei, la fiecare 2000 lei in plus, inca doi...

Iar urarea traditionala va fi: sa traiti (si sa ne platiti) bine!

Normal ca nu...

Sigur ca nu e "fair"din moment ce un milion de persoane au pensie sociala data de Base si Boc ca sa fie votati.Sa fie impozitati ca toti ceilalti deoarece ei nu au depus niciun efort ca sa merite acest ajutor social.
Iar unii care postati numai tampenii pe acest forum lasati-o mai moale ca v-a luat lumea seama.,laudati toata ziuna niste ***.

EXACT CE AVEM NEVOIE! CAT MAI PUTINE IMPOZITE STRANSE!

TZACA ASTA SE OCUPA CU RUINAREA ECONOMIEI NU CU CRESTEREA EI, CU ADUCEREA DE VENITURI LA BUGET! ASTIA VAD CA VOR SA MAREASCA DEFICITUL, INCURAJEAZA EVAZIUNEA, BAGA FORFETAR SA DESFINTZEZE FIRME, TAXE..SA REDUCA ECONOMIA..EXACT TOATE MASURILE ANTI-CRIZA! SA AJUNGEM CA SI GRECII SA VINDEM (CA SI EI insulele) AURUL DE LA ROSIA MONTANA, POATE SI DELTA SI CE MAI AU EI DE VANDUT! CUM DE-I SUPORTA PAMANTUL PE MINCINOSII SI ORDINARII ASTIA!/?

 

De la A la B

Dupa cum spune chiar Vladescu: vrea omul dar fara sa stie daca politicul va impartasii vointa aceasta.
Deja, m-am obisnuit cu schimbarile.
Parca suntem cu iurta si meergem prin Mongolia in fiecare anotim ne tot schimbam.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor