Afaceristul austriac care a recunoscut ca i-a dat 2,1 milioane de euro spaga lui Sebastian Vladescu, condamnat la 3 ani cu suspendare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 02 Mai 2019, ora 15:12
31676 citiri
Afaceristul austriac care a recunoscut ca i-a dat 2,1 milioane de euro spaga lui Sebastian Vladescu, condamnat la 3 ani cu suspendare
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Afaceristul austriac Josef Hornegger a fost condamnat astazi la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita (2 fapte) si complicitate la cumparare de influenta. Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si poate fi contestata cu apel.

Instanta a confiscat suma de 1.100.000 euro de la afacerist si a mentinut masurile asiguratorii dispuse in acest caz de procurorii DNA.

Din punct de vedere procedural, magistratii au admis acordul de recunoastere al vinovatiei incheiat de Josef Hornegger cu DNA.

Josef Hornegger a recunoscut la DNA ca i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu pentru a interveni pe langa ministrul Transporturilor pentru plata lucrarilor la tronsonul de cale ferata Bucuresti - Constanta.

Acelasi om de afaceri a recunoscut ca a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.

Procurorii DNA aratau in luna martie ca, in perioada 2009-2013, Josef Hornegger, directorul reprezentantei din Romania a companiei austriece, a contribuit la negocierea si plata unui comision de 10% din valoarea sumelor incasate de la compania feroviara catre oficialii romani implicati in deblocarea platilor sau care le puteau influenta.

Cum s-ar fi impartit banii

DNA prezenta cum s-au impartit banii, potrivit probelor din dosar si a acordului de recunoastere incheiat cu Josef Hornegger.

"Ca urmare a acestor demersuri, Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mita, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finante si Transporturi, dupa cum urmeaza:

- Suma totala de 1.114.000 euro a fost data inculpatului Dascalu Constantin, pentru ca acesta sa isi indeplineasca atributiile de serviciu de secretar de stat in Ministerul Transporturilor in asa fel incat sa asigure, pe de o parte, finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta si, pe de alta parte, finantarea necesara platii TVA restante de la lucrarile efectuate la tronsonul Bucuresti-Campina;

- Suma totala de 65.000 euro a fost remisa fostului ministru de Finante, Vladescu Sebastian, in acelasi scop;

- Suma totala de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vladescu Sebastian, care ar fi urmat sa isi exercite influenta pe care a pretins ca o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina sa asigure finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta", a mai transmis DNA.

Potrivit procurorilor, in schimbul contributiei sale la savarsirea faptelor de coruptie, inculpatul a obtinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

Ancheta DNA

DNA anunta ca, in continuare, se desfasoara acte de urmarire penala fata de:

- Vladescu Sebastian (care, la data unora dintre fapte, a detinut functia de ministru al Finantelor Publice);

- Costea Mircea-Ionut, fost angajat al Ministerului Finantelor;

- Mititelu Mihaela, la data faptelor persoana apropiata de conducerea CN CFR;

- Dascalu Constantin, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor;

- Boureanu Cristian-Alexandru, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Ghitza, intoarce-te acasa !