Vladescu, despre Ordonanta 50: N-am vazut nicio banca plecand din cauza ei

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 08:49
2592 citiri
Vladescu, despre Ordonanta 50: N-am vazut nicio banca plecand din cauza ei

Sebastian Vldescu, fostul ministru de Finante, care a semnat OUG 50 privind rambursarea anticipata, considera ca s-a ajuns la o confruntare "naturala" intre interesul clientilor pentru un cost mai mic si cel al bancilor pentru profit, dar se arata increzator ca pozitiile se vor regla treptat.

Din punctul sau de vedere, pierderile pe care bancile le-ar avea de suferit ca urmare a aplicarii Ordonantei 50 reprezinta o exagerare si cu siguranta nicio institutiile de credit nu va pleca din Romania din cauza acestui act normativ.

"Am semnat aceasta ordonanta ca ministru si sunt de acord cu regulile pe care le stabileste. Cred ca se exagereaza atunci cand se invoca pierderi majore pentru banci, ordonanta functioneaza deja de cateva luni si n-am vazut pe nimeni plecand din aceasta cauza. Nici nu cred ca se va intampla asa ceva", a declarat Vladescu pentru Ziarul Financiar.

In ceea ce priveste tensiunile dintre bancheri si clientii, acestea sunt "o batalie naturala intre furnizori si clienti vizavi de nivelul costurilor suportate de client, pe de-o parte, si profitul furnizorilor, de cealalta parte".

"Cert este ca sistemul bancar trebuie sa fie mult mai transparent decat este acum", a adaugat el.

Scuza invocata de bancheri, cum ca "omul a semnat un contract, trebuia sa deschida ochii si sa aiba grija ce semneaza" este total respinsa de fostul ministru de Finante.

"Eu cred ca omul acela are dreptul la justa informare, iar daca aceasta presupune si ceva justa educare, cred ca s-ar cuveni sa fie facuta tot de catre banci", precizeaza Sebastian Vladescu, care considera ca s-a profitat de un anumit nivel de lipsa de educatie financiara si ignoranta.

"Da, le-au spus, dar ei stiau foarte bine cui ii spun si de multe ori s-a profitat de graba clientilor de a lua un credit si de o anumita naivitate. Sigur nu strica un pic de vocatie educativa din partea bancilor vizavi de clienti. Pentru stabilitatea viitoare a bancilor, cred ca este mai bine sa aiba clienti informati si nu clienti disperati si ignoranti", continua acesta.

De altfel, Vladescu crede ca ordonanta este "absolut corecta" pentru ca va stimula competitia pe piata din moment ce clientul va avea libertatea sa se mute de la o banca la alta pentru a putea beneficia de cele mai bune conditii oferite.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#sebastian vladescu, #ordonanta 50, #rambursare anticipata, #banci ordonanta 50 , #stiri Sebastian Vladescu