Vladescu: Romania nu este in incapacitate de plata

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 13:20
1626 citiri
Vladescu: Romania nu este in incapacitate de plata
Foto: Antena 3

Sebastian Vladescu a declarat ca Romania nu se afla in situatia de a nu-si plati obligatiile, iar orice afirmatie potrivit careia tara noastra ar fi in incapacitate de plata este antinationala. El a precizat, insa, ca avem nevoie de o reducere a cheltuielilor bugetare pentru a ne redresa.

Ministrul Finantelor spune ca Guvernul si Banca Nationala reusesc sa mentina stabilitatea, iar bugetul ne permite sa functionam chiar daca Romania este afectata de criza economica.

"Romania este o tara care isi plateste toate obligatiile. Nu avem nicio problema de finantare sau de lichiditati si orice astfel de afirmatie este antinatioanala, deoarece creeaza emotie de care nu avem nevoie pe pietele internationale", a spus ministrul.

Vladescu spune ca echilibrul macroeconomic a fost profund tulburat in 2007 si 2008 prin legi care au crescut nivelul salariilor peste puterea reala a economiei. In opinia lui, Romania trebuie sa isi ajusteze cat mai repede acest tip de cheltuieli pana la limita de suportabilitate.

Ministrul Finantelor a explicat ca Germania plateste pentru salariile bugetarilor numai 15,8% din totalul veniturilor bugetare, in timp ce, in Romania, acest procent este dublu.

"Este evident ca in Romania cheltuiala bugetara este mult dincolo de eficienta. Este mult dincolo de ce ne permitem si de ce asigura functionalitatea statului pe termen mediu si lung. (...) Noi cheltuim enorm pe cheltuieli sociale si salariale, ceea ce ne impiedica sa facem ce ne cer cetatenii: dezvoltarea infrastructurii, sustinerea agriculturii, imbunatatirea sistemului de educatie, mai multi bani pentru cultura si orice alt domeniu. Inclusiv pentru administratiile locale ca sa avem mai putine gropi", a adaugat Valdescu.

El a atras atentia si asupra investitiilor pe care Romania trebuie sa le faca, acestea urmand sa asigure salariile si pensiile mai mari din viitor.

"Niciodata nu va creste aceasta tara daca nu va investi. Asa cum nicio companie nu va putea sa creasca, la fel si o tara care nu investeste nu va putea sa plateasca salarii si pensii mai mari. (...) Cresterea economiei romanesti depinde de guvern, de fiecare dintre noi, de cresterea economiei globale. Criza globala ne-a lovit si pe noi si in momentul in care aceasta se opreste o sa incepen sa crestem si noi", a conchis Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#Vladescu cheltuieli bugetare, #Vladescu Romania incapacitate plata, #Valdescu venituri bugetare , #stiri Sebastian Vladescu
Comentarii
Poza Orlanda
Orlanda
rank 3
Asta a fost si declaratie dl Boc in momentul accesarii imprumutului de la FMI!