Vladescu: Romania nu mai poate suporta noi masuri de austeritate

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:46
3226 citiri
Vladescu: Romania nu mai poate suporta noi masuri de austeritate

Fostul ministru de Finantelor Sebastian Vladescu sustine ca Romania nu mai poate suporta alte masuri de austeritate impuse de FMI si atrage atentia ca tara noastra nu isi permite sa plateasca arieratele si sa scada deficitul in acelasi timp.

"Nu cred ca in momentul de fata noi masuri de austeritate sunt necesare si nu cred ca Romania mai poate sa suporte eficient noi masuri de austeritate. Suntem la nivelul in care ce a trebuit sa ajustam, am ajustat. Acum trebuie sa gasim solutii ca sa ne stabilizam", a declarat Sebastian vladescu intr-un interviu acordat Q Magazine.

In opinia lui, Romania trebuie sa se pregateasca pentru momentul in care tarile dezvoltate vor iesi cu adevarat din criza, iar atunci sa luam "trenul impreuna cu ele" chiar daca Romania va mai avea nevoie de sase luni.

"Dupa sase luni inseamna impreuna cu ei! Niciodata nu merge vagonul unde merge locomotiva. Intotdeauna locomotiva e un pic inainte si asa e normal. Si criza, la noi, a venit mai tarziu. 2011 cred ca va fi un an in care trebuie sa ne stabilizam", a adaugat fostul ministru.

Vladescu a adaugat ca prioritatea Romaniei trebuie sa fie arieratele deoarece toti toti sefii de state au cerut sa ne platim datoriile. El precizeaza ca acest lucru trebuie facut chiar si cu riscul unui deficit mai mare ca sa ne gandim la dezvoltare de la inceputul anului viitor.

"FMI ar trebui sa mareasca tinta de deficit ca sa scapam de arierate. Pe de-o parte, trebuie sa tinem deficitul scazut si pe de alta, trebuie sa platim niste arierate care au fost generate inclusiv de dorinta Fondului in 2009 de a tine deficitul sub control. Si ca sa tinem deficitul sub control, in ultimele luni nu s-au mai platit facturi. E un fapt foarte nociv, pentru ca, de fapt, reduci consumul. Pui mii de contabili in stare de criza. In lunile urmatoare ce am facut? Noi niciodata nu am atins tinta de arierate. Si atunci au cerut waiver de la board. Ar fi al patrulea sau al cincilea waiver pe care l-ar cere daca s-ar duce sa spuna ca Romania iar nu si-a atins tinta de arierate", a mai spus Vladescu in interviu pentru Q Magazine.

Fostul ministru al Finantelor a mai declarat si ca un salariu intre 700 - 750 de lei poate fi benefic si nu ar genera deloc pierderi la buget.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Romania este in faliment. Desi Portocalii fura ca sa-si achite creditele ipotecare, Bancile din Romania sunt in faliment si trebuie restructurate ca agentii imobiliare.