Vladescu: Se incearca demolarea sistemului statistic al Romaniei

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 14:56
1447 citiri
Vladescu: Se incearca demolarea sistemului statistic al Romaniei
foto: Realitatea TV

Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat, miercuri, ca Romania nu a inregistrat un deficit bugetar mai mare decat cel convenit cu FMI, deoarece tinta de 36,5 miliarde de lei a fost atinsa, iar intre ultimele estimari statistice ale PIB-ului si rezultatele finale va exista o diferenta sensibila, oferind in acest sens exemple ale altor tari europene.

Vladescu sustine ca deficitul de 36,5 miliarde de lei stabilit, in termeni nominali, cu Fondul Monetar International, pentru anul 2009, reprezinta "o tinta care a fost atinsa", precizand ca nu exista probleme vizavi de raporturile Romaniei cu institutiile financiare internationale.

"Romania nu mistifica nimic, este in contact permanent cu Eurostatul si nu exista niciun fel de emotie referitoare la datele statistice ale Romaniei", a declarat ministrul Finantelor, miercuri, intr-o conferinta de presa.

PIB-ul Romaniei a scazut cu 7,1 la suta in 2009

Vladescu sustine ca diferenta de 0,1% dintre Produsul Intern Brut calculat de Intitutul National de Statistica si cel convenit in acordul cu FMI nu are de ce sa ingrijoreze, intrucat tinta stabilita a fost atinsa, in termeni nominali, in timp ce diferente procentuale vor contiuna sa apara, pe masura ce vor fi procesate si alte informatii statistice.

"Acest tip de diferente sunt rezultatele calculelor statistice, ceea ce a rezultat din calculul PIB-ului de catre stat, evaluat la nivelul anului 2009. Nu este evaluarea finala", a declarat Vladescu, precizand ca cifrele din 2009 vor continua sa apara pana in 2011.

Deficitul bugetar stabilit cu FMI, incalcat

Ministrul Finantelor sustine ca acesta nu este "o situatie romaneasca", deoarece rezultatele finale sunt anunate de Eurostat abia dupa doi ani, iar estimarea facuta in primul an este una intermediara.

Vladescu a oferit in acest sens exemplele Belgiei si Italiei, care au inregistrat diferente de minus 1,2%, respectiv 2%, intre estimarile PIB din toamna lui 2008 si cele din toamna lui 2009.

"Intentia de a amesteca Romania cu Grecia este cel putin rauvoitoare. (...) Este foarte grav sa incerci sa demolezi sistemul statistic al unei tari, mai ales acum", a mai precizat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Vladescu deficit bugetar, #Vladescu diferente PIB , #stiri Sebastian Vladescu
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Caracatita securisto-comunista PSD+PC+PNL+media nu doarme