Alertă de secetă în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă. La Paris s-a limitat consumul

Sambata, 06 August 2022, ora 21:39
2338 citiri
Alertă de secetă în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă. La Paris s-a limitat consumul

Franța se confruntă cu o situație gravă provocată de secetă. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă.

Potrivit ministrului francez al tranziției ecologice, aflat în vizită în regiunea de sud-est a țării, în zonele afectate de secetă apa este adusă cu camioanele, relatează Euronews. Și la Paris a fost declarată alertă de secetă, capitala luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.

„Există deja peste 100 de orașe din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este asigurată de camioane, pentru că nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Bechu, în timp ce vizita orașul Roumoules.

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a aborda problema secetei, despre care biroul său a spus că este „cea mai gravă înregistrată vreodată” în țară.

„Seceta excepțională cu care ne confruntăm în prezent privează multe municipalități de apă și este o tragedie pentru fermierii noștri, pentru ecosistemele noastre și pentru biodiversitate”, se arată în declarație.

Borne le-a cerut francezilor să fie „foarte vigilenți în privinţa utilizării resurselor de apă”.

Deja, 66 de unităţi administrative – mai mult de două treimi din total – se află la cel mai înalt nivel de alertă de secetă, „criză”.

Ministrul tranziției ecologice, Bechu, a declarat că provocarea constă în înăsprirea restricțiilor, pentru a evita să se ajungă la situația în care nu mai există apă deloc, nicăieri.

Deja în zonele aflate la nivelul de alertă sunt în vigoare restricții privind udarea terenurilor de golf, umplerea piscinelor, udarea grădinilor și spălarea mașinilor. În unele zone nu mai este permisă funcționarea fântânilor.

Parisul a fost plasat pe primul nivel al sistemului de alertă pentru secetă, orașul luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.

În cel de-al șaselea raport de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), oamenii de știință au spus că schimbările climatice cauzate de om ar contribui la „probabilitatea și severitatea crescută a impactului secetei” în mai multe regiuni.

Schimbările climatice vor afecta, de asemenea, probabilitatea altor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile.

Un raport recent al Comisiei Europene a spus că aproape jumătate din UE este expusă nivelurilor de avertizare ale secetei. Acest lucru este probabil să amenințe producția agricolă și randamentul culturilor în mai multe țări.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...
Comentarii