Seceta afectează tot mai multe zone din România, iar în multe localități apa este disponibilă doar între anumite ore. Râurile și fântânile seacă, astfel că apa de ploaie a devenit o resursă tot mai prețioasă. Colectarea ei și folosirea în gospodărie ar putea fi soluția pe termen lung.
După cea mai secetoasă vară din istoria măsurătorilor în România, mulți sunt nevoiți să aducă apă de la distanțe tot mai mari. Reciclarea apei de ploaie ar putea reduce însă consumul de apă în gospodărie.
„Toată apa de ploaie care merge pe acoperiș e colectată prin scocurile astea din ambele clădiri și intră într-un rezervor. De acolo se face absolut toată irigația, care este gazon și toată curtea, deci nu folosim apă din rețea. Folosim apa de ploaie pentru irigații”, a explicat proprietarul unei cabane pentru ȘtirileProTV.
Dincolo de irigare, apa de ploaie poate fi folosită în multe alte moduri. Rezervorul în care se strânge apa de ploaie prin conducte poate fi chiar îngropat. Pompa rezervorului aduce apoi apa acolo unde este necesară.
„Este apa pe care o folosim pentru a spăla hainele, baie, pentru toaletă, pentru spălatul vaselor”, a explicat un brașovean care a mizat pe instalarea unui sistem de colectare a apei pluviale.
Autoritățile din alte orașe europene, printre care Viena și Berlin, investesc în sisteme centralizate de colectare a apei pluviale. Conceptul este numit Sponge City - orașul burete în care apa de ploaie este colectată inclusiv de pe străzi și folosită pentru răcirea aerului din anumite cartiere, pentru irigarea zonelor verzi ori pentru igiena toaletelor, precizează sursa citată.