România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 12:01
2761 citiri
România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
Anumite zone din România sunt afectate de secetă extremă FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda.

”La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat: ”În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă.

Ministrul a prezentat şi concluziile pe fenomenele extreme: ”Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă prasctic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.

El a precizat că acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU şi cu autorităţile locale pentru a anunţa acele evenimente.

Ministrul s-a referit şi la rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

”Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a spus el.

Tanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde ”media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi”, a spus Barna, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoşani, Dârbani şi chiar şi Miercurea Ciuc.

”Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a spus că urmăreşte rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a localităţilor, a cetăţenilor, în zonele critice. ”Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obţine din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor şi, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă”, a precizat Barna, afirmând că a făcut apel la un consum raţional al apei potabile, pentru că presupune ”investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda”.

”Periclităm şi punem în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu şi lung, restricţiile care se implementează la nivel naţional, de alimentare cu apă a unor localităţi, sunt decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă”, a spus Tanczos Barna.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că ”este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii, să fie o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla iar partea de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi”.

”De la nivel guvernamental şi al autorităţilor locale avem nevoie să avemacest dialog, să menţinem oamenii informaţi, pentru a putea înţelege care este situaţia reală”, a mai spus premierul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#seceta Romania, #Tanczos Barna, #rationalizare apa , #Stiri Tanczos Barna