Român predat în SUA după ce a „livrat” infractorilor americani sute de dispozitive pentru clonat carduri. Cum l-au prins agenții Secret Service

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 21:00
9821 citiri
Român predat în SUA după ce a „livrat” infractorilor americani sute de dispozitive pentru clonat carduri. Cum l-au prins agenții Secret Service
Agenții US Secret Service l-au urmărit pe craiovean vreme de 2 ani. FOTO / Facebook United States Secret Service

Un craiovean care a fabricat în România sute de dispozitive de clonare a cardurilor bancare, pe care le-a livrat în SUA, a fost predat autorităților de la Washington pentru a fi judecat pentru fraudă cu dispozitive de acces, pentru care riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Agenții US Secret Service l-au prins pe Ninel Eleodor Pencu după o investigație de doi ani.

Curtea de Apel București a admis pe data de 9 noiembrie 2022 cererea autorităților americane formulată în baza mandatului de arestare emis de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York.

Cum Ninel Eleodor Pencu a fost de acord cu extrădarea, decizia instanței a rămas definitivă și acesta a fost predat în Statele Unite.

Potrivit motivării deciziei consultate de Ziare.com, craioveanul comercializa dispozitive de skimming la circa 300 de dolari bucata, pe care le cumpărau membrii unei rețele din SUA.

Skimming-ul este modalitatea prin care infractorii fură datele personale ale utilizatorilor de pe banda magnetică a unui card bancar, pe care le folosesc apoi în clonarea cardului. Practic, în urma procesului se obține un nou card bancar cu aceleași date ale utilizatorului.

De la înființare lui în 1865, US Secret Service are două direcții de activitate: paza președintelui SUA și lupta împotriva fraudelor cu moneda americană, unde, mai nou, intră și clonarea de carduri.

Agenții americani urmăreau încă din 2019 o rețea de skimming a cărei activitate consta în furtul de date personale de la bancomate (ATM) și case de marcat (POS) cu ajutorul unor dispozitive electronice montate discret pe aparatele respective.

Cum l-au prins agenții US Secret Service pe român

Iată ce au reținut judecătorii de la Curtea de Apel în motivarea deciziei de predare a lui Ninel Eleodor Pencu, pe baza informațiilor transmise de agenții americani:

Pe parcursul investigațiilor, agenții US Secret Service au arestat în SUA o persoană care monta aceste dispozitive de skimming pe terminalele bancare, care le-a spus de unde le are. Pentru a-și ușura propria situație juridică, persoana respectivă a acceptat să colaboreze cu agenții Secret Service și le-a povestit de unde ajungeau dispozitivele electronice în SUA.

  • În luna noiembrie 2020, informatorul a trimis agenților de aplicare a legii fotografii cu anumite dispozitive electronice de skimming și i-a informat că un cetățean român pe nume (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a confecționat dispozitivele.
  • Informatorul îl cunoștea și a lucrat cu acesta (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) în afaceri ilegale legate de skimming. Informatorul a comunicat autorităților de aplicare a legii că (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a fabricat și a vândut sute de dispozitive care erau folosite pe întregul teritoriu al Statelor Unite.
  • Informatorul a explicat că (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a vândut dispozitivele prin informații transmise din gură-n gură sau ad-hoc, comunicând în mod obișnuit cu cumpărătorii prin aplicații de mesagerie criptată.
  • Aproximativ de la data de 13 iulie 2021 și până la 9 septembrie 2021, ca parte a cooperării și asistentei oferite autorităților de aplicare a legii, informatorul a avut conversații înregistrate cu (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) în care ei au discutat, printre altele, despre o tranzacție în care erau implicate aproximativ treizeci de dispozitive de skimming.
  • Conversațiile s-au efectuat prin aplicații de mesagerie criptată și includ atât comunicații orale cât și prin text. În cadrul acestor conversații, (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a explicat că el cumpără echipament în vrac în cantități mari și apoi programează echipamentele (hardware) să funcționeze ca dispozitive de skimming. Informatorul a spus că el vrea să cumpere aproximativ 30 de dispozitive de skimming și că el intenționa să le revândă ca să fie amplasate cel puțin în Statele Unite.
  • Începând aproximativ de la data de 11 august 2021 și până la 16 septembrie 2021, informatorul și (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) au fost de acord și au finalizat un transfer de aproximativ 30 de dispozitive de skimming pentru suma de 10.000 USD.
  • Informatorul i-a dat lui (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) pentru expedierea dispozitivelor o adresă de la o cutie poștală (P.O. Box) din Districtul de Sud al statului New York care era controlată de autoritățile de aplicare a legii.
  • (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a expediat dispozitivele așa cum i s-a cerut și a trimis informatorului, printr-o aplicație de mesagerie criptată, o fotografie a etichetei de expediere cu informații de urmărire a pachetului conținând dispozitivele de skimming.
  • La data de 8 septembrie 2021, agenții de aplicare a legii au ridicat coletul conținând dispozitivele de skimming de la căsuța poștală controlată de autoritățile de aplicare a legii.
  • Aproximativ o săptămână mai târziu, (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) i-a transmis informatorului o adresă de portofel de criptomonedă pentru plata dispozitivelor. Agenții de aplicare a legii au transferat aproximativ 10.000 USD în portofelul de criptomonedă și (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) a confirmat primirea criptomonedei printr-o aplicație de mesagerie criptată.
  • Aproximativ patru zile mai târziu, (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) și informatorul au participat împreună la o conversație video, în care românul a activat dispozitivele și i-a arătat informatorului cum să le folosească.
  • În timpul conversației, (Pencu Eleodor Ninel – n.r.) i-a dat informatorului cheia de criptare împreună cu grafice care arătau schița dispozitivelor. Conversația video a fost înregistrată audio și câteva porțiuni au fost înregistrate video.

După ce au ridicat dispozitivele de skimming de la căsuța poștală controlată de autoritățile de aplicare a legii, agenții de americani au solicitat o examinare criminalistică ca să se compare două dispozitive fabricate de Ninel Eleodor Pencu cu trei dispozitive recuperate din teren, despre care nu se cunoștea sursa inițială.

În raportul datat 12 noiembrie 2021, expertul criminalist a ajuns la concluzia că aceeași persoană a programat toate cele cinci dispozitive.

186 de dispozitive de skimming livrate de român în SUA

Ulterior, US Secret Service a început să alcătuiască o listă a dispozitivelor de skimming care au fost obținute din locurile unde au fost activități de skimming și le-au comparat cu dispozitivele pe care Pencu le-a trimis la cutia poștală controlată de autoritățile de aplicare a legii. US Secret Service a identificat aproximativ 186 de dispozitive de skimming care erau identice sau aproape identice cu dispozitivele lui Pencu.

În plus, agenții americani a obținut o examinare criminalistică suplimentară, în care un expert criminalist a comparat un total de zece dispozitive, dintre care două se știa de către autoritățile de aplicare a legii că nu erau legate de (Pencu Eleodor Ninel – n.r.). În jurul lunii februarie 2022, expertul criminalist a ajuns la concluzia că toate dispozitivele erau legate de aceeași persoană sau grup de persoane cu excepția celor două dispozitive despre care autoritățile SUA știau că nu au fost confecționate de român.

Pe baza celor expuse mai sus, autoritățile SUA consideră că Ninel Eleodor Pencu a fabricat și a transferat sute de dispozitive de skimming către și pentru a fi folosite în Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#secret service, #skimming, #extradare SUA, #curtea de apel bucuresti , #justitie