Seful Pentagonului va fi audiat în Congresul SUA fiindcă și-a ascuns boala. „A fost o lovitură grea, care l-a zguduit”

Joi, 29 Februarie 2024, ora 11:01
1379 citiri
Seful Pentagonului va fi audiat în Congresul SUA fiindcă și-a ascuns boala. „A fost o lovitură grea, care l-a zguduit”
Lloyd Austin, secretarul american al apărării Foto: X/Secretary of Defense Lloyd J. Austin III

Lloyd Austin, secretarul american al apărării va trebui să explice joi, 29 februarie, Congresului Statelor Unite motivele pentru care a ascuns faţă de preşedintele Joe Biden şi faţă de numărul doi de la Pentagon că a fost operat de cancer la prostată, transmite Reuters.

Austin şi-a cerut deja scuze, inclusiv faţă de Biden, pentru modul în care a gestionat problema.

La audierea sa în comisia pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii deţin majoritatea, el va fi nevoit pentru prima dată să răspundă direct la întrebări despre acest subiect.

Reuters apreciază că va fi una din cele mai dificile şi personale confruntări din cariera generalului în retragere.

Congresmanul republican Mike Rogers, preşedintele comisiei, urmează să declare în şedinţă, conform textului pregătit, că "este complet inacceptabil să dureze trei zile până când preşedintele a fost informat că secretarul apărării este spitalizat şi nu controlează Pentagonul". "În Ucraina şi Israel sunt dezlănţuite războaie, navele noastre sunt atacate în Marea Roşie şi bazele noastre se pregătesc împotriva atacurilor în Irak şi Siria. Însă comandantul suprem nu a ştiut că secretarul apărării este scos din luptă".

Austin nu a făcut cunoscută starea sa de sănătate; el a ţinut secrete atât intervenţia chirurgicală din decembrie, cât şi internarea din ianuarie pentru complicaţii post-operatorii, în cursul căreia a ajuns la terapie intensivă.

Departamentul Apărării a publicat luni rezultatele unei anchete interne care a durat 30 de zile şi care dezincriminează complet instituţia. Concluzia a fost că "nimic din ce s-a investigat în timpul anchetei nu a demonstrat vreun indiciu de intenţii rele sau vreo încercare de a ascunde".

Rogers va critica probabil raportul pentru lipsa unor răspunsuri reale privind informaţiile despre situaţie, despre cei care le-au primit şi cei care nu şi-au îndeplinit îndatoririle elementare. El urmează să afirme că "am fost lăsaţi să credem că ancheta dv. internă de 30 de zile va elucida problema. Însă aceasta nu conţine nicio explicaţie privind motivul din care preşedintele şi personalul acestuia nu au ştiut nimic. Nu face nicio recomandare pentru îmbunătăţirea comunicării cu Casa Albă. Şi - deloc surprinzător - nu trage la răspundere pe nimeni".

La o întâlnire neobişnuită cu presa luna aceasta, Austin - despre care Reuters observă că este foarte discret - şi-a asumat răspunderea pentru că nu i-a informat din timp pe preşedinte şi pe alţi oficiali de rang înalt despre diagnosticul de cancer la prostată. El a adăugat că boala a fost o lovitură grea, care l-a zguduit.

Unii parlamentari din ambele partide - republicani şi democraţi - l-au criticat pe şeful Pentagonului pentru că a ţinut ascunse boala şi spitalizările. Unii republicani cunoscuţi, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, au cerut demiterea lui Austin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA și Marea Britanie interzic importul mai multor metale de origine rusească, într-o nouă sancțiune care să reducă veniturile Rusiei
SUA și Marea Britanie interzic importul mai multor metale de origine rusească, într-o nouă sancțiune care să reducă veniturile Rusiei
Washingtonul a interzis vineri importul în Statele Unite de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească, în cadrul sancţiunilor suplimentare luate cu Marea Britanie şi care vizează...
Președintele SUA Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul ”mai devreme sau mai târziu”: ”Nu o faceți!”
Președintele SUA Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul ”mai devreme sau mai târziu”: ”Nu o faceți!”
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul "mai devreme sau mai târziu", în timp ce cresc temerile legate de represaliile iraniene la un atac aerian...
#secretar aparare sua, #Lloyd Austin, #audiat, #congres SUA, #boala, #SUA , #SUA